Tal trusserne af hende

Din stemme kan både score og skuffe, men det er tildels medfødt, om du kan tale trusserne af hende

Din stemme kan være afgørende for, om du overhovedet når hertil. (Foto:colourbox.com)
Din stemme kan være afgørende for, om du overhovedet når hertil. (Foto:colourbox.com)
Følg Sex & Samliv

Passer stemmen ikke på den person, vi på forhånd har dannet os et ganske bestemt billede af, kan det overordnede billede af vedkommende ændre sig radikalt.

Når det kommer til at søge ny partner, er specielt kvinder meget lydhøre.

Alle, der via netdating har skrevet sig til en telefonsamtale eller et møde på en nærliggende café med en potentiel kæreste, har været i situationen - at man oppe i hovedet (helt naturligt!) har dannet sig et ret fast (måske lidt drømmeagtigt, men alligevel) billede af, hvordan vedkommende er IRL.

Og så får man en person i røret, hvis stemme og accent og måde at formulere sig verbalt på overhovedet ikke svarer til profilbillederne af den kvinde/mand, man nu har skrevet sig lun på igennem tre uger.

Samtidig sidder hun/han måske i den anden ende af røret om tænker nogenlunde det samme om dig.

Der er overhængende risiko for, at det hele løber ud i sandet, for der er jo så mange andre fisk i vandet.

- Alle sanser tages i brug, når vi står overfor et menneske, som vi vurderer som en potentiel partner - det gælder også høresansen. Vi tiltrækkes umiddelbart af de køns-specifikke karakteristika hos hinanden, og gennem stemmens toneleje danner vi os automatisk forestilling om køn, alder og sindstilstand, forklarer sexolog og dating-coach Vivi Hollænder.

Læs: Ti typer du ikke skal date

Erfaringer
Latter, sprogbrug og dialekt har også betydning for de forestillinger, vi gør os. Her har vores erfaring og opvækst betydning for om vi danner positive eller negative associationer til den pågældende person, mener Hollænder:

- Lyden af en stemme taler til vores følelser og vores ubevidste reaktioner. Se fx bare, hvor mange mandlige sangere, der kan synge sig direkte ind i pigernes hjerter og trusser. En god stemme kan opveje mange ydre mangler, hvis den bruges rigtigt.

Men måske, dog kun måske, er der tale om en lille kønsforskel her. Man ser nemlig ikke mænd på samme måde falde i svime over kvindelige sangere - med mindre hun altså også har noget visuelt at byde på. Hvorimod selv en vissen, halvgammel smørtenor kan smelte hjerter og fremtrylle pigehvin, så længe han altså har stemmen i behold.

Læs: Frugtbare kvinder klar til machosex

De fleste er blevet snydt af en stemme
- Jeg tror, de fleste har prøvet at lade sig snyde af en stemme, vi kun har hørt i telefonen eller radioen. Vi forbinder automatisk en dyb bas med noget maskulint og forventer derfor, at sådan en stemme tilhører en stor og muskuløs mand, og at en lys, fin pigestemme tilhører en ung og attraktiv kvinde.

Vi kan derfor blive frygteligt skuffede, hvis det viser sig, at personen ikke lever op til det indre billede, vi har dannet os alene ud fra stemmen alene. Hvis man omvendt kun har set personen på fotos og kommunikeret skriftligt via nettet, kan stemmen ødelægge hele billedet, hvis den ikke modsvarer forventningerne.

- Personligt har jeg mødt kvinder, der har afvist en mand, som de ellers følte sig tiltrukket af, fordi han på trods af svulmende muskler havde et toneleje som Mickey Mouse, fortsætter Vivi Hollænder.

- På samme måde kan en ellers feminin og elegant kvinde hurtigt skræmme en del bejlere væk, hvis hun lyder som en rejekælling, når hun åbner munden.

Læs: Sådan lyder en sexet kvindestemme

Frastødt
Men tonelejet gør det altså ikke alene. Hvis man føler sig frastødt, når personen griner eller sprogbruget ligger milevidt fra det, man selv anvender, forsvinder tiltrækningen øjeblikkeligt.

Og hvad forbinder man umiddelbart med dialekt? Virker vestjysk eller nørrebrosk bondsk eller dumt i tilhørerens ører? Eller måske omvendt tiltrækkende, fordi man forbinder det med noget trygt og kendt?

De talte ord har derfor stor betydning på flere niveauer for det samlede indtryk, vi danner os af den person, vi står overfor - og størstedelen af det indtryk danner vi helt uvilkårligt på baggrund af ubevidste associationer, siger Vivi Hollænder fra bedresexliv.dk.

Læs: Tal roligt - og få sex

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.