Et godt skænderi giver god sex

Forsoningssex: Et godt skænderi forlænger livet, siger videnskaben - og så giver det god sex, mener sexologen

Alle par kender denne situation, hvor man ligger ryg mog ryg i sengen, fordi man ikke har fået talt ordentligt ud. (Foto: Colourbox.dk)
Alle par kender denne situation, hvor man ligger ryg mog ryg i sengen, fordi man ikke har fået talt ordentligt ud. (Foto: Colourbox.dk)

Undertrykt vrede i parforholdet fører til højere dødelighed.

192 amerikanske par blev fulgt af forskere fra universitet i Michigan gennem 17 år. En af undersøgelsen bagmænd, Ernest Harburg, siger til nyhedsbureauet AFP, at studiet viser, at personer i de par, der undertrykker stærke følelser, lever kortere, end der, hvor mindst et af dem står ved sine følelser.

- Når man bliver et par, er en af hovedopgaverne at forsones efter et skænderi.

I 26 af parrene undertrykte begge partnere deres vrede, og i den gruppe havde der været dødsfald i halvdelen. I resten, hvor mindst en af partnerne udtrykte sin vrede, var der kun indtruffet dødsfald i 26 procent.

- Hvis man begraver sin vrede og er sur på den anden og ikke løser situationen, får man problemer.

Et andet amerikansk parstudie fra sidste år afslørede, at kvinder, der lægger bånd på sig selv og ikke lader vreden ud, når de skændes mand deres partner, har fire gange så høj risiko for at dø for tidligt i forhold til de kvinder, der lader deres vrede komme ud.

Rense luften
Det kan være godt få renset luftet, mener sexolog Ørting. For kommunikation er 50 procent af et parforhold.

Alligevel mener Joan, at det er bedst at tale om tingene, fordi man kan sige hårde og onde ting i et skænderi, som man fortryder, og som er svære at undskylde for bagefter.

- Hvis du har et problem med din partner, så sig, at der er nogle ting, du gerne vil tale med ham/hende om. Del en flaske vin, og start med at skabe en god steming ved at rose.

- Og i stedet for at angribe ved at sige ’du gør det og det forkert...’, så tag udgangspunkt i dig selv ved sige ’jeg har brug for det og det…’

Det er vigtigt, man er ærlig, så man får luft og løser op for sine spændinger. Og man vil opdage, at når man har fået talt ud, er man også mere afslappet, tættere på hinanden - og det giver altid god og nærværende sex, siger Joan, der mener, at kvinder er bedre til at skændes end mænd. Mænd har lært, at konflikter er farlige, og de ser dem ofte som angreb eller problemer, de skal løse.