Annonce:
Annonce:

Vi misforstår vores partner

Det var ikke det, du sagde..!: Par tror, de forstår hinanden - men det gør de ikke

Kommunikationsnedbrud: Par misforstår hinanden let, fordi de tror, de taler på samme baggrund. (Foto: colourbox.com)
Kommunikationsnedbrud: Par misforstår hinanden let, fordi de tror, de taler på samme baggrund. (Foto: colourbox.com)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Det er koldt herinde, siger hun og håber, han skruer op for radiatoren. Det gør han ikke, for han tror, hun hun vil varmes på anden vis.

Vi har sværere ved at kommunikere med vores faste partner end med fremmede. Det fastslår forfatterne bag en undersøgelse i ’Journal of Experimental Social Psychology,’ ifølge sciencedaily.com.

Psykologerne bag studiet påpeger, at vi ganske vist tror, at vi har en fin og klar kommunikation med partneren, men det er altså bare ikke tilfældet.

Det samme gælder i forhold til nære venner.

Læs: Par der taler ens mere lykkelige

Eksperimenter
- Folk tror almindeligvis, at de kommunikerer bedre med nære venner end med fremmede. Den nærhed leder folk til overfortolke, hvor godt de egentlig kommunikerer, forklarer Boaz Keysar, der var med til at udarbejde undersøgelsen, som bygger på en række eksperimenter.

Annonce:

To sæt par sad med ryggen til hinanden, mens de skulle udregne meningen med hinandens tvetydige udtalelser. De 24 par, der deltog, skulle anvende almindelig fraser, som forskerne havde fundet frem til.

På den måde kunne psykologerne analysere, om par var bedre til at finde frem til betydningen af, hvad deres partner sagde, end når fremmede udtalte det samme.

Det fremgik, at par konsekvent troede, at de havde kommunikeret meningen. Men det viste sig, fremmede forstod det lige så godt - eller dårligt.

- Det er interessant, netop fordi parrene var helt overbeviste om, at partneren forstod dem. Man glemmer simpelthen den andens perspektiv, fordi de er så tæt på hinanden, siger medforfatter Kenneth Savitski, der lavede et lignende studie med 60 studerende, hvor det handlede om nære venners kommunikation.

Her var resultatet det samme: Nære venner forstod heller ikke hinanden bedre end fremmede.

Læs: Sådan får du ham til at høre efter

Annonce:

Baggrundsinformation
Kommunikationsproblemer opstår, når den talende formoder, at modtageren har alle de relevante baggrundsinformationer - de samme som den talende - hvilket fjerner behovet med lange forklaringer.

Når man taler med en fremmed, uddyber man sine udtalelser, fordi man ikke har en tæt relation. På samme måde kan en lytter drage forkerte konklusioner på en vens udtalelse, fordi lytteren tror, at den bygger på fælles viden. Det ville lytteren ikke gøre i forhold til at fremmed, forklarer forskerne.

Nærhed giver illusionen af indsigt. En illusion om at forstå hinanden mere end egentlig forståelse.

- Det handler om at vide, at hvad jeg ved, er noget andet, end hvad du ved. Det er vigtigt at holde sig det for øje, når man kommunikerer. Men det kan let glemme, når samtalepartneren en ens partner.

Det er derfor, at samtaler mellem gamle ægtepar kan fremstå som rene cirkusopvisninger i sort og absurd tale.

Læs: Hold nu kæft, kvinde!

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: