Et blæret Patek Philippe får ikke tiden til at gå bedre. En prangende Porsche Cayenne bringer ikke ejermanden hurtigere frem. Men hvorfor så bruge en formue på disse statussymboler..?
Ud fra teorien om at påfuglens prangende fjerpragt ikke har anden evolutionær betydning end at vise overskud over for mulige sexpartnere, har en række forskere fra USA set nærmere på luksuskøb - eller bevidst synligt overforbrug - som sexsignal.
I undersøgelsen, der er publiceret i ’Journal of Personality and Social Psychology, så psykologerne nærmere på, hvem sender disse signaler (altså hvem køber statussymboler), hvilken kontekst indgår det i, og hvordan tolker andre disse køb.
Kortvarige forhold
I en række eksperimenter påviser de amerikanske forskere, at bevidst synligt overforbrug, hvor man smider om sig med penge for at vise, man har dem, er mest udbredt blandt mænd, hvis parringsstrategi og -motiv er kortvarige forhold.
Ligeledes fremgår det af eksperimenterne, at andre tolkede signalerne, som de er tænkt: Kvinder så mænd, der køber statussymboler, som mænd, der er interesset i korte forhold. Ydermere viste det sig, at hans mandens værdi som kortidspartner også steg - men ikke som mand til et langvarigt forhold.
Det handler altså ikke kun om at vise, man har kassen. Statussymboler er i høj grad en del af et signalsystem, som drejer sig om få en kortidspartner.
Det fremgår af undersøgelsen, at kvinder ikke har et bevidst synligt overforbrug for at tiltrække mænd - hverken til korte eller lange forhold. Omend mænd dog til nogen grad så en kvinde med statussymboler som værende ude på noget…
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.