Uhæmmede kvinder får skedeorgasmer

Britisk forsker antyder, at psykologiske barrierer ligger bag manglende skedeorgasmer

Giv fuldstændig slip - så skulle den være indenfor rækkevidde. (Foto: colourbox.com)
Giv fuldstændig slip - så skulle den være indenfor rækkevidde. (Foto: colourbox.com)
Følg Sex & Samliv

Adfærdspsykolog Stuart Brody fra University of West Scotland, der har lavet adskillige sexorienterede undersøgelser, som vi har skrevet om her på siden, risikerer muligvis at få ørerne i den politisk korrekte sexmaskine.

I sin nyeste artikel med den sigende titel 'Immature Defense Mechanisms Are Associated with Lesser Vaginal Orgasm Consistency and Greater Alcohol Consumption before Sex', offentliggjort i ’Journal of Sexual Medicine’, anfører han, at der muligvis kan ligge psykologiske problemer til grund for en kvindes manglende evne til at få vaginalorgasme.

Allerede Freud var inde på noget af det samme, skriver Brody og citerer psykoanalysens fader: ’Med udviklingen til kvinde burde klitoris helt eller delvist overlade sin følsomhed og vigtighed til skeden’. Brody forklarer, at også en anden topfigur indenfor psykoanalysen, den kontroversielle Wilhelm Reich, observerede, at neurotiske, kvindelige patienter havde en tendens til ikke at få skedeorgasmer, men derimod til at opnå klimaks via direkte klitorisstimulation.

Dette er siden blevet afvist af andre forkere, men nu ser det ud til, at der måske alligevel er noget om snakken:

323 kvinder gennemgik en omfattende psykologisk test, Defense Style Questionnaire DSQ-40, som er designet til at afsløre individets brug af forskellige psykologiske forsvarsmekanismer. Derudover skulle de udfylde et spørgeskema om deres sexliv samt anføre deres alkoholforbrug.

Det viste sig, at de kvinder, som brugte mange forsvarsmekanismer, dels havde færre vaginalorgasmer, dels oftere indtog alkohol før sex. Samme kvinder prøvede til gengæld flere forskellige sexvarienter end skedeorgasmekvinderne.

Sexolog enig
Sexologen Katrine Berling er helt enig i, at der kan ligge psykiske barrierer til grund for, at nogle kvinder ikke kan får skedeorgasme:

- Hemmeligheden bag skedeorgasme er nemlig afslapning, evnen til at give sig hen, at kunne slippe kontrollen og en god dyb vejrtrækning. Mange kvinder har myoser og spændinger i skeden, de har smerter, når manden kommer op rammer hendes livmoder, og det gør, at hun spænder op og lukker af. Og jo mere vi spænder op og lukker af, jo mere forhindrer vi os selv i at kunne få skedeorgasmer.

Åbne sig
Det kræver tillid og tryghed at åbne en kvinde helt op, for hun skal føle sig mødt og elsket for at kunne give helt slip, mener Berling:

- Og det kræver, at kvinden kan være 100 procent, tilstede i sin egen krop og i det, der sker, så hun må altså ikke ligge og tænke på andre ting. Samtidig skal hun kunne åbne sig fuldtændig for den mand, hun er sammen med. Det er en rigtig god ide at bruge sin vejrtrækning til at komme ned i sin krop og så lægge mærke til alt det skønne, der sker i ens krop.

For at en kvinde kan få skedeorgasme, kræver det også, at hun har haft masser af forspil og sex, og ligesom det kan være lettere at opnå, hvis hun inden har fået en klitorisorgasme, fordi det er med til at åbne en op.

- Skedeorgasmer er nogle af de dybeste, en kvinde kan opleve, men der er desværre ikke mange, der opnår dem. Men den kan lade sig gøre, det kræver bare øvelse nærvær og intimitet med ens partner, siger Berling.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+