Gider du heller ikke sex..?

Træt, impotent og uoplagt - måske lider du af testosteronmangel

Følg Sex & Samliv

Du gider bare ikke at have sex mere. Faktisk gider du slet ikke noget.

Det er der måske råd for, idet du kan lide af testosteronmangel. Og det kan endda behandles uden bivirkninger.

Selv om mænd anslået producerer cirka 1 procent mindre testosteron om året (fra de er cirka 20 år), er decideret testosteronmangle ikke noget, du behøver finde dig i.

Der er mange ting, der kan få din sexlyst til at brænde ud: Stress, depression, manglende søvn og manglende kærlighed til din partner. Men hvis disse ting ikke har relevans, og du stadig hellere vil sove end at elske, kan det betyde, at der er kludder i dine hormoner.

Læs: Når hun er mere liderlig end ham

Nedsat lyst
Testosteron er mandlige kønshormon, der produceres i testiklerne. Hvis niveauet er lavt, er der måske øget risiko for blodpropper og åreforkalkning. Og dit eneste symptom kan være en lav libido, selv om der ofte er et blandt flere andre såkaldte uspecifikke symptomer, ifølge speciallæge kirurgi og urologi Peter Lyngdorf.

- Man ved ikke, hvor mange mænd der rent faktisk lider af testosteronmangel, som helt grundlæggende forringer mandens livskvalitet. Nedsat lyst er den hyppigste symptom, men ugidelighed og decideret fysisk træthed, der gør, at man har svært ved dagligdags gøremål, samt nedsat skægvækst kan tegn på noget er galt, siger Lyngdorf, der mener, at der givet er mange, der lider af testosteronmangel uden at vide det.

Læs: Når mænd mangler sexlyst

Egen læge
Peter Lyngdorf fortæller, at man kan gå til egen læge og forklare sine symptomer.

- Det kan afgøres med en simpel blodprøve, og behandlingen, som oftest vil foregå hos en speciallæge, han være i form af både plaster, smelttabletter og indsprøjtninger. Og behandlingen er uden bivirkninger. Men man får helt sikkert en forbedret livskvalitet som følge af medicinen, der ikke vil gøre dig rask - kroppen vil ikke begynde at producere mere testosteron af sig selv, når den først er holdt op - men du vil blive symptomfri.

Peter Lyngdorf mener, at mange har sikkert har vis uvilje overfor tanken om at komme i testosteronhandling, fordi de tænker på bumsede bodybuildere, som endda får skrumpetestikler. Og selv om medicinalindustrien givetvis gerne vil tjene penge på dette område, er det jo ikke dem, der har opfundet sygdommen.

Læs: Tjeck din sundhed

Et luksusproblem
Hos medicinalfirmaet Bayer, der har produceret medicin til behandling af testosteronmangel i 50 år, og fornylig har afholdt et symposium om det, fortæller salgs- og marketingchef Knud-Erik Graversen, at danske mænds forbrug af denne medicin ligger langt under andre skandinaviske:

- Island, Sverige og Norge har fundet dette problem mere interessant, for her har lægerne tilsyneladende været mere fokuseret på problemet end herhjemme. Om det også skyldes, at symptomerne drukner i almindelige livsstilssygdomme, ved jeg ikke, siger Graversen, der ikke mener, at den væsentligt forringede livskvalitet er noget, man bare skal finde sig i, som følge af man bliver ældre.

- Sexlysten er faktisk i denne sammenhæng et luksusproblem! siger Knud-Erik Graversen til ekstrabladet.dk.

Læs: Fede mænd har dårlig sæd

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind