Hellere kæledyr end kæreste

Kærligheden koster - men vil singlerne betale prisen..?

Beviset på, at folk ligner deres hunde... (Foto: Colourbox.com)
Beviset på, at folk ligner deres hunde... (Foto: Colourbox.com)
Følg Sex & Samliv

Din elskede King. Din frisure. Din modeljernbane. Tiden med vennerne. Din frihed.

Når man har været single et stykke tid, udvikler man ikke bare nogle (sære) eneboervaner, men man begynder også at værdsatte sine små særheder og sin frihed.

Ifølge expressen.se har det svenske datingsite parship.se (der også har en dansk side) spurgt 500 singler om, hvad de ikke vil gå på kompromis med i et eventuelt parforhold:

Der er visse iøjnefaldende forskelle: For eksempel er hver tredje mand rede til at gå på kompromis om alt, mens det samme kun gælder for 12 procent af singlekvinderne. Og dobbelt så mange kvinder som mænd nægter at give køb på kæledyr og tiden med vennerne.

Egentid er vigtig for begge køn: 45 procent af kvinderne og 30 procent af mændene nægter at ofre noget på den konto, men kun cirka hver tiende af begge køn ikke vil lade en partner ændre på ens frisure eller tøjstil.

Hvis vi ser på vores egen afstemning, hvor mere end 4000 kvinder og 7000 mænd har deltaget, er mønstret lidt anderledes. Omend flere kvinder end mænd ikke vil ofre deres kæledyr på kærlighedens alter. For begge køn er tid med venner/veninder det aller vigtigste.

Nyder singlelivet
Vi spurgte sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen, tidligere singlesild og netdater, om singler ikke tør, kan eller vil ofre noget af deres åbenbart perfekte singleliv.

Det er jo ikke længere pinligt at være single. Før i tiden var man den lidt sære onkel eller triste tante, hvis man dukkede op til familiefesterne uden partner, mener Bentzen.

- I dag dyrker vi single-livet og udnytter de fordele, der er ved at være ene om at bestemme, hvor skabet skal stå. Det gælder både for kvinder og mænd.

- Selvom de fleste singler gerne vil have en kæreste, er vi klar over, at par-somheden koster. Ikke mindst kræver kærester tid. Singlerne er blevet dygtige til at fylde deres liv med mennesker og interesser, der giver dem glæde. Parforholdet er ikke længere det eneste vej til et meningsfuldt liv - og desuden har kærligheden det med at ende. Vi har lært at prioritere det varige, dét vi kan sørge for selv.

- Især kvinderne har efterhånden erfaret, at hvis der er en ting, de ikke kan eller vil undvære her i livet, så er det venskaberne. At mændene lettere giver køl på deres venskaber til fordel for en kæreste, tror jeg skyldes, at mange mænd stadig ikke forstår at bruge venskabets muligheder fuldt ud.

Hunden
De fleste kvinder er meget tætte, nærmest familiære med deres veninder og er gode til at bruge dem, når livet er råt:

- Mændene bruger vennerne til afkobling, og de betror sig i stedet til kæresten. Det kan dog vise sig at være en dårlig investering, for når kæresten skrider - ja, så tager hun jo 'bedstevennen' med ud af forholdet.

Fra de er små piger, nusses og pusles der omkring mariehøns, mus og marsvin. Trangen til at yde omsorg og være noget for nogen flytter med, når pigerne flytter hjemmefra, mener Bentzen:

- Nu handler det bare om katte og små hunde, som man ser unge piger i gadebilledet slæbe rundt på og håndtere, som om det var babyer. Og jeg tror faktisk, at her er tale om erstatninger. Istedet for at følge moderinstinktet og få dækket behovet for at yde omsorg med mand og baby, så gør kvinderne karriere og lever solo. Baby-trangen må altså vente. Så er en mini-hund et godt alternativ. Et sandt kæle-dyr, siger Signe V. Bentzen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind