Du skal ikke lave om på din kæreste

Det evige dilemma: Er det dig eller din kæreste, der skal stramme op..?

Hun vil have en hunk, han er en splejs - what to do? (Foto: colourbox.com)
Hun vil have en hunk, han er en splejs - what to do? (Foto: colourbox.com)

Alle forhold kræver, at begge parter går på kompromis og udvikler sig hen imod partneren. Det store spørgsmål er jo så, hvor man skal stå fast, hvornår man skal give sig og hvordan man eventuelt forsøger at få hende til at lade være med at pynte hjemmet med dutter fra damedimsebutikkerne - og hvordan hun lærer ham at tage opvasken.

Et hold psykologer fra University of Auckland i New Zealand fik 160 voksne kvinder og mænd, der var i længerevarende forhold, til at besvare en række spørgeskemaer om parforhold og udvikling. Og forskerne kom frem til, at det værste man kan gøre i et forhold er at forsøge at ændre partneren. Og det bedste er sjovt nok, at partneren gør en indsats for at lave op på sig selv.

Kom gennem parforholdets største kriser

Gyldne regler
Vi bad sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen om at udlægge teksten:

- Det er en af de gyldne regler i parforholdet, at man ikke tror, at det er den anden, der skal ændre sig, for at forholdet fungerer. Du kan ændre dig selv, og du kan ændre din egen indstilling, vaner, forbehold og lyst, men du kan ikke ændre din partner.

Det fremgår af undersøgelsen, man heller ikke bliver lykkelig i forholdet af at ændre sig selv - men derimod når den anden forsøger at ændre sig selv på egen hånd?

- Det er klart, at størst effekt får man ud af, at begge vælger at rykke sig, fordi de gerne vil hinanden. Problemet med, at kun den ene ændrer sig, er, at han/hun vil føle det, som vedkommende ’ofrer’ sig for parforholdet, og at han/hun ikke får noget igen.

- Men du kan nu alligevel ændre på balancen i parforholdet ved at ændre på visse ting i dig selv med gode resultater. Holder du fx op med at drikke, eller begynder du at være med nærværende, hvor du tidligere var ufokuseret, eller andre strategier, som også kommer dig selv til gode, så vil parforholdet med garanti ændre sig. Og det er klart, at hvis du fornemmer, at din partner rykker sig for jeres skyld, så får du også lyst til at gøre noget.

Kærlighedskampen: Passer I sammen?

Ikke ændre partneren
Det ser også ud til, at man forværrer forholdet ved at forsøge at ændre partneren?

- Ja, det er jo sandt. Du skal ikke forvente, at din partner ændrer sig grundlæggende, fordi du har en meget bedre udgave af hende inde i dit hoved. Udgangspunktet er altid, at du får, hvad du ser. Men dermed ikke sagt, at man ikke kan appellere til, at ens partner får lyst til at ændre på nogle ting, fordi det vil være mere hensigtsmæssigt for hende selv og for jer. Men her er det vigtigt - og det fremgår også af undersøgelsen - at man gør det på en positiv og anerkendende måde.

Kend din partners behov

Dilemma
Men hvorfor overhovedet ændre sig selv eller sin partner? Skal man ikke bare acceptere tingene - eller finde en anden?

- Det evige dilemma. Vi går med på nogle ting, de ting, som virker fornuftige for os. Lad os nu sige, at Mette har boet alene, indtil hun møder Lars. Hun har levet fint med at lade sine tallerkener stå på spisebordet, indtil hun fik tid og lyst til at vaske dem op og har aldrig skænket sit system en tanke. Lars synes, det er ulækkert at have dem stående. De kan nu lade det blive et stort problem at have så forskellige tærskler for tallerkenhygiejne - eller de kan finde frem til et kompromis.

- Hvis Mette derimod kræver, at Lars skal begynde at være ’mere udadvendt’ i sin adfærd, og han synes, det er dødens pølse at gå på diskotek, ja, så må Mette nok finde sig en anden dansepartner. Men det kan være rigtigt svært at lave en liste over, hvad der er ok at lave om på, og hvad der ikke er ok at ændre. Dét, som de fleste vil synes er helt almindelig, god og fornuftig opførsel, kan være noget, som virker fuldstændigt urimeligt på andre.

Bliv lykkelig i dit parforhold

6 hurtige dilemmaer
Vi gav Signe V. Bentzen seks tænkte dilemmaer, som hun giver sit bud på, hvordan man kan løse. Hvornår står man fast, hvornår går man på kompromis?

1. Indretning - han vil have nogle ordentlig kasser af nogle højtalere, hun vil have dimser fra damedimsebutikken over alt:

- Haha - stå fast, for Søren, stå fast! Det er fint, at hun er mere ’æstetisk’ orienteret end han, men her skal han sørge for, at hans højttalere (også selvom de er store, grimme og mørke - og slet ikke passer til den sandfarvede sofa) får en plads.

Det er her, det første og vigtigste slag bliver udkæmpet om territorium. Og kvinder burde dy sig for at vinde, for det ender altid med, at manden ikke føler sig hjemme i eget hus og i stedet bruger alt for meget tid på arbejdet, i skuret og på toilettet.

2. Sex - han er til analsex, hun er mere til kys og kram:

- Seksuelle præferencer kan sagtens være forskellige i parforholdet, uden at det er et problem. Nogle gange kan man lære at kunne lide mere og andet end det, man umiddelbart havde med sig ind i forholdet, andre gange kan man ikke. Men de fleste får skabt set godt mix, hvor de både får deres egne behov tilfredsstillet og sørger for, at deres partner er glade og tilfredse.

Hun vil have kærlighed - han vil have sex

3. Personlighed - han er et indadvendt morgenmenneske, hun et udadvendt B-menneske:

- Uha, der har du fat i noget, der kan få dagen til at begynde på værst tænkelig vis. Her er respekt det altafgørende. Har du en kæreste, som er indadvendt og har brug for at vågne stille og roligt, må du nok gemme din snak til nogle andre. Men er han sur og gnaven, skal han lære at holde sine ’mundlorte’ for sig selv.

4. Vaner - han går altid i byen fredag nat - hun synes, en aften med rødvin og familie er sjovere:

- Her skal begge holde fast i sig selv. At fylde sig selv op med det, som gør en glad, er helt essentielt for, at parforholdet ikke kører surt. Der er jo ikke noget i vejen for, at de hygger sig sammen med rødvin nogle gange, at han går ud fredag, og at hun nogle gange tager alene på visit med familien - og andre gange er han med. Men han behøver altså ikke være med hver gang, hun har lyst til at lege med familien.

5. Værdier - han stemmer blåt, hun stemmer rødt. Han tror på individet, hun på fællesskabet:

- Sådan tror jeg faktisk, at 4 ud af 5 ægteskaber er sat sammen. Det er ikke noget problem, snarere tværtimod, for der er jo muligheder for nogle gode, levende diskussioner der. Godt med noget, der kan sætte sindene lidt i kog, så vi får lidt passion ind i forholdet.

6. Fysik - han er en splejs, der tænder på store bryster, hun er en A-skål og vil have en hunk:

- Se, det der med hvem man tænder på, den er svær. Det kan være super svært at afgøre, hvad der er vane-tænkning og hvad som er uomtvistelige krav, når det gælder vores valg af partner. Der findes både de, som vælger at gå imod deres ’instinktive’ valg af type og ender op med at fortryde det bitterligt, fordi de ikke kan tænde på partneren.

Og så er der dem, som pludseligt tænder helt vildt på en lille fyr på trods af at alle deres forudgående partnere har været kæmper. Man kan nok ikke gøre så meget andet end at prøve det ’anderledes’ af et stykke tid og så være meget ærlig overfor sig selv. Tænder du ikke, så tænder du ikke, lyder det fra Signe V. Bentzen.

Ti mål der redder dit parforhold