Skilsmisse er det nye sort

Eller historien om, at et brud i et parforhold tager længere tid, end du tror

Rituel afbrænding af ting, du forbinder med din eks - fx cd'er, bøger, brudekjole - kan måske hjælpe dig videre. (Foto: colourbox.com)
Rituel afbrænding af ting, du forbinder med din eks - fx cd'er, bøger, brudekjole - kan måske hjælpe dig videre. (Foto: colourbox.com)

'Nå, nu er det da på tide, du får en ny kæreste?'

Det er det bare ikke. For du får stadig knugende kvalme, hvis gang du bliver mindet om din eks. Og det kan du blive ved, at de spiller 'nu hvor du har brændt mig af' i radioen, ved at en kvinde med samme parfume som din eks passerer dig på gaden, eller blot stemningen ved tusmørke.

Sorg er usexet. Sorg er ensomt. Sorg er upraktisk. Sorg ødelægger den gode stemning.

Derfor har vi en tendens til at haste os gennem den, så vi ikke lader den følge sin egen udvikling. Med det resultat, at den følger os endnu længere end nødvendigt.

Som vi har skrevet før, er et brud i et seriøst parforhold at sammenligne med et dødsfald.

Fem faser
Forfatteren Susan Pease Gadoua, der har skrevet bøgerne ’Contemplating Divorce’ og ’Stronger Day by Day’, fortæller på psychologytoday.com om, hvordan man takler sorg bedst muligt.

Hun (og mange psykologer før hende) inddeler den i fem faser, som ikke nødvendigvis er strukturerede og lineære, idet man kan føle/være i flere af faserne samtidig og hoppe mellem faserne, der er benægtelse, vrede, forhandling, depression og accept:

En dag er du nærmest følelsesløs og lammet (benægtelse), og næste er du opfyldt af vrede, som igen kan afløses af, ’tænk hvis jeg nu bare gjorde sådan, så ville han/hun måske komme tilbage.’

Og man måske tror, man er kommet videre, indtil man pludselig render ind gammel ven, der bringer minder om eks’en. Og så er man tilbage ved ’square one’ igen.

Sorg tager tid. Lang tid.

Skilsmisser gør dig psykisk syg

Fem gode råd
Gardua giver fem råd til, hvordan du bliver bedre til at takle din sorg over tabt kærlighed og drømmen om ’til døden jer skiller.’

- Vær god og overbærende ved dig selv.

- Giv dig selv lov til at være i alle de følelser, der er en del af sorgen.

- Lær så meget som muligt om sorg, så du ved, hvad du kan forvente.

- Få hjælp - hvis du tror, at dine venner er ved at være godt trætte af, du hælder vand ud af ørerne (og øjnene) i tide og utide, så søg professionel hjælp eller tal med en anden skilmisseramt person, der ikke bliver træt af din historie

- Lav en dagbog over dine følelser, så du kan følge med i din udvikling. Ofte er man ikke klar over, at man ændrer sig og vokser, indtil man læser ting, man har skrevet - andre gange kan det være en måde at finde ud af, hvor man sidder fast, når man opdager, at det er det samme, man skriver igen og igen.

Skilsmissefester
En anden kvindelig forfatter på p sychologytoday.com opfordrer til, at man holder skilsmissefester. Hun mener, der et på sin plads med en ritual her, ligesom vi for eksempel har ritualer for døden og ægteskabet og uddannelsen.

Hun mener, at en ritauliseret fest giver dig mulighed for at begrave mørket i din fortid, så du kan bevæge dig mod en lysere fortid.

I Los Angeles er der endda et eventbureau, The Divorce Party Planner, der arrangerer skilsmissefester:

Der er faste elementer i disse fester. Drinks med navne som So Long og The Sucker, og afbrænding af bål med diverse ting forbundet med det brudte forhold. Skilsmissehymner som 'Hit The Road, Jack' og 'I Will Survive' er populære ved disse afbrændinger.

Det giver Sankt Hans en ekstra betydning.

Klistermærker
I USA kan man også købe klistermærker til bilen. De fungerer bedst på engelsk:

'I do. I did. I'm done.'
'Divorced happily ever after.'
'Breaking new ground at rock bottom.'
'Divorce: It's the new black.'
'Ask me to show you my happy divorce dance.'
'Wife goes on.'

Og favoritten: 'Divorce: It's the new black.'

Er en skilsmissefest en god ide? Har du lavet noget lignende? Del dine erfaringer (eller skulle vi skrive ar faringer?) under artiklen her.

Er du klar til sex efter skilsmissen?