Sexarbejdere tvinges i armene på Løkke

Ludere frygter Helle T. ved magten, idet rød blok arbejder på et forbud af købesex

Sexarbejdere føler sig presset på to fronter. Dels konsekvenser af Anni Fønsby-dommen, dels et eventuelt forbud mod købesex. (Foto: colourbox.com)
Sexarbejdere føler sig presset på to fronter. Dels konsekvenser af Anni Fønsby-dommen, dels et eventuelt forbud mod købesex. (Foto: colourbox.com)
Følg Sex & Samliv

Massagebranchen frygter en regering med Helle Thorning som frontfigur. Efter al sandsynlighed vil det nemlig indebære en kriminalisering af købesex i Danmark

Sexarbejderne er nu presset på to fronter:

I forbindelse med Anni Brinks omfattende bordel-sag - og nu også dom på to år for rufferi - har massagebranchen atter engang været oppe at vende i medierne, og formentlig er kun ganske få af branchens piger af den opfattelse, at Anni-sagen har gjort det nemmere og mere acceptabelt at arbejde som massagepige i Danmark - tværtimod.

Lige som landets mange sexklinikker, der i dag drives på samme facon, som Anni drev sin massageforretning, kan frygte at komme samme rets-mølle igennem.

Luderpanik: Vi frygter Anni-dommen

På den anden front er sexarbejderne presset i forbindelse med valget til Folketinget, hvor blå blok (med enkelte undtagelser) grundlæggende ikke ønsker at røre ved prostitutionsbranchen, mens rød blok forsøger at finde at måde får massagebranchens kunder kriminaliseret. Det frygter sexarbejder vil påvirke deres levebrød, idet de mener, at et forbud, hvor er sexkøb er strafbart (som i Sverige), vi gøre det endnu besværligt og fordækt at være prostitueret.

Venstrefløjen skuffer
- Det er særdeles skuffende, at venstrefløjen i spørgsmålet om sexarbejde ikke støtter op om kvinderne og sørger for, at de får samme rettigheder som alle andre borgere. Det er stærkt diskriminerende over for en gruppe mennesker, hvis eneste brøde består i, at de har truffet nogle valg som andre mener, er moralsk forkastelige, siger sexolog Vivi Hollænder, der i denne sammenhæng er talskvinde for Seksualpolitisk Forum, der er et m har til formål at påvirke den seksualpolitiske debat.

Et købesexforbud vil ikke hjælpe nogen, og da slet ikke de mest sårbare og udsatte - tværtimod. Dette ved kriminaliseringstilhængerne udmærket, men de mener, at en opdragende signalpolitik er vigtigere end konsekvenserne for de mennesker, der bliver ramt, mener Hollænder.

- Man blander kvindehandel og frie kvinders ret til at bestemme over egen krop sammen i en pærevælling, og det skader begge grupper mere end det gavner.

- Kvindehandel er afskyeligt og skal stoppes, men når man vil signalere, at voksne, selvstændige kvinder ikke selv er i stand til at tage vare på deres krop og seksualitet, er det formynderisk og kønsdiskriminerende.

Politet jagter kvindehandlere

Føleargumenter
Den forbudsivrige del af venstrefløjen bruger primært følelsesladede argumenter og fejlagtige myter, der ligger meget langt fra virkeligheden. Dette er direkte skadeligt for debatten, og det stigmatiserer kvinderne endnu mere, end de er i forvejen, mener Hollænder.

- Det er sørgeligt, at der her i Norden hverken er støtte eller solidaritet at hente hos de partier, som burde være de første til at støtte de sexarbejdende kvinders kamp for rettigheder. I stedet vender de dem ryggen og vil bruge statsmagt til at gennemtvinge deres egen opfattelse af ’det gode liv’.

- Andre steder i Verden har de venstreorienterede partier heldigvis ikke glemt, hvor deres solidaritet bør ligge, men her i Danmark er man på herrens mark i stemmeboksen, hvis man som venstreorienteret ikke tror på, at forbud og kriminalisering er vejen frem, siger sexolog Vivi Hollænder.

Liberal Alliance: Anni slagtes af politisk korrekte

Forbud vil ramme de svage
Ifølge Susanne Møller, sexarbejder og talskvinde hos SIO (Sexarbejdernes Interesse Organisation), er det forestående Folketingsvalg og muligheden/risikoen for en ny regering, der planlægger at kriminalisere branchens levebrød, nemlig kunderne, helt klart et af de emner, massagebranchens kvinder taler mere og mere om - og det samme gør ikke underligt dens kunder.

Susanne Møller er dog ikke parat til at male Fanden på væggen endnu.

- Om den danske mand, der går til sexarbejder, ved lov bør kriminaliseres eller ej, er der - understreger forskellige udtalelser - internt stor uenighed om hos netop Socialdemokraterne. Så jeg er egentlig ikke så sikker på, heldigvis da, at kriminaliserings-tanken i forbindelse med en ny regering med Helle Thorning Schmidt i spidsen vil blive ført ud i livet, siger Susanne Møller og fortsætter:

- Ikke blot vil sådan en lov helt specielt gå udover de i forvejen mest udsatte og svage kvinder i branchen, der reelt intet andet valg har end måske at gå på gaden - eller på anden måde fortsætte i branchen under meget mere usle og utrygge forhold end i dag.

Sexarbejdere skal have lov at samarbejde

Altid eksistere
Desuden har en kriminalisering af kunderne, hvis man altså har intentioner om, at loven med alle midler skal håndhæves, kræve ekstremt mange ekstra ressourcer/penge til ikke mindst politiarbejde, mener Møller.

- For selv om loven uden tvivl vil afholde en hel del kunder fra at opsøge os sexarbejdere, og selv om en del kvinder af samme årsag vil forlade eller blive tvunget ud af branchen - grundet mangel på arbejde - vil der naturligvis fortsat eksistere prostitution i Danmark.

- Det vil bare komme til at foregå under meget mere fordækte og ikke mindst for kvinderne usle og utrygge forhold. Desuden vil kontakten mellem sexarbejder og kunde i meget højere grad end i dag komme til at foregå via nettet, ikke mindst via diverse chatrooms, med hvad dertil hører af usikkerhed og utryghed - for alle involverede parter.

- Så også på den front får politiet ikke så lidt ekstra at se til, kan jeg forestille mig, siger SIO’s Susanne Møller.

'Nogle passer mennesker - jeg boller dem'

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+