Det kan godt være, at du tror, at lige dit forhold, din kærlighed og jeres problemer er helt unikke.
Men det er de ikke, ifølge sexolog og parterapeut Rikke Thuesen, der oplever, at mange par kommer til hende med de samme kriser - og at de ofte ikke regnede med, at lige netop de ville falde i de samme fælder som alle andre.
Med det gør de.
Udover de nedenstående er der mange kriser, som opstår pga. udefrakommende faktorer, mener Thuesen:
- Det kan være jobskifte, der kræver mere tid og opmærksomhed, som så går fra forholdet, fyring, som giver stress og manglende overskud, sygdom og stress, som forandrer det, man var vant til og kræver andre rutiner, flytninger, at man tager på i vægt, at man mister nogen, man holder af, arvesager, familiestridigheder osv.
- Det er alle ting, som påvirker forholdet, og som betyder, at det er vigtigt, at vi holder øje med os selv og vores partner, så vi kan tage de udfordringer, der opstår i et forhold - før de bliver til store problemer, siger Rikke Thuesen.
1. Efter forelskelsen
Første krise er typisk, når man går fra forelskelse til hverdag. Der hvor alle de forskellige signalstoffer i hjernen er faldet til ro, og man begynder at se kæresten i et mere klart lys, og der kommer krav og forventninger til kæresten og forholdet.
Man begynder at ville slibe kanter og er ikke nær så rummelig og accepterende. Man begynder at se må små skavanker som store fejl. Her skal man finde ud af, om forholdet virkelig kan bære.
Råd: Husk at fokusere på de ting, der faktisk fungerer, i stedet for det, som irriterer. Tag en snak om de forandringer, I ønsker hver især, og forklar hvorfor det irriterer. F.eks hvis han ikke er så god til at give besked om aftaler - så sig: Det betyder meget for mig, at vi har klare aftaler, og du giver besked, hvis du bliver forsinket, for så kan jeg føle mig rolig og tryg og evt lave andre planer - og det er vigtigt for mig - vil du gøre det for mig?'
2. Flytter sammen
Krise kommer typisk, når man skal flytte sammen - dele i dig og mig og vi to. Man finder i højere grad ud af hinandens vaner og behov, og man skal blive enige om en masse ting og lave kompromisser, som man måske ikke synes om.
Har man boet hver for sig i langt tid, har man mange vaner og rutiner, som man skal gøre op med og ændre på - det kan være svært.
Råd: Sørg for at have samtaler om dette, inden I flytter sammen - få luftet alle forventninger og ønsker, fortæl om, hvordan det var hjemme hos mor og far, og evt også hvordan det har været, hvis I har boet med andre før jer.
Det giver et godt billede af, hvordan man lever og prioriterer, og ved at tale om forventninger og krav og ønsker, kan man undgå mange overraskelser. Og husk så: Der findes ikke een rigtig måde at vaske op på...
Læs: Bo hver for sig - og få bedre sex
3. Barn
Når der kommer en lille ny. Det at blive forældre laver kæmpe ændringer i ens liv, kvindens krop forandrer sig, hun får en ny følsomhed. Hendes fokus er på barnet og meget af hendes behov for nærhed opfyldes den vej.
Manden kan føle sig meget overset og ligegyldig, og der er ofte ikke så meget sex og nærhed og fysisk tæthed - her er det vigtigt at holde god kontakt med hinanden - mange bliver skilt indenfor barnets første par leveår.
Råd: Brug tid sammen hver for sig og med dem lille. Sørg for at have fysisk kontakt med hinanden, kys og kram hver dag, lig tæt op af hinanden - hold i hånd. Husk I er mand og kone først og fremmest og ikke blot lille jeres barns mor og far.
Læs: Babyen ødelægger dit forhold
4. Stilstand
Det opstår ofte midt i forholdet, når der er gået for meget praktik og for lidt passion i forholdet. Man ser hinanden på vej ind og ud af døren og falder trætte om om aftenen - samtale, sex og sensualitet er der ikke meget af, og man glider langsomt væk fra hinanden - her kan utroskab og lyst til andre komme på banen, eller man begynder at leve parallelle liv med hver sine interesser.
Råd: Lav historie og gå en tur på memory lane. Sørg for at lave ting og aktiviteter sammen, som i synes er sjove - sørg for at have glæde med hinanden, og brug tid på fordybelse og oplevelser
Hvad så?
5. Når børnene flytter fra reden, skal man til at omdefinere forholdet og livet i almindelighed: Hvem er vi, når vi ikke er forældre, hvordan skal vi være sammen og hvad skal vi lave, vvordan kommer vi gennem de næste 20 år.
Råd: Start forfra - det kan være sjovt og givende at begynde at date igen - og derfra finde ud af, hvad man så skal. Tal om forventninger og ønsker - hvor er I nu som mennesker? Tag forandringerne alvorligt: Det kan især være svært for kvinden, når børnene flytter, og hun ikke længere har rollen som Moar.