Annonce:
Annonce:

Knald kedsomheden væk

Mange synes, deres parforhold er kedelige

Kedsomhed siges jo at være sundt. Det betyder, at man har tid til at tænke sig om. Og finde på måder at få gang i sexlivet igen. (Foto: All Over)
Kedsomhed siges jo at være sundt. Det betyder, at man har tid til at tænke sig om. Og finde på måder at få gang i sexlivet igen. (Foto: All Over)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Hvad er det mest karakteristiske ved dit parforfold?

Hvis du svarer 'kedeligt,' er du ikke alene, ifølge dailymail.co.uk.

Forskere fra University of Winnipeg i Canada har set nærmere på, hvad par synes om deres parforhold, for derigennem at udvikle en 'kedsomhed i parforholdet'-model til brug i terapi.

Og det fremgår af undersøgelsen i 'Personal Relationships', at kedsomhed er udbredt - især blandt kvinder.

Forsøgspersoner skulle blandt andet pege på, hvad der bedst karaktereiseréde deres fordhold, ud fra en liste af ord og begreber. Og 'kedeligt' var det mest valgte. Fulgt af 'manglende sjov', 'manglede kommunukation' og 'manglende romantik'. Andre klagede over, at forholdet var en pligt, eller at sommerfuglene i maven var forsvundet.

Læs: Tryghed gør dit sexliv trist

Tid til at tænke
Vi spurgte sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen, hvad man kan gøre for at forhindre, at kedsomheden tager over.

Annonce:

- Kedsomhed siges jo at være sundt. Det betyder, at man har tid til at tænke sig om. Og så kan man jo passende overveje, hvad der skulle til for, at forholdet var et spændende og dejligt sted at være igen.

- Vi er alle sammen ret gode til at pege fingre ad den anden og sige: ’Ja, det er også dig, der aldrig gider....eller som altid skal...’ Ofte sidder man med hænderne i skødet og venter på, at den anden skal tage initiativ til at livet bliver pragtfuldt. Vi glemmer, at vi selv har ansvaret for, at der sker noget interessant.

Så hvad gør man, når man mærker, at kedsomheden kommer snigende?

- Så griber man i egen barm og siger: Okay, jeg røvkeder mig. Hvad har jeg lyst til, at der skal ske? Det kan være noget, man gør for sig selv eller sammen med vennerne - eller det kan være noget, man foreslår skatten derhjemme.

Læs: Hold liv i lysten

Annonce:

Slap af
Skal man ikke bare nyde kedsomheden og trygheden og lade være med at tro, man skal hoppe rundt somto forstyrrede teens i et reality-show, pumpet helt op til de plukkede øjenbryn af Bacardi Breezers, Anal København og letkøbte ’sådan bliver du lykkelig’-artikler på mere eller mindre inferiøre netaviser og dameblade?

- Haha, ja, det er selvfølgelig en del af det; altså at mange ikke kan finde ud af bare at ’være’, men tror, at de skal præstere at have lavet alt muligt overfor kollegerne, når weekenden eller ferien er forbi.

Kan man sige, at kvinder synes forholdet er kedeligt, og mænd synes, at sexlivet er kedeligt?

- Nej, det kan man ikke. Det er en kedeligste fordom. Utroligt mange kvinder finder sex med deres partner fantasiløst og kedeligt. Men hvis jeg skal være fræk, så kan man i stedet sige, at mændene keder sig og engagerer sig for lidt, fordi de får for lidt sex. Og kvinderne gider ikke sex, fordi både sex og forholdet er kedsommeligt, mener Bentzen.

Læs: Forfør din partner -igen

Den onde cirkel
Så hvordan bryder man den onde cirkel, du der beskriver?

Annonce:

- Fortæl at du keder dig, og at du gerne vil gøre noget aktivt for at have det mere sjovt. Måske er det kun dig, der keder sig, men måske er din partner enig og med på at bidrage til noget sjovt. Men det handler om, at du ikke bare peger fingre. Man må selv ind i kampen.

- Man kan jo begynde med at slukke tv’et, sætte sig op til spisebordet og brainstorme over, hvad der kunne være sjovt at lave sammen. Mens man brainstormer, må man ikke kommentere og fx sige ’Nej, det får du mig altså aldrig til’ eller ’Ad, det lyder godt nok ulækkert’. Fantasien skal have frit løb en halv eller hel times tid

- Så gennemgår man listen. Den ene sætter en cirkel ud for det, hun har lyst til og ?-tegn ved det, hun ikke ved, om hun har lyst til. Den anden gør det samme, men sætter x'er ved det ting, der lyser sjovt og ?-tegn ved de ting, som muligvis kunne være sjove.

- Til sidst ser man, hvor mange sammenfald der er og laver en liste, man kalder ’Gode ting at gøre samme'" og aftaler, hvilken en af tingene man vil gøre først. Alt der er sat ?-tegn ved bliver også skrevet på en liste. Den kan man jo gå og fundere lidt over - eller gøre alene.

Annonce:

Er der rent faktisk folk, der gør den slags, eller er det som de fleste andre guider - og kogebøger - bare noget, man læser og tænker ’interessant - men ikke noget for mig’?

- Folk er jo ikke dumme. De fleste vil gerne ændre på tingene, hvis de er utilfredse, men det kan være svært - og så er det, at de tyr til ekstrabladet.dk, hvor de håber at få lidt inspiration og mod på at gøre noget ved tingene, siger Signe V. Bentzen.

Læs: Sådan undgår du sexdræberne

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: