Annonce:
Annonce:

Vi dyrker alle noget-for-noget-sex

Ludere er kønskampens skruebrækkere, mener sexolog

Også i ægtesengen handles der med sex. (Foto: colourbox.com)
Også i ægtesengen handles der med sex. (Foto: colourbox.com)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

At prostitution er den form for byttehandel, der er mest ringeagtet, er paradoksalt. Kun de færreste kan nemlig sige sig fri for ikke at handle med sex.

Sexolog Vivi Hollænder prikker hul på et følelsesladet emne, der sætter spørgsmålstegn ved vort syn på prostitution:

- Det er forholdsvis nyt historisk set, at de seksuelle relationer mellem ægtefolk bygger på forelskelse og kærlighed. Tidligere var ægteskabet en økonomisk og arbejdsrelateret foranstaltning. Men kan derfor godt betragte den sex, der fandt sted i ægtesengen som en økonomisk byttehandel. Manden kunne først gifte sig, når han var i stand til at forsøge kone og børn. Hans markedsværdi afhang af, hvor velhavende han var.

Annonce:

Markedsværdi
Ifølge Hollænder bestod kvindens markedsværdi primært i hendes potentiale for at føde mange og levedygtige arvinger, altså ungdom, skønhed og et godt helbred. For kvinden gjaldt det om at gøre et godt parti, så hun og hendes afkom var sikret - og derfor skulle adgangen til hendes skød sælges så dyrt som muligt.

- Fine fornemmelser som forelskelse og gensidig seksuel til trækning kom slet ikke på tale, men derfor kunne der godt opstå en form for samhørighed og kærlighed hen ad vejen.

- Selv om forholdene er meget anderledes i dag, ser vi fortsat resterne af disse mønstre. Pæne piger skal være mere tilbageholdende end drenge og mænd, og de skal give/gøre noget for at gøre sig fortjent til sex. Mange betragter stadigvæk aldersforskellen mellem en ældre mand og en yngre kvinde som mere rigtig og naturlig end den omvendte variation.

Der skal to til en byttehandel
Byttehandlen behøver ikke nødvendigvis at indeholde decideret sex. Det kan ofte bare være en flirt eller uudtalte løfter. Men der skal to til en sådan handel, og hvis det ikke var, fordi mændene var villige til at betale prisen, ville den heller ikke kunne finde sted.

Annonce:

- Det behøver ikke nødvendigvis at være forfremmelse på jobbet eller dyre sportsvogne. Det kan lige så godt være krav om opmærksomhed, gaver, huslige opgaver eller andet. Den form for byttehandel finder sted i mange parforhold.

Måske opfatter man det ikke selv som byttehandel, men man ser ofte, at det er kvinden, der stiller krav om en bestemt adfærd hos manden, før hun har lyst til at 'belønne' ham med sex. Det omvendte kan også være tilfældet, men det er ikke nær så udbredt.

Bytteobjekt
Det mest udbredte bytteobjekt i vores kultur i dag er følelser, anfører Vivi Hollænder.

- Det er både acceptabelt og anerkendt, ja ligefrem prisværdigt at kræve gengældt kærlighed, hengivenhed og trofasthed for at have lyst til sex. Og der er heller ingen tvivl om, at det er idealet for mange. At det er smukt og livsbekræftende, når det fungerer.

Annonce:

- Men man skal huske på, at det er en luksus, vi kan tillade os, fordi vi har råd til det. Vi kan overleve uden afkom, og vi kan dyrke sex udelukkende for nydelsens skyld. Begge køn har fået nye seksuelle frihedsgrader, men samtidig har vi begrænset dem ved at koble sex og kærlighed sammen som to uadskillelige fænomener.

De fleste kan sikkert blive enige om, at den sex, man nyder med den, man elsker, er mere berigende og intens, end den man dyrker med en tilfældig partner. Det er dog ikke ensbetydende med, at sex uden kærlighed behøver at være dårlig sex. Det kan endog være meget tilfredsstillende og lystfyldt sex.

Følelser
På trods af at flere og flere kvinder tillader sig at give sig hen til rene seksuelle forhold, hvor de dyrker sex alene for deres egen fornøjelse og uden følelsesmæssige relationer til partneren, er det stadig normen, at kvinden gerne vil føle sig elsket og eftertragtet af manden for at gå i seng med ham, forklarer Hollænder.

Annonce:

- Mænd i dag ved godt, at de skal huske at kurtisere deres kvinder. De skal give dem opmærksomhed og kærlighedserklæringer, hvis de vil sikre sig en varm modtagelse i dobbeltsengen. Glemmer de det gennem længere tid, begynder forholdet at kølne, og hun mister langsomt lysten til ham.

Byttehandlen i prostitution
Det sted, hvor denne byttehandel er allermest tydelig og konkret er i prostitution, hvor mænd er villige til at betale en aftalt pris for sex - og hvor kvinden tager sig økonomisk betalt. Her er der tale om en helt konkret ydelse, til en helt konkret pris, og begge parter er bevidst om, at det er en handel, der finder sted

- Det mest paradoksale er, at prostitution er den form for byttehandel, der er mest ringeagtet. Vi tillader os at foragte luderen og håne hendes kunder. Måske er grunden netop den, at deres byttehandel er så tydelig i forhold til alle de andre, der finder sted - og dermed går ind og forstyrrer spillets regler.

- Ved kun at kræve kontanter for sex, får luderen en skruebrækkerrolle i forhold til dem, som kræver andet og mere.

Er vi alle dybest set ludere? Deltag i debatten under artiklen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: