Ja til købesex

Et flertal i befolkningen vil have, at prostitution skal være lovligt, viser ny undersøgelse

Følg Sex & Samliv

Et besøg hos bordelmutter skal da være lovligt. Lige over halvdelen af befolkningen mener, at prostitution skal legaliseres helt, viser ny meningsmåling, som Wilke har lavet.

Det skriver newspaq.dk

50,9 procent af de adspurgte mener, at prostitution skal være lovligt for både sælger og køber, mens tre ud af ti er imod. Hver femte ved slet ikke, hvad de skal svare til spørgsmålet.

En af dem, der er stærkt imod legaliseringen af prostitution, er Socialdemokraternes prostitutionsordfører, Yildiz Akdogan. Hun vil sammen med resten af rød blok kæmpe for, at prostitution bliver kriminaliseret, hvis de vinder næste folketingsvalg.

- Vi går ind for at kriminalisere købesex. Vi mener, det er vigtigt, at mennesker ikke bliver behandlet som varer. Forestillingen om den lykkelige luder er en myte, siger Socialdemokraternes prostitutionsordfører.

Målingen kommer dagen før kvindernes internationale kampdag, og Yildiz Akdogan er forbløffet over, at så mange danskere vil legalisere prostitution og mener, at der er brug for en holdningsændring i befolkningen.

- Når nogen vælger, at prostituere sig selv, er det et tegn på, at der er nogle sociale ting, der skal gøres noget ved, og vi er nødt til at tage et fælles ansvar for de her mennesker. Jeg er virkelig overrasket over, at over halvdelen af danskerne synes, at det er okay at sælge mennesker som varer, siger hun.

Se video: Staten ud af vores trusser

Nuanceret
I den modsatte ende af partifløjen glæder Venstre sig over flertallet af danskernes holdning.

- Det viser bare, at danskerne er meget på linje med Venstres holdning i den her sag. Vi mener, at man bliver nødt til at kigge meget mere nuanceret på prostitution end at tro, at man kan forbyde sig ud af problemerne, siger Ellen Trane Nørby, der er socialordfører for Venstre.

Hver femte af undersøgelsens adspurgte ved imidlertid slet ikke, hvad han eller hun skal svare, og det er mange, mener landsformanden for i KFUK, Birgitte Graakjær Hjort.

- Når man tænker på, hvor meget vi har debatteret prostitution de seneste år, er det mange, der ikke kan svare klart på, hvordan de forholder sig til prostitution. For mig er det et udtryk for, at der mangler oplysning på området, siger hun.

Undersøgelsens tal afspejler også, at der er stor forskel på, hvad kvinder og mænd mener om prostitution.

Godt og vel seks ud af ti mænd vil gøre prostitution legalt, mens det kun er knap fire ud af ti kvinder, der vil det.

40,1 procent af kvinderne er imod legalisering, mens kun 18,5 procent af mændene er. Langt flere kvinder i forhold til mænd er altså imod lovlig prostitution.

- Det afspejler, at vi kvinder er et skridt tættere på at kunne identificere os med den prostituerede, da det ofte er en kvinde. Derfor kan man lige en tand lettere end mændene forestille sig, hvordan det må være at sælge sig selv for penge, og at det ikke er rart, siger hun.

Læsere: Fordomme et problem for ludere

Ikke overraskende
Kenneth Reinicke, der er mandeforsker på Roskilde Universitet, synes ikke, at det er overraskende, at mænd er mere tilbøjelig til at acceptere prostitution.

- Det hænger sammen med, at mænd ofte ser prostitution ud fra en markedstankegang. De køber det, ligesom de køber noget i Brugsen. Mænd har lettere ved at acceptere det og har lettere ved at se igennem fingre med de negative konsekvenser, siger mandeforskeren.

Læs: Amok på ludere: I er fissehuller

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+