5 ting der leder til utroskab

Frygt ligger til grund for mange sidespring

Jeres frygt kan lede til sidespring (Foto: colourbox.com)
Jeres frygt kan lede til sidespring (Foto: colourbox.com)
Følg Sex & Samliv

Utroskab leder ikke blot til angst, men angst leder skam også til utroskab.

Det hævder Harvardlægen og forfatteren bag 'Life Unlocked: 7 Revolutionary Lessons to Overcome Fear,' Srini Pillay.

Pillay lister på psychologytoday.com fem måder, hvorpå din frygt kan resultere i utroskab, men fortvivl ikke - han kommer også med mulige løsninger.

'The only thing we have to fear is fear itself’, sagde en af de helt store amerikanske præsidenter F. D. Roosevelt i sin tiltrædelsestale i 1933, da landet var midt i en økonomisk depression af gigantiske proportioner.

Således også i privatlivet, hvor blandt andet frygten for at miste og for at blive fanget kan lede til både sidespring og brud.

Frygten for at blive fanget
En af de aller største angstrelaterede problemer folk har med at binde sig er frygten for at blive fanget. Når man føler sig fanget, begynder den primitive del af hjernen af gøre oprør. Det kan lede til, at disse primitive instinkter overtager den ’tænkende hjerne', hvilket fører til, at man kan være ude af stand til at kontrollere seksuelle impulser.

Løsning: Tal om disse følelser af at være fanget tidligt i forholdet. Derudover er det vigtigt at skabe et liv, hvor begge har nok frihed. Så man skal ikke se aftener med venner og veninder som noget, der modarbejder relationen, men som vejen til et trygt forhold.

Frygten for at miste partneren
Usikkerheden i et forhold kan ofte få folk til at gøre det, de i virkeligheden frygter. Frygten leder ofte til det modsatte af, hvad vi vil have, der skal ske. Nogle har sidespring, fordi de ikke kan holde tanken ud om, hvornår det frygtede brud vil komme.

Løsning. Det er vigtig at tale om sin usikkerhed meget tidligt i forholdet. Derudover skal man fokusere på det positive og på hvad man vil - ikke på hvad man frygter vil ske.

Frygt skubber partneren væk
Din egen frygt for utroskab kan skubbe din partner væk, fordi din frygt vil spejles i hans eller hendes hjerne. Og vedkommende vil måske ikke se det som din frygt, men som sin egen og kan så flygte af samme årsag.

Løsning: Tal om, hvordan frygt kan smitte, hvordan angsten forplanter sig videre, og erkend, at hvis en af jer er fuld af frygt, kan det få indflydelse på den anden. Lær at distancere dig fra både din og din partners frygt.

Frygt for at tab magt og identitet
Når man bliver tæt i et forhold, kan man miste noget af, hvem man var. Det kan lede til, at man føler det, som man ikke kan være den, man var. Og derfor kan man søge andre sammenhænge, hvor man kan komme over den frygt.

Løsning: Forvent at både du og din partner ændrer sig. Tal om fornemmelsen af at miste sig selv, og om hvad du kan gøre for at binde an til dit gamle selv igen. Hvis du plejer at være motiveret og udadvendt, men nu er blevet hr og fru Sofasæk, så bed din partner om hjælp til at finde dit gamle jeg frem, som du plejede at nyde.

Frygt for potenstab
Fordelen ved et langtidsforhold er komfort og tillid. Men det kan også blive kedeligt. Det er helt normalt, at sex kan være mindre lidenskabeligt og frekvensen lavere end i begyndelsen, og ofte er der heller ikke energi tilbage til sex, når dagen er slut.

Løsning: Gør eksperimenter til del af jeres sexliv. Selv om ingen vil presses til kreative excesser efter en lang dag, så skal du huske på alle fordelene ved det lange forhold frem for det korte: Du kan nyde berøring, uden at der er forventninger om, at du bringer hele arsenalet i stilling. Og du kan være mere åben overfor små quickies nu og da.

Altså kan frygt lede til utroskab og/eller brud. Men der er ingen grund til at opgive et godt forhold som følge af frygt, Gør noget ved frygten i stedet, hævder Srini Pillay.

Her er parforholdets syv dødssynder

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU