6 måder at holde liv i kærligheden

Ægteskabet er vejen til lykke, viser forskning

Drømmen om det kærlighedsfyldt forhold til døden jer skiller lever. Med god grund, viser det sig. (Foto:colourbox.com)
Drømmen om det kærlighedsfyldt forhold til døden jer skiller lever. Med god grund, viser det sig. (Foto:colourbox.com)

Ny tværnational undersøgelse, der trækker på data fra syv europæiske lande og 148 studier, peger på, at gifte lever længere og har bedre livskvalitet end singler og samboende.

Folk i ægteskab lever 10 til 15 procent længere end gennemsnittet, ligesom de spiser bedre, har flere venner og passer bedre på hinanden.

Længden af ægteskabet har også betydning - jo længere, jo bedre.

Ifølge dailymai.co.uk mener John Gallacher, der står bag studiet, som er publiceret i 'British Medical Journal', at det er det større engagement, som gør, at ægteskabet virker bedst.

Mænd har fleste fysiske fordele, mens kvinder mentale heldbred gavnes mest af ægteskabet.

Læs: Par, der taler ens, mere lykkelige

Sådan gør du
Men hvad gør man så for at holde kærligheden i live et langt ægteskab igennem?

Drømmen om det kærlighedsfyldt forhold til døden jer skiller lever. Selv om historikken og statistikken taler viser, at kærligheden alt for ofte IKKE varer livet ud, håber vi på det. Hver gang.

Dog er masser af par, der går en lykkelig alderdom i møde. Hvad gør de mon for at ikke køre hinanden og kærligheden ned?

Ifølge den kliniske psykolog Lisa Firestone fra psychologytoday.com er der følgende elementer, man skal bestræbe sig på at opfylde for at få kærligheden og parforholdet til at vare ved.

Hun mener, at vores idealistiske drømme om Den Store Kærlighed, som bare er og kommer til os uden indsats, rent faktisk kan ødelægge den faktiske kærlighed, som i høj grad handler om adfærd.

Det drejer sig om, hvordan vi viser vores kærlighed (NB: Det følgende er ret amerikansk på den der let frelste selvhjælpsagtige måde, men derfor kan det jo godt være sandt alligevel):

Læs: Ti mål der redder dit forhold

1. Se dig selv lidt udefra
Hvordan behandler du egentlig din partner? Er der overensstemmelse mellem dine handlinger og ord?

Det kan du finde ud af ved at lave en liste med handlinger og adfærd, som du definerer som kærlige. Og se så om de rent faktisk passer til din egen adfærd. Hvilke konkrete ting kan du gøre for at være mere kærlig?

Hvis du synes, at det er vigtigt, at man støtter sin partners selvstændighed, men alligevel opfører dig negativt, når vedkommende vil være sammen med sine venner, skal du ændre din adfærd, så den passer til din indstilling.

Læs: Bliv lykkelig i dit forhold

2. Hold dig ikke tilbage
At holde igen er en af de største forhindringer for at blive en kærlig person. Som børn kan man lære at tilbageholde positive sider af sig selv - enten som et indirekte udtryk for vrede eller som en måde at beskytte sig selv mod smerte

Som voksen er person i forsvarsposition og mindre modtagelig for kærlighed. Konsekvensen er, at begge parter i et forhold bliver såret. Ved at tilbageholde positive ting, især ting som din partner værdsætter, hæmmer du de kærlige føleser og intimiteten i forholdet:

Hvis du ved, at din partner elsker at være fysisk kærlig, men du nægter at være det i det offentlige rum (fx kys og kram og holde i hånd), hindrer du din partner at udtrykke sin kærlighed til dig. Så bryd dit mønster med at holde igen.

Læs: Du skal ikke lave om på din kæreste

3. Læg dine våben
Hvis du er midt i et heftigt skænderi med din partner, er det mest kærlige, du kan gøre, at lægge dine våben. Lad være med at gå efter at vinde diskussionen, og sats i stedet på at forbedre forholdet.

Det betyder ikke, at du bare skal erklære dig enig i hvad som helst og holde op med at mene noget som helst.

Det betyder blot, at du bevidst forsøger at ikke overreagere og køre dig selv og skænderiet op i en spids. I stedet skal du nærme dig problemet, når I begge er faldet ned, så I kan forholde jer til emnet med mere klarttænkende hjerner.

Selv det mest eksplosivt hidsige skænderi kan blive afmonteret ved at sige noget varmt og forstående, ved at udtrykke fysisk ømhed og ved at understrege, at det er vigtigere for dig at være tæt med din partner end at vinde diskussionen.

Læs: Parforhold gør mænd søde

4. Fyr din indre coach
Vi er alle plaget af de kritiske indre stemmer, som vi fører destruktive dialoger med. Disse stemmer ødelægger ikke blot vores selvtillid og selvværd, men også væres forhold.

Denne negative coaching gør, at vi går i forsvarsposition og mindsker vores tillid til andre.

Disse tanker kan være i form af selvbebrejdelser (’du er et fjols, så det er klart, ingen kan lide dig), andre gange går stemmen efter vores partner ('han er en taber, hvorfor kan du lide ham'). Og så er der de stemmer, der giver dårlige råd som ’vær nu ikke så sensitiv, du fremstår som et fjols.’

Ved at lytte til disse stemmer skaber du mere frygt for intimitet og øger distancen i dit forhold. For at bryde den onde cirkel skal du finde ud, hvad stemmerne siger, og det gør du ved at sætte ord på (sig dem højt eller skriv dem ned) - og bagefter skal du svare med din egen rigtige, fornuftige stemme.

Læs: Kend din partners behov

5. Udvikling
Individuel lykke og selvtillid er afgørende for at have et lykkeligt forhold. Du bliver nødt til at være i harmoni med dig selv for at kunne være i harmoni i dit forhold.

Jo mere du udvikler dig til en stærk person med selvtillid - uden forbehold og forsvarsværker - jo større sandsynlighed er der for, at du kan finde lykken med andre.

De fleste mennesker er mere bekvemme ved tanken om kærlighed end med ægte intimitet og nærvær.Men ved at se på kærligheden som et produkt af dine handlinger, kan du komme væk fra din fantasi-forestillinger om kærlighed - og i stedet blive mere kærlig og leterere at elske.

Læs: 8 myter om det perfekte par

0 kommentarer
Vis kommentarer