Annonce:
Annonce:

8 myter om det perfekte par

Sats på virkeligheden - og få det bedre med dig selv og din partner

Annonce:
Følg Sex & Samliv

Man burde burde. Ordene er fra et ældre Benny Andersen-digt, men alle kender vi følelsen. Man burde få blomster af sin elskede, man burde være en dygtig elsker, man burde være lykkelig. Disse tanker om, hvad man bør – ikke mindst hvad ens partner bør – er med til at slå dybe revner i parforholdet.

– Der er mange myter om kærlighedsforhold, og når partneren ikke lever op til vore forventninger, bliver vi frustrerede, siger forfatteren Tim Ray, som har skrevet bogen, ’101 myter om parforhold der driver os til vanvid’. Pointen er, at vi skal reagere ud fra virkeligheden - ikke ud fra det, vi forventer.

Tim Ray præsenterer her otte klassikere:

Drop jagten på den perfekte partner

Annonce:

1. Min lykke er afhængig af min partner 
 De fleste af os tror, at det, vores partner siger og gør, er årsag til, hvordan vi har det. Men det er vores egne antagelser og reaktioner, der gør os vrede, sårede eller glade. Hvis din kæreste ikke ringer en aften som lovet, vil du blive sur eller ked af det. Måske tænker du: ’Han kan ikke lide mig mere’, men der kan være en million grunde til, han ikke ringede. Han kan have haft ondt i maven, for meget arbejde eller er faldet i søvn.

Ingen har kontrol over sin partner, men man kan styre sine egne tanker, og dem kan man så arbejde med – det er den gode nyhed. Når først, vi har forstået, at det er bedst at reagere på virkeligheden – ikke vores egen fortolkning af den – har vi nøglen til lykken. Det er nemlig chokerende ofte, at virkeligheden og vores antagelser ikke matcher.

2. Hvis du elsker mig, gør du det, jeg vil have
Det er en klassiker, men hvis vi tror på den, føler vi hele tiden, at kærligheden er truet. Virkeligheden er, at par ikke altid er enige eller ønsker det samme. Der er ingen sammenhæng mellem kærlighed og det at ville det samme. Hvis du vil gå en tur i skoven, og din kæreste ikke har lyst, er det ikke mangel på kærlighed. I har bare forskellige præferencer.

Som kæreste er det smart at pakke afslaget ind, så man bekræfter kærligheden. Man kunne sige: Jeg elsker dig, og det er sødt af dig at spørge, men det er ikke noget for mig. Hvis begge parter forstår det, er der ikke drama hver gang, den ene vil noget, som den anden ikke har lyst til.

3. Hvis jeg arbejder hårdt nok på det, vil min partner ændre sig
Virkeligheden er, at folk er, som de er. Og de vil have det, de vil have. Folk ændrer sig ikke, og det skal man vide, når man bliver interesseret i en ny mand eller kvinde.

Tanken om, at ’det skal jeg nok få pillet af ham/hende’, skal man droppe. Har man det sådan, bør man ikke gå ind i et forhold med den person.

4. Min partner burde vide, hvordan jeg har det
Rigtig mange tror, at deres partner er tankelæser, og ved, hvordan vi har det – om vi har hovedpine, har stresset på arbejdet eller er ked af noget. Vi bliver vrede, når de ikke forstår det, fordi vi forventer, de ved det. Men det gør de altså ikke!
Det er supervigtigt med klar tale. Ingen kan læse tanker.

5. Der er en rigtig/forkert måde at være par på
Vi tror, at der er en standardopskrift eller en drejebog for, hvordan man skal være par. Ved at tro på den myte bliver vi frustrerede, hvis vi ikke lige følger den opskrift. Ofte forventer vi, at vores partner ved, hvordan vores opskrift ser ud, men det er vigtigt at tale om, hvad I begge har lyst til. Virkeligheden er jo, at der er uendelig mange måder at have et parforhold på. Nogle er traditionelle, andre bor hver for sig og sover sammen i weekenden. Intet af det er rigtigt eller forkert.

Hvis ikke vi bruger tid på at ’interviewe’ hinanden i starten, men overlader kærligheden til tilfældigheder, vågner vi pludselig op tre år efter med tre børn og parcelhus uden virkelig at ville det.

6. Stærk tiltrækning betyder et godt match
Jeg har virkelig brændt fingrene på den. Hvis der er en stærk tiltrækning mellem to, overtrumfer det næsten alt. Man ser ikke på personen som en helhed. Kan jeg tale med vedkommende? Men efter de første tre måneders forelskelse, laver man ofte reality-tjekket, og tit går det op for en, at det mest af alt var god sex.

Hvis man ønsker et parforhold, hvor man er meget tæt, får børn og følges ad, er det en god ide at tjekke ud, hvem han eller hun egentlig er.

7. Jo længere et forhold varer, desto bedre
Succes-kriteriet er at holde sammen hele livet. Man bliver på sin plads, uanset hvor trist den er, for man vil ikke være en fiasko. Og så er der frygten: ’Kan jeg klare mig alene?’. Men virkeligheden er, at de fleste forhold ender før eller siden. Mange tænker: ’Når det alligevel endte, var det ikke noget værd’. Men de fleste forhold har forhåbentlig været berigende og dejlige på et tidspunkt, så det gør dem ikke til fiaskoer den dag, det er slut.

I stedet kan man glæde sig over det, der var godt engang. Når vi skifter fra et job til et andet, siger vi heller ikke, at det tidligere job var en fiasko. Det var en del af udviklingen mod næste job.

8. Tingene bør ikke ændre sig
’Du lovede at elske mig resten af livet’. Det at klamre sig til løfter og tro, at virkeligheden ikke ændrer sig, gør folk dybt ulykkelige, når det modsatte sker. Men folk udvikler sig. Ingen ved, hvad der sker. Om så folk har syv børn og har været lænket sammen i 15 år, kan man ikke vide, om den ene bliver forelsket i morgen.

Et par har nuet sammen. Man kan ikke love noget for fremtiden, for tingene har det med at ændre sig. Jeg tror, at det vil give mere fred i sindet, hvis vi droppede løfterne, og levede mere i øjeblikket.

Her er formlen på det perfekte forhold

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: