Her går sexgrænsen

Grænsekontrol: For nogle handler sex om at finde sine grænser - for andre om at overskride dem

For nogle går grænsen ved s/m. Andre siger nej til trekanter. (Foto:colourbox.com)
For nogle går grænsen ved s/m. Andre siger nej til trekanter. (Foto:colourbox.com)

I’ll do anything for love, but I won’t do that

(Meat Loaf)

Vi har alle forskellige lyster og laster. Hvad der for en lækkert, kan være decideret kvalmende for en anden.

Hvad sker der, hvis ens grænser bliver overskredet, hvad gør man, når ens partner har alternative lyster, og hvordan kommer man videre.

Vi har fået sexolog og parterapeut Rikke Thuesen til at give sit bud på grænseproblematikken i et parforhold. Desuden fortæller en række læsere om, hvor deres grænser går

Vær åben
Først og fremmest handler det om at være åben og tale om det, og det gælder begge parter, mener Thuesen:

- Man er som regel ikke i tvivl om, at grænsen er nået. Man kan ofte rent fysisk mærke det med ondt i maven, nervøsitet, tør hals, svedighed, uro i kroppen, rødmen på hals og ansigt, stammen: kroppen fortæller, når grænsen er nået og overskredet. Så skal man stoppe op og lytte. Det kan nogle gange mærkes, bare man taler om at prøve nyt, hvor kroppen reagerer voldsomt.

Traumer
Men fortsætter man på trods af, at kroppen siger fra, kan det få følelsesmæssige konsekvenser. Man kan få traumelignende mén på sigt, hvis man tvinger sig selv ind i noget, man så tydeligt ikke vil eller kan rumme, forklarer Thuesen.

- Så derfor skal man heller ikke få sin partner til at overskride sine grænser, og man må passe på at overholde sine egne: Et klart ’nej og en lidt længere forklaring på, hvad man oplever, og hvordan det føles, vil for den omsorgsfulde, kærlige partner være forståeligt.

Flydende grænser
Så er der de lidt mere flydende grænser, som måske handler mere om opdragelse, normer, antagelser og erfaringer:

- Nogle gange kan det være sundt at få flyttet lidt på grænserne, for på den måde udvikler man sig og får nye dimensioner ind i livet. Så jeg mener klart, at man skal forholde dig nysgerrigt og åbent til at udforske og prøve nyt.

Det vigtigste er, at der er tillid og tryghed, og at man ved, at partneren vil en det godt:

- Går man f.eks i swingerklub, kan man passe på hinanden ved at aftale ord, der kan stoppe akten, hvis det bliver for meget. Vil man afprøve en trekant, skal man også vide, at fortryder man, så kan legen standse.

- Leg er er nøgleord her, for sex og kærlighed skal være sjovt og dejligt og tillidsfuldt - og leger man med at flytte grænser i stedet for at tvinge en grænse til at flytte sig, så går det ofte meget lettere, siger Rikke Thuesen.

Her er læsernes grænser

Julie 24: Presset til anal
Jeg blev engang presset til analsex, og det var alt andet end en god oplevelse, så siden da har jeg afholdt mig fra det - numsesex er bare ikke mig. Jeg tror, jeg kan lokkes til meget, da det er spændende at udforske det ukendte, men jeg sætter grænsen ved dyresex, gruppesex og feticher som hård s/m og bizarre udklædninger.

Susanne, 47: Meget eksperimenterende
Jeg er en meget eksperimenterende kvinde og har stort set levet mine sexfantasier ud. Jeg har altid vægtet kommunikation meget højt, så sex er diskuteret meget med de forskellige kærester og partnere. Jeg er til kinky sex og med få grænser, dog er jeg klart afvisende overfor scat (afføring). Der går min grænse.

Natasja, 18: Trekant
Min partner ville prøve at have en trekant (ham, mig og en pige mere), men det har jeg overhovedet ikke lyst til, fordi jeg vil have ham for mig selv. Det har jeg fortalt ham, og han har været fuldstændig forstående overfor det og tvinger mig ikke til noget.

Min kæreste har også haft nævnt, at han ville filme os, mens vi har sex, og at det ville tænde ham helt vildt, men kan ikke lide tanken om mig selv udstillet på den måde, så det har jeg sagt nej til, men kan jo være, jeg går med til det en dag.

Tina, 30: Mandesex
For mange år siden datede jeg en fyr, som gerne ville sutte pik på en anden mand. Forholdet var relativt nyt. Jeg måtte sige nej til det, både fordi det på daværende tidspunkt ikke tændte mig, men også fordi jeg ikke stolede på ham endnu, hvilket det kræver for at bringe en anden part ind i ens sexliv, i hvertfald for mig. Tror kun, at der er få ting, som jeg ville afvise blankt: Urin, afføring, s/m og dyr.

Mariann, 42: Smerte
Jeg har aldrig oplevet, at en kæreste har kommet med sexforslag, som jeg har sagt nej til. Jeg ville sige nej til s/m. For jeg kan ikke lide smerte på min krop. Det siger mig ingenting, at han skal bestemmer over mig skal diktere, hvad jeg skal eller ikke skal. Urinsex og afføring vil jeg også sige nej tak til.

Steffan, 28: Dominans
Efter min mening er det mandens job at være dominerende, så dominanslege, hvor jeg selv er underdanig, kunne jeg aldrig finde på. Min mening er, at der forsvinder noget respekt, hvis hun pludselig får lov til at kalde mig øgenavne og slå mig. Min kæreste og jeg gør det gerne den anden vej rundt. Ikke for at ydmyge hende, men fordi hun tænder på at blive domineret, og jeg er god til at danse på grænsen.

Dog handler det ikke så meget om, hvad man vil eller ikke vil gøre. Jeg ville gøre RIGTIG meget, hvis jeg følte mig tryg ved min partner. Så det handler om, hvor god hun er til at overbevise mig om, at der ikke sker noget seriøst ondt med mig. Det er også en dejlig følelse, når en anden person viser en tiltro ved at gøre noget under sex, som de oprindeligt ikke er så trygge ved.

E, 20: I det fri
Jeg tænder meget på at blive nusset på mine brystvorter. De fyre, jeg er sammen med, bliver ved med at forslå l nusse mine brystvorter med pikken. Det er bare ikke nået - jeg har lyst til det, fordi det tænder jeg alt for overdrevet på og bliver så sygt våd, at det ikke er sjovt.

Jeg ville sige nej til at bolle i en biograf, i en park, eller et sted hvor andre mennesker kan se os. Jeg synes, det er frækt et sted, hvor man kan blive opdaget, men det skal ikke være for åbenlyst. Hvis han gerne vil slikkes i røven, vil jeg også sige nej.

Anna, 21: Analdebut
Jeg havde på et tidspunkt en partner, der forslog analsex, anden gang vi var i seng sammen. Der går min grænse. Det er noget, man gør med en person, man kender og er helt tryg ved, og det var jeg ikke på det tidspunkt. Ellers kommer det jo an på situationen, men jeg er ikke til hård s/m med alt for meget smerte og smeltet stearin.

Keld: 40: S/M
Jeg er ganske åbensindet, og jeg aldrig har været i en situation, hvor jeg har måttet sige fra. Men der er naturligvis nogle ting, hvor jeg nok ikke ville være med, men de er typisk ting, som min kone ikke er interesseret i. Jeg er ikke god til at modtage smerte, f.eks. i let s/m.

Min kone er ikke interesseret i at uddele den. Jeg har dog intet imod urinsex, hvis det skulle komme på tale. Det kunne være sjovt! Herudover er jeg ikke på nogen måde interesseret i at dele hende med en anden mand. Hun er min og min alene.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere