Sådan overlever du julen som single

6 gode råd om, hvordan nyskilte undgår, at højtiden bliver et helvede

Skilt? Undgå at julen bliver en traurig oplevelse med disse seks råd. (Foto: colourbox.com)
Skilt? Undgå at julen bliver en traurig oplevelse med disse seks råd. (Foto: colourbox.com)

Julen. Familien samles om traditionerne. Gås, flæskesteg og gaveræs.

Det kan være en udfordring i sig selv. Men for nyskilte er det ofte en smertefuld og kompliceret højtid, hvor ’plejer’ er død og eventuelle børn skal fordeles.

Så vi har fået Christina Wex, forfatter til bogen ’Next Step, kvinde! – fra skilsmissekaos til overskudsalder', til at komme med seks gode råd til, hvordan man som skilsmissseramt single kommer gennem julen med modet, livet og forstanden i behold.

- Julen er uden sammenligning den årlige manddomsprøve, når man er skilt. Højtiden handler jo mere end noget andet om familiesamvær og børn, så tanken om at skulle tilbringe juleaften uden sine børn er for de fleste næsten umenneskeligt smertefuld, forklarer Wex.

Hun mener, vi er gode til at fastholde både os selv og hinanden i billedet af, hvordan det hele skal være for at være rigtigt, og for de fleste af os ser julen ud på en ganske bestemt måde: Familien lykkeligt samlet omkring juletræet.

- Familietraditioner er imidlertid - sammen med værdier, vaner, vennekreds, fællesskab og en masse andet - en af de ting, vi mister, når vi bliver skilt. Og det gør forbandet ondt.

Så hvordan skaber man så en god og fredfyldt jul, for sig selv og for sine børn, når man er en af dem, der ikke lever op til billedet af den rigtige familie?

Brud uden bitterhed

1: Næstekærlighed
Hvis børnene kan få lov at opleve, at deres forældre stadig kan tilbringe sådan en aften sammen, selvom de har valgt ikke længere at leve sammen, så er det med til at give dem sjælefred. Og vi skylder vores børn at gøre alt, hvad vi kan, for at give dem netop det. Det er vores ansvar at have den rare stemning i fokus i stedet for at tænke på vores egen ret til at holde jul med vores børn.

Men der er selvfølgelig en grund til, at vi er blevet skilt, og en af de hyppige er den manglende evne til at samarbejde, så hvis vi ikke kan finde ud af at planlægge juleaften i fællesskab eller blive enige om traditionerne, kan det med fordel gøres på den måde, at vi skiftes til at være vært juleaften, så præmisserne veksler, og så vi samtidig skiftes til at være den imødekommende og glædesbringende gæst.

Det lærte vi af vores skilsmisse

2. Skab nye traditioner
En fælles juleaften kan selvsagt have for store omkostninger for børnene, hvis stemningen mellem forældrene er meget dårlig. Det kan også være uhensigtsmæssigt med en fælles jul, hvis der er etableret nye familier til den ene eller begge sider.

Så er det, vi må imødese en juleaften uden vores børn hvert andet år. Der er to muligheder; enten slæber vi os igennem og venter bare på, at julen skal være overstået - eller også får vi det bedste ud af det.

Jeg tror, det vigtigste er, at man får skabt sig nogle nye traditioner. Det der med at lave en kopi-juleaften den 23. december, hvor alt fra mandelgave til julemand rulles frem, fraråder alle børneeksperter, fordi det stresser mere end det glæder, og på en eller anden måde frarøver vi jo børnene den magiske oplevelse af selve juleaften.

Dem bør der kun være én af om året.

I stedet er der al mulig grund til at finde på en helt ny måde at holde jul på med sine børn hvert andet år - og gøre det til en helt særlig dag, der selvfølgelig omfatter gaver, for det hører julen til.

Tag børnene med på råd, så det bliver en fælles dag. En, man glæder sig til, når julen nærmer sig, men som ikke konkurrerer med selve juleaften.

Skilsmisse er det nye sort

3. Overvej en voksenjul
Det er rigtig hårdt at sidde og se familiens øvrige børn i spændt forventning juleaften, hvis du selv er syg af savn efter dine egne. Sådan er der sikkert en del andre i din omgangskreds, der også har det, så hvorfor ikke lave en alternativ voksenjul hvert andet år og flytte fokus fra børnene til den gode mad og vin og ikke mindst det hyggelige samvær?

Der er også den mulighed at melde sig som frivillig hos nogle af de mange organisationer, der holder juleaftener for dem, der ikke har nogen at holde den med. At gøre noget godt for andre er i høj grad med til at lindre egen sorg.

4. Planlæg dig fra følelsen af ensomhed
Ligeså meget man kan se frem til en lang juleferie, hvor familien rigtig kan synke ned i samvær og hygge, lige så smertefuld kan udsigten være, hvis dem, man plejer at tilbringe dagene sammen med, ikke længere er der.

Men det ved vi jo heldigvis i god tid, så der er rig mulighed for at planlægge forskellige arrangementer julen igennem, så ensomhedsfølelsen ikke tager overhånd.

Planlæg én ting hver dag, det behøver ikke være noget stort, bare der er jævnlig kontakt til andre mennesker, og brug så den resterende tid på at gøre noget, der føles rart, konstruktivt og fremadrettet i eget selskab, og som du ellers aldrig får tid til i en travl hverdag.

Tilbring eftermiddagen på sofaen med god samvittighed og en film, gør noget ved hjemmet, sæt børnenes billeder i album.

Inviter en ven eller veninde i biografen, gå i byen for at danse og drikke dig beruset. Gør ting, som du ikke ville kunne gøre, hvis dine børn var hjemme, for på den måde kommer det til at virke som et plus i stedet for som en erstatning.

5. Lad være med at konkurrere
Børnenes kærlighed er ikke direkte proportional med størrelsen på de julegaver, du giver dem. Det er ikke det, det handler om. Glæd dig med dem, hvis de har fået nogle fede gaver hos deres far/mor, og glæd dig over, at de med garanti bliver lige så glade for dine, uanset størrelse, for børn ved godt, at deres forældre gør det, de kan.

Lad dem ikke mærke, at du er trist over ikke at skulle være sammen med dem juleaften - dårlig samvittighed er det usleste, vi kan påføre vores børn. De har ikke valgt at blive skilt - det har vi. Derfor skal vi bære ansvaret selv og give dem frihed til at elske og nyde samværet med deres anden forælder.

Samvær, glæde, tryghed og ro vil til hver en tid overskygge enhver flot gave – så glem konkurrencen og giv dem i stedet det, de har allermest brug for. Retten til at elske begge deres forældre lige højt.

6. Luk dit hjem - og dit hjerte - op
Ingen siger, at juleaften skal tilbringes i familiens skød alene. Hvis du ved, at en, du kender, skal være alene juleaften - med eller uden børn - så luk dit hjem op og inviter. Jo flere, man er samlet, jo mere festligt bliver det, og vi behøver ikke være meget tætte for at kunne hygge os sammen en juleaften. Vi gør vores børn en kæmpe tjeneste, hvis vi lærer dem rummelighed og næstekærlighed.

5 gode råd til den nyskilte

1 af 2 Christina Wex skriver om skilsmisser i 'Next step, kvinde!'
2 af 2 Skilt? Undgå at julen bliver en traurig oplevelse med disse seks råd. (Foto: colourbox.com)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere