Ti bud til bedre sex

Sexekspert Jakob Olrik giver gode råd til et sundere og bedre parforhold

Følg Sex & Samliv

Han kalder sig sexekspert. Han har kendt en masse kvinder. Og været leder på Joan Ørtings sexologskole. Så har han netop vundet en pris for sine tv-indslag om sex og samliv på DR2. Og nu er Jakob Olrik også aktuel med bogen ’Mer’ og bedre sex’. I bogen har han omskrevet Moses’ bud til ’De ti sexbud’, og vi har fået den debuterende forfatter til at kommentere buddene.

1. Du må ikke læse andre bøger om emnet end den her (he he)

– Det er selvfølgelig selvironisk, og budskabet her er: Husk at have det sjovt og vær lidt selvironisk – også i forhold til din partner og sex.

Sex bøger om sex

2. Du må ikke misbruge sex. Hav sex for at leve – lev ikke for at have sex

– For mange er sex en opgave, en pligt. Det er en ting på linje med rengøringsordning og turnus om, hvem der skal hente ungerne i børnehaven. Noget man gør, ikke noget der tilfører livet noget eller fylder en op. Men man kan faktisk blive meget lykkelig af sex og skal huske at udvikle sig seksuelt.

3. Du skal holde kæreste-festerne hellige
– Engang da man mødte sin kæreste, kunne man blive oppe hele natten, drikke vin, danse og lege. Det var en fest for to. En kærestefest. Pludselig glemmer man det, men det er vigtigt at holde kærestefest. Gerne en gang om ugen. Det er lige meget hvad, bare man gør noget sammen. Hvis man ikke har lyst til at ’holde kærestefest’, bør man nok reflektere over hvorfor.

4. Du skal ære din partner. Kærlighed er ikke noget, man tager og har – det er noget, man får og giver
– Der er en tendens til at tænke: Hvad får jeg ud af det? Men kærlighed er ikke ’give and take’, det er at give uden at kræve og modtage uden at skulle gøre sig fortjent til det. Singler går meget op i, hvilke egenskaber en kæreste skal have, men det er jo ikke kærlighed. Det er en tjekliste over ting, de ønsker sig på linje med en ny sofa eller en bil. Giv kærlighed uden at tænke over, hvad du modtager.

5. Du må aldrig dræbe eller afvise en flirt
– Flirt er en energi, man sender rundt. Hvis man vælger at tage imod en flirt og sender den videre – ikke nødvendigvis til den samme – sender man små glædessus ud i verden. Der er ingen forpligtelse i en flirt, det har jo ikke noget med sex at gøre, men det udløser smil og en varm fornemmelse i maven.

Bliv bedre til at flirte

6. Du må ikke blive kæreste med en, du ikke ville være venner med
– Et forhold, der kun er bygget på sex, har en udløbsdato. Når sexen bliver kedelig eller en rutine, så stopper forholdet, for hvad har man så at tale om? Så tænk grundigt over det, når du møder en ny: ’Er det bare, fordi vi har skide god sex?’. Hvis det er, går man glip af meget – blandt andet den dybde og tryghed man kan have med en kæreste.

7. Du må ikke være præstations-orienteret i dit sexliv. Kvalitet frem for kvantitet
– Porno er meget præstationsorienteret og bilder os ind, at vi skal have stiv pik hele tiden, og kvinden skal kunne sluge så og så meget sæd. Det skal være vildere og vildere, og pludselig er det ikke nok at prøve to mænd, det skal være ti. Og gerne i en swingerklub. Men sex skal ikke handle om teknik og stiv pik.

8. Du må aldrig skamme dig over din seksualitet. Beslut dig for, hvad du selv finder acceptabelt

– I stedet for at gå og skamme sig over sin lyst, må man tage en beslutning om, at det her har jeg lyst til. Sådan er jeg. I stedet for at være utro gang på gang, så beslut, at du har brug for flere sexpartnere og sig det til din kæreste. Og hvis man tænder på at få slikket tæer, så beslutter man sig for, at det er det rigtige. I stedet for at leve på en løgn, så fortæl partneren: ’Jeg er til at få slikket tæer. Kan vi gøre noget, så vi begge kan leve med det. Hvad hvis jeg vasker dem rigtig godt forinden?’

Al sex ok mellem enige voksne

9. Du skal altid holde dit begær i live. Drag omsorg for dig selv, din partner og din omverden
– Der er en absurd idé om, at sex er en menneskeret. Det er ødelæggende for et forhold. Det er ikke en ret, det er noget man kan give og have. Der er en laissez faire i parforhold. Når man flytter sammen, står den på fredags-tv-hygge og begge tager på. Flirten stopper, og man får ikke taget sig sammen til at gå i fitnesscenteret. Men man skal udvikle sin seksualitet hele livet i stedet for at stoppe, når man lige har lært missionærstillingen som teenager. Hvis man er utilfreds, så lav en liste med ti forslag til, hvordan sexlivet bliver bedre. Take action.

10. Du ejer ikke din partner. Kræv ikke mere, end du selv kan efterleve
– Når man er i et parforhold, har man patent på hinanden. Man ejer hinanden. Nej, det gør man i hvert fald ikke, for så begrænser man hinandens udvikling. Ejerskabsforholdet giver jalousi, og et forhold baseret på jalousi er usundt. Jalousi er ikke kærlighed, det er angst. Og du skal ikke lade angst styre dit forhold. Det giver begrænsninger – ikke kun seksuelle – men i alle livets forhold. Jalousi skal tøjles som en aggressiv hund: I meget kort snor.

Styr din jalousi

Jakob Olriks bog ’Mer’ og bedre sex’ udkom på Gyldendals forlag i fredags.

Bliv lykkelig i dit parforhold

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+