Derfor går mænd i hundene efter et brud

Det kommer ofte som et chok for manden, når konen meddeler, at hun vil forlade ham

Når kyssene bliver færre, er hun måske allerede på vej videre. (Foto: colourbox.com)
Når kyssene bliver færre, er hun måske allerede på vej videre. (Foto: colourbox.com)

'Det kom som et chok
da hun forlod mig ’

(Danseorkestret)

Det gælder for rigtigt mange brud, at det er kvinder, der forlader manden - og at det kommer helt bag på ham.

Hans verden ramler. Han kan ikke få luft. Han falder på knæ. Og dernede bliver langt flere mænd end kvinder efter en skilsmisse. Hun er skredet - og han havde ikke set det komme.

Jo, bagefter, når han ligger i mørket og knuger sig til sine bitre minder, kan han godt se alle de små tegn, signalerne hun sendte, begyndelsen til enden.

Læs: Mænd lider mest af kærestesorg

Kan komme videre
Selv om det kan virke umuligt, er det faktisk muligt at komme styrket ud på den anden side af sorgen efter sådan et chokbrud, måske ikke i dag, heller ikke i morgen, men senere og for resten af livet.

Det mener sexolog og parterapeut Ricky Jensen, der her fortæller, hvorfor det ofte kommer bag på manden:

- Kvinden forbereder sig lang tid, før hun afslutter forholdet. Hun er færdig med forholdet, og beslutningen er taget, når hun siger det til manden. Hun føler selv, hun har forsøgt at nå ind til ham. Hun mener, hun har sendt signaler til ham, men dem har han overset eller fejet bort.

Læs: Mænd klarer skilsmisser dårligt

Kvinder taler
Kvinden har talt og talt med sin nære veninde, som hun har set mere og mere til op til selve bruddet, om problemet.

- Og hun tror faktisk selv, at hun har fortalt ham, hvor galt det står til. Hun tror, han kan læse tankerne, se signalerne, tolke humøret. Så hun har bearbejdet sorgen og alle følelserne allerede, når bruddet kommer. Hun er videre.

- Det har han så ikke, og derfor går mange mænd i chok. Bagefter kan han godt se, at hun sendte signaler. De manglende kys, de mange venindemøder, den større distance. Små og store ting, som han ikke tog alvorligt, og som han nu er alvorligt ærgerlig over, at han ikke gjorde.

- Han går ind i sig selv. Nogle arbejder mere (’det skal arbejdes væk’), andre går på druk (’det skal drikkes væk’) - og rigtigt mange bliver svage og går ned. Helt ned til hundene. Og kvinder hader ynkelige og svage mænd, så det er selvforstærkende.

Læs: Skilsmisse gør dig psykisk syg

Gøre som kvinden
Manden skal gøre som kvinden, mener Ricky Jensen:

- Han skal tale, tale, tale med venner og veninder. Han kan søge professionel hjælp i form af kognitiv terapi, der hjælper med at arbejde med alle de negative tanker, der kører i ring, og som er selvforstærkende - manden risikerer nemlig at få en depression.

- Han kan komme styrket ud af det ved at gå igennem sorgen, selvom det tager tid. Manden skal nå til accept af det, som er sket, så kan han komme videre og blive klogere på sig selv og sine behov. Han kan lære af nederlaget, af sine fejl, af de fejl, de begge lavede. Der var jo en grund til at forholdet kørte af sporet. Han skal finde tilbage til sig selv og sine værdier, så vil han komme ud på den anden side, som en meget stærkere og balanceret mand.

Mange finder hurtigt en ny kvinde og kaster al sin elendighed ind i det forhold. Men så lærer han ikke noget og vil ikke være en god partner i længden. Og så risikerer han endnu et ubehageligt brud, han ikke så komme.

Læs: Brud uden bitterhed

Forebyggende medicin
Ricky Jensen opfordrer par til at gå i parterapi som en slags forebyggende medicin:

- Alt for mange par søger først hjælp, når det næsten er for sent. Man burde sende sit forhold til service med jævne mellemrum. Det kan være enormt berigende at have et forum, hvor man kan tale frit og se på tingene lidt udefra. En uvildig som kan vejlede, mægle og give nye værktøjer til at holde kærligheden i live.

Ellers mener han, at det er en god ting med ugentlige husmøder, hvor små problemer kan tages i opløbet, blive vendt og drejet, så det ikke ligger og gærer og bliver til uoverstigelige bjerge af, nåja, lort. Og helt konkret skal man huske at kysse mere, overraske hinanden, gøre ting sammen og tage på ferie - uden børn.

Læs: Sådan kommer du over tabt kærlighed

LÆS: LÆSERNE FORTÆLLER OM MÆND DER BLIVER FORLADT

0 kommentarer
Vis kommentarer