Find lykken med din iPhone

Nærvær gør dig lykkelig - app viser, hvornår du er på toppen

Med applikationen trackyourhappiness finder du lykken - hvilket de fleste gør under sex. (Foto: gatesofpraise.co.uk)
Med applikationen trackyourhappiness finder du lykken - hvilket de fleste gør under sex. (Foto: gatesofpraise.co.uk)

Du kan måske huske det fra din barndom: At være fuldkommen opslugt af legen, fodbolden på den lokale mark på endeløse eftermiddage, de indviklede lege med dukker/actionmen/matchboxbiler, bygget op med egne regler, frydefulde gemmelege og drengene-efter-pigerne.

Som voksen oplever du det desværre mere sjældent. Det sker oftest i sengen, som er det moderne voksne menneskes sidste ægte legeplads. Det kan ske, når du løber en tur, læser en bog. Det sker endda også på arbejde.

Du er i et floooow og fuldt tilstede i det, du laver - uden distraherende tanker. Nogle kalder det nærvær. Andre wu-wei. Andre igen blot lykke.

Forskere har set nærmere på fænomenet i en artikel i det anerkendte tidsskrift Science, ifølge psychologytoday.com. De kom frem til, at nærvær - ikke nydelse - bringer lykke. Og det gjorde blandt andet ved at bruge en iPhone appplikation - trackyourhappiness. Den kan du downloade og deltage i yderlige forskning på området.

Nærvær er det nye analsex

Selvbevidsthed
2500 mænd og kvinder, primært fra USA, deltog i undersøgelsen. De blev kontaktet flere gange daglig via iPhone app’en og skulle angive, hvad de lavede og hvor godt de havde det.

Resultatet: De, der blev kontaktet under sex, var lykkeligst - 90 procent. 75 procent var lykkelige, når de dyrkede motion, havde en samtale, spiste, gik en tur shoppede, lyttede til musik, læste. De færreste var lykkelige, når de fx arbejde og pendlede.

Ifølge Matthew Killingsworth og Daniel Gilbert fra Harvard University er vi lykkelige, når vi fuldt optaget af det, vi erfarer gennem vores kop - når vores fokus er helt fyldt op kropslig selvbevidsthed.

Træk vejret til orgasme

Distraktioner
Studiet viser, at det er, når vi er distraheret af tanker, tvivl, dagdrømme, bekymringer og andre former tankevirksomhed - konceptuel selvbevidsthed - er vi mindre glade for den aktivitet, vi har gang i.

Vi går simpelthen glip af en masse, når vores hjerne er for optaget af andre ting til være i kontakt med de følelser og fornemmelser, vores krop giver.

Det fremgår også, at sex ikke engang behøver at være god sex for at give denne eftertragtede nærværsfølelse. Det er nok, man er totalt tilstede i oplevelsen.

Stress smadrer dit sexliv

Aktiviteten ikke afgørende
Men det var ikke nok at fortage sig rare ting. Det vigtigste var at være fuldt optaget af det, man nu havde gang i. Aktiviteten i sig selv var ikke lige så vigtig som det at være fuldstændig opslugt af noget, uden distraherende tanker.

Men hvorfor er det så oftest under sex, at deltagerne var mest lykkelige? Det tager formodentligt udgangspunkt i de rent fysiske elementer ved ophidselsen - fra den forhøjede puls, den ekstra følsomme hud, hjertebanken og den rene liderlighed - der fanger og kræver vores opmærksomhed.

Men i det hele taget er mange fysiske aktiviteter - motion, gå en tur, spise - i stand til at få os til at lade være med at fortabe sig i vores rutineprægede, bekymrede tankevirksomhed.

Her er hemmeligheden bag god sex

Blog om sengen som den sidste legeplads

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Sex & samliv
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen