Annonce:
Annonce:

Knald ved siden af med god samvittighed

Prøv et åbent forhold: Man man godt elske flere samtidigt

Hvis man kan elske to eller flere samtidigt, er man sikkert polyamorøs. Hvis man knalder to eller flere på en gang, er man sikkert swinger. (Foto: All Over)
Hvis man kan elske to eller flere samtidigt, er man sikkert polyamorøs. Hvis man knalder to eller flere på en gang, er man sikkert swinger. (Foto: All Over)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Forleden fortalte vi om soldaten Michael, der gladeligt giver sin kæreste Rebecca lov til at have sex med andre, mens han er i krig. Det har givetvis medført en del nysgerrighed rundt omkring, hvilket man også kan konstatere ved at se på afstemningen til højre for artiklen her: Op mod 40 procent af vores læsere kunne tænkte sig at afprøve et åbent forhold.

Hun har sex med andre, når han går i krig

Det vakte også opsigt, da Joan Ørting for et år siden erklærede, at hun havde en elsker ved siden af sin faste mand. En nyhed, der udløste stor forargelse og megen debat - ligesom det sikkert satte en masse tanker i gang hos den enkelte: Kan det lade sig gøre at leve i et ligeværdigt, åbent forhold. Hvordan gør man, er det noget for mig, hvad med jalousien, og er det smart måde at ’lovliggøre’ sin utroskab?

Annonce:

Disse og andre spørgsmål forelagde vi 38-årige Anja Lysholm, der på baggrund af egne erfaringer med utroskab og åbne forhold har skrevet bogen 'Hvem er du utro?'

Som man kan konstatere ved at se på afstemningen til højre for artiklen her, kunne op mod 40 procent af vores læsere tænkte sig at afprøve et et åbent forhold. De

Lever selv i åbent forhold
Har du en kæreste nu?
- Ja, det har jeg, og vi lever i et åbent forhold. Jeg har dog ’kun’ haft den ene kæreste de sidste to år - det har ikke været aktuelt med flere.

Så det er kun på papiret, det er åbent?
- Det er ikke kun på papiret - der har bare ikke været andre. For mig handler det ikke om et behov for, at der absolut skal være flere - kun at vi skal have friheden. hvis lysten/forelskelsen opstår. Da vi blev kærester, var jeg ved at skrive min bogen ’Hvem er du utro?’, så han vidste på forhånd. hvordan jeg havde det. Og han har ikke andre.

Annonce:

I teorien kan du og din nuværende leve sammen, til I dør, i et åbent forhold UDEN at være sammen med andre?
- Tja, i teorien, men ud fra min erfaring anser jeg det for at være usandsynligt, at jeg aldrig vil forelske mig igen.

Når du har haft flere forhold sideløbende, er det så ikke bare, fordi du ikke har elsket nogen af dem højt nok?
- Det kunne man sige, men det passer ikke. Som polyamorøs forelsker man sig ikke nødvendigvis oftere end monogame. I mine tidligere forhold har jeg heller ikke forelsket mig hele tiden - der er gået år imellem. Det handler ikke om at score hele tiden. Som polyamorøs handler det at være åben overfor være forelsket eller elske flere samtidig.

- Om end nogle selvfølgelig er meget aktive. De dater måske for at finde flere kærester, men jeg er ikke selv en af dem. Jeg har bestemt følt mig tiltrukket af andre de sidste par år, men så har det ikke lige været aktuelt at forfølge det.

Annonce:

Score i byen
Kan man have et åbent forhold, hvor man bare går i byen og scorer ved siden af?
- Det kan man bestemt. For mig er det vigtigste, at man er 100 procent åben om, hvad man har lyst til, i stedet for at lade, som om man er monogam og så være utro. De plejer jeg at kalde facademonogami - som en hel del desværre dyrker

Hvem kan have godt af et åbent forhold? Og kan det lade sig gøre, hvis kun den ene har noget ved siden af?
- Alle, der har det sådan, at de ved med sig selv, at de aldrig kan være en partner tro, vil have godt af at være ærlige om det. Og de fleste ved godt selv, at de har det sådan. Og det kan godt lade sig gøre, at kun den ene part har andre kærester - hvis det er, sådan man er enige om, det skal være. Det vigtigste er, at man har rene linjer og ikke skjuler noget for hinanden.

Annonce:

Erkende utroskab
Er det åbne forhold bare et spørgsmål om at erkende, at man er utro?
- Det åbne forhold handler om at erkende, at man jævnligt bliver tiltrukket af andre end sin partner, at det er naturligt, at man gør det, og at det er muligt at have friheden til at handle på det, hvis man har lyst. Dermed fjerner man utroskab. Utroskab er at gøre noget, man ikke er blevet enige om - det er ikke utroskab at være sammen med andre, hvis man er enige om, at det er naturligt og i orden.

- Det er en udbredt misforståelse at folk, der lever i åbne forhold, gør det pga. sex. For nogle handler det selvfølgelig om sex, men så taler vi nok swingere og ikke polyamorøse. Der er en væsentlig forskel. Polyamori handler om kærlighed, men man har naturligvis sex med sine kærester.

Swingerpige vil have åbent forhold

Elske flere
Kan man virkelig elske flere samtidigt?
- Som polyamorøs kan man have flere ’hele’ forhold. Dvs. man har ikke én kæreste og så en række elskere/elskerinder, men flere kærester. Selvfølgelig er der også en slags gråzone, når man lever åbent på den måde, hvor engangsfornøjelser, og rene sexforhold også er okay, hvis det er det, man har lyst til.

Annonce:

- Jeg kender et par stykker, der med succes har haft flere parallelle kærlighedsforhold gennem flere år. Jeg tør ikke sige, hvor udbredt det er, for det er desværre ikke noget, folk taler så højt om, fordi det stadig er lidt tabu, men jeg tror, det er mere udbredt, end man skulle tro. Jeg har selv i en periode på et års tid - for nogle år siden - haft to sideløbende forhold. Jeg elskede dem begge og sagde det til begge. Og begge vidste, at jeg også elskede den anden.

Tror du, at ens personlighed er polyamorøs eller ikke-polyamorøs?
- Jeg ser umiddelbart polyamorøsitet som en seksualitet på linje med at være homoseksuel eller biseksuel, forstået på den måde, at det ikke er noget, man ’bare’ kan tænde eller slukke for - vælge fra eller til. Men jeg tror så også, at det ligger latent i os alle sammen, og at hvis ikke samfundet havde opdraget os til at være monogame, så ville polyamori være det naturlige.

- Måske er selve begrebet polyamori også begrænsende, for det handler egentlig mere om at have en åben seksualitet - eller have det syn på kærligheden, at den accepterer mere, end den begrænser.

Jalousi
Hvad med jalousi?

Annonce:

- Min egen erfaring er, at hvis jeg ved, at alt foregår i åbenhed og ærlighed, så bliver jeg ikke jaloux. Hvis der er hemmeligheder og ting, jeg ikke må være en del af (altså ikke fysisk, men mentalt), så kan jeg blive frygteligt jaloux. Jeg kan give et eksempel med mine to kærester dengang.

- Den ene forelskede sig på et tidspunkt i en kvinde mere, og fordi han var 100 procent ærlig om det og kom glædesstrålende hjem og fortalte det, så blev jeg simpelthen så lykkelig på hans vegne. Der var ikke antydningen af jalousi fra min side. Den anden var på et tidspunkt sammen med en anden kvinde - eller måske var han ikke - i hvert fald var mistanken der, men han ville ikke fortælle mig noget. ’Det ragede ikke mig’. Der blev jeg meget jaloux.

Ærlighed giver nærhed
Tror du ikke, at et af dine gamle forhold kunne være blevet endnu dybere og længere, hvis kun havde satset på den ene?

Annonce:

- Det er muligt, at de ville have varet længere, men ikke været dybere. Hvis jeg havde skullet lægge skjul på den, jeg virkelig er - og altså have været mig selv utro - så ville der være opstået en facade. Der ville have været noget jeg ikke kunne dele med min elskede, og det havde været ubehageligt. Måske jeg endda ville have været ham utro, fordi det andet var naturstridigt for mig.

- Det sjove er, at man stik mod, hvad folk forventer, faktisk kommer tættere på hinanden ved at kunne være helt ærlig om, hvad man tænker og føler, men folk er bange for, at deres ærlighed vil give afstand. Det er lige omvendt.

Derfor er et åbent forhold frækt

Kan man elske mange
Men hvor mange kan man elske?
- Uha, man kan elske mange - hvis man ikke skal begrænse sig af hensyn til en anden. De fleste lader bare den ene afløse den anden i seriemonogami, hvor jeg ikke synes, det behøver at være sådan.

Annonce:

Udvander man ikke ’jeg elsker dig,’ hvis man siger det til mange?
- Ja, det ved jeg, at mange synes, men det er, fordi de mener, at der kun er en vis portion kærlighed at dele ud af. I virkeligheden bliver kærligheden ikke halveret af at blive delt mellem f.eks. to kærester - den bliver fordoblet. Hvis man kan tale om ’mængde’ i den forbindelse. Der er jo ingen, der sætter spørgsmålstegn ved, om man har kærlighed nok til flere børn eller flere søskende.

Sorg
Ved brud er der normalt forbundet smerte, så hvis man har mange kærester - og deraf følgende brud - er man vel hele tiden i gang med en sorgfase? Har du som polyamorøs haft kærestesorg, mens du har været sammen med en anden?

- Det har jeg - og også omvendt, altså set på, at han havde kærestesorg. Det er selvfølgelig hårdt for ens kæreste at se, at man er ked af det. Så støtter man så godt, man kan. Det er ikke stort anderledes, end hvis ens kæreste mister noget familie eller en god ven.

- Jeg skal dog sige, at jeg også har prøvet at have kærestesorg over en anden før min daværende samlever, og jeg var helt afklaret med, hvordan vores åbne forhold skulle fungere, og der gjorde det ham urolig, fordi den slags jo normalt betyder, at man er på vej væk og ikke er glad nok for det, man har.

Annonce:

- Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at man snakker den slags grundigt igennem så der ikke opstår usikkerhed om, hvor man står som kæreste. Når man kommer fra et traditionelt monogamt forhold, skal man lige vænne sig til, at det, at den anden er forelsket i en uden for forholdet, ikke betyder, at man bliver forladt. Men når man så ved det, er det jo også det, der giver en tryghed og gør, at man ikke behøver blive jaloux.

Flere sure sokker
Hvis man får mere af alt det gode ved at have flere partnere, får man vel også mere af alt det dårlige? Flere svigermødre flere sure sokker, flere krav?

- Jeg er nok den forkerte til at svare på netop det, for de ting oplever jeg ikke engang, når jeg har ét forhold. Jeg hører til dem, der synes, at sætningen ’et parforhold er hårdt arbejde’ er helt forkert. Men man kan sige, at et polyamorøst forhold er mere ’krævende’, hvad angår kommunikation. Man kan ikke bare taget noget for givet som man måske tit gør i et traditionelt forhold, men må koordinere og kommunikere, så alle ved, hvad der foregår på alle fronter.

Annonce:

Hvad med børn?
- Jeg synes, det er federe, at mor og far bliver sammen, selv om de forelsker sig i andre, end at det bliver skilt - fordi mange tror, at det er den eneste løsning. Børn i dag oplever jo oftest at leve i sammenbragte familier med ekser og bonusforældre osv. For mig at se ville det da være bedre for dem, hvis de kunne se alle leve sammen i harmoni - med fare for at lyde 70'er-agtig.

Bagdele
Hvad er bagdelene ved et åbent forhold?

- Det er tidskrævende at have flere kærester (især hvis alle ikke bor sammen). Og fordi det er så ualmindeligt, skal man forklare og forsvare det, når man møder en potentiel kæreste, fordi han eller hun måske automatisk går ud fra, at man er monogam.

- Man kan heller ikke køre sit/sine forhold på autopilot, fordi der i et åbent forhold (af den type som jeg taler om, i hvert fald), ikke er noget der er selvfølgeligt. I et monogamt forhold ved man nogenlunde, hvad man har at rette sig efter - i et åbent forhold må man snakke sig frem efterhånden, som ting opstår.

Glad for kærestens nye kæreste
Tror du, din mand ville blive glad, hvis du gik hjem til ham nu og sagde, du har fundet en til, som du elsker?

Annonce:

- Aner jeg ikke, men han ville nok sige ’jamen, så må vi jo finde ud, af hvordan vi tackler det, og så ville vi finde ud af det. Hvis han kom hjem og havde fundet en anden, ville jeg blive glad. Jeg skal ikke udelukke, at jeg ville blive lidt usikker først - indtil vi havde talt det igennem - eftersom vi ikke har stået i situationen sammen før. Men hvis han stadig havde lyst til at være kæreste med mig også, så ville jeg blive glad for det.

Bliver du ofte kontaktet af mænd, der tror, du er let at score?
- Nej, faktisk ikke. Og det spørgsmål får jeg tit. Men åbenheden virker faktisk mere skræmmende på folk. De kan godt synes, at det er fascinerende, at man kan det, men det er angtsprovokerende for mange at skulle dele deres kæreste med en anden.

DR2 har temalørdag om åbne parforhold 18. september.

Læs længere amerikansk artikel om, hvem der vælger åbne forhold

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: