Ja eller nej til købesex?

Kendte mænd køres i stilling i kampen mod prostitution, men sexarbejdere synes ikke om tiltaget

Dansk Kvindesamfund indleder nu et nyt slag i kampen for at få købesex forbudt i Danmark.

Det nyeste skyts i købesexkrigen er landets mænd, altså potentiale sexkunder, herunder de kendte af slagsen, der nu opfordres til på hjemmesiden tagstillingmand.dk at bakke op om holdningen.

Tøger, Peter og Simon har taget stilling
- Vi har sendt kampagnemails ud til en række kendte, danske mænd, vi har bedt om at tage stilling, fortæller Hanne Helth, medlem af styrelsen af Dansk Kvindesamfunds københavnerkreds og initiativtager til ’8.marts-initiativet’, der arbejder for at forbyde købesex i Danmark - og som lørdag den 8.marts (på kvindernes internationale kampdag) afholder demonstration og optog fra Københavns Rådhusplads.

Blandt de kendte, der indtil videre støtter op om nej til købesex, finder vi prominente personligheder som Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden, skuespiller Peter Mygind, politiker Manu Sareen, badmintonspiller Peter Gade, LO-formand Harald Børsting, filminstruktør Anders Morgenthaler og Nephew-sangeren Simon Kvamm.

Hanne Helth fortæller, at endnu flere kendte, danske mænd vil blive offentliggjort på hjemmesiden i løbet af de kommende dage. Desuden, bedyrer kvindesagsforkæmperen, støtter mange flere op om kampen og kampagnen, men disse ønsker blot ikke at blive stillet til skue på nettet.

Sex ikke en menneskeret
På spørgsmålet, hvad fx enlige ældre og fysisk handicappede mænd bør gøre af dem selv og deres sexlyst, hvis prostitution i Danmark helt forbydes, er Hanne Helth klokkeklar i mælet.

- Sex er ikke en menneskeret! Så kan man ikke opnå sex på frivillig basis, hvor der ikke er prostitution involveret, må man finde på noget andet. Jeg er sikker på, at samfundet kan finde andre løsninger, udtaler kampagnens talskvinde, som dermed ikke er afvisende over for, at samfundet kunne være handicappede behjælpelige.

Dansk Kvindesamfund skriver i pressemeddelsesen:
'Det (har) været så kontroversielt at sige højt, at den eneste effektive måde at bekæmpe den udertrykkelse, der sker i prostitution på, er ved at forbyde sexkøb.'

Trækker egne normer ind
Sexolog, jordemoder og talskvinde for Seksualpolitisk Forum Vivi Hollænder mener, at kampagnens bagkvinder nægter at høre på de personer, det hele drejer sig om, nemlig de prostituerede.

- I stedet lader de nu en flok mænd, hvis eneste kvalifikation er, at de er mænd, udtale sig om noget, de tilsyneladende ikke har den ringeste forstand på. De udtaler sig åbenlyst på baggrund af fordomme og egne personlige forestillinger om, hvorledes det perfekte liv bør være for andre - og især for kvinder.

- Jeg tvivler ikke på, at de mænd, der udtaler sig på hjemmesiden, er både søde og velmenende. Det er tydeligvis lykkedes for Dansk Kvindesamfund at tale til deres maskuline beskyttertrang. Disse mænd tror, de optræder i en god sags tjeneste, selvom de i virkeligheden blot er med til at trække deres egne normer og politiske korrekthed ind i andre menneskers dobbeltsenge og intimsfære, siger Vivi Hollænder.

Ansvar for egen krop
- Problemet er blot, at de kvinder, det drejer sig om, ikke selv har bedt om eller ønsker denne form for hjælp eller beskyttelse. De kan faktisk godt selv tage ansvaret for at forvalte deres krop og seksualitet. Det mest groteske i denne sag er dog, at kvindegrupper nu forsøger at pålægge mændene dette formynderskab over kvinders frie valg og ret til selv at vælge levevej! Så de velmenende medsøstre og deres mandlige supporters korstog ender således med i sidste ende at blive kvindeundertrykkende, mener Vivi Hollænder.

Læs mere om kampen imod købesex på www.tagstillingmand.dk.