Derfor er et åbent forhold frækt

Polygami: For nogle er monogami ikke sagen, så de vælger at leve i et åbent forhold, hvor der er plads til at have sex med andre

Det kan være en farligt for et forhold lege at lege med polygami. (Foto: Colourbox.com)
Det kan være en farligt for et forhold lege at lege med polygami. (Foto: Colourbox.com)

Et åbent forhold: Er det bare en anden måde at sige, 'jeg elsker dig ikke nok til at kun elske med dig,' eller er det snarere en frigørelse for tosomhedens snærende bånd?

For 36 procent af vores mandlige læsere og 41 procent af de kvindelige er ideen om et åbent forhold tiltalende. Derfor spurgte vi sexologen Katrine Berling om, hvilke tanke man skal gøre sig, hvis man vil prøve et åbent forhold:

Katrine synes selv, det en smuk tanke at sætte hinanden fri, men hun tror ikke selv, hun ville kunne gøre det selv.

- Der findes mange måder at være i et åbent forhold på. Derfor er det vigtigt at, man taler om det inden, og finder en måde, som begge parter kan leve med, siger Katrine Berling til ekstrabladet.dk.

Tillid
Hvis man skal leve i et åbent forhold og dele sin mand eller kone med andre, kræver det, at man ved, hvor man har hinanden 100 procent, mener Katrine Berling.

- Man skal tale om de følelser, der eventuelt kommer op, være ærlige overfor hinanden, og respektere de grænser og regler, der er sat op, forklarer sexologen.

Hvis man skal være i et åbent forhold, går det selvsagt ikke, at man er jaloux anlagt. Begge parter skal være med på det og synes om ideen.

Fordele
Der kan være mange fordele ved at leve i et åbent forhold, mener Katrine Berling:

- Man kan udvide sin horisont ved at være sammen med nye mennesker, og hvis den ene part har større sexlyst end den anden, er det ok, han/hun tager sig en ekstra elsker eller to. Og så kan det bare være sjovt at være flere i sengen engang imellem, som et ekstra krydderi.

Så længe de regler, man har opstillet, overholdes, og at de justeres efterhånden, hvis der er brug for det:

- Det er strengt nødvendigt, at man er åben og ærlige med alt, hvad man gør, og så længe ingen af parterne er utilfredse med aftalen, er der ingen problemer i et åbent forhold.

Den tredje part
Hvis man som tredje part indleder et forhold til en mand eller kvinde, der allerede er i et forhold, skal man vide, hvad man går ind til, mener Katrine Berling.

- Nogle gange begynder det seksuelt som sjovt og ballade, og så pludselig er man forelsket, involveret, og så er det mindre fedt, hvis han/hun ikke har tænkt sig at forlade sin partner, siger Katrine til ekstrabladet.dk.

Den bedste måde at holde følelserne ude på, forklarer Katrine Berling, er ved at holde det rent seksuelt: Det vil sige ingen bioture, ingen overnatninger eller romantiske middage. Så snart man begynder at lave kæresteting, vil især pigen ofte blive forelsket, fordi de er romantiske og inderst inde drømmer om mand og børn.

Det par, altså det nye par, må også gøre op med hinanden, hvad det er de har gang i, er de forelsket i hinanden, og ønsker de at forlade deres mand, kone, eller er det bare en affære, de har. De skal også tale åbent om det, så begge parter ved, hvad der er, og ikke går og håber på noget, der ikke kommer til at ske.

Smertefuldt
Det kan være smertefuldt at være forelsket i en mand/kvinde, der er gift i et åbent forhold, og som man derfor ikke kan få. Og selv om man vidste, hvad man gik ind til i starten, udvikler tingene sig nogle gange til noget, man ikke lige havde regnet med. Det bliver specielt svært, hvis man håber på, at han/hun vil forlade sin mand/kone, og de så ikke gør det.

- Men det kan også være fantastisk at være tredjeparten i et åbent forhold, for kan man bare være og nyde hinandens selskab seksuelt, er der ingen problemer i det. Man kan have et legene forhold, uden sure pligter, det kan være et frirum for begge parter til bare at være og til udleve sine fantasier, siger Katrine Berling til ekstrabladet.dk.

De to singler
To singler kan også have et åbent forhold, og de samme regler gælder her, og så længe parterne er enige om, at det bare er sex og sjov, så er der ingen problemer. Nogle vil kalde det et bolleforhold.

Men i det øjeblik, den ene vil noget mere end den anden, opstår problemer. Så kunsten er undgå at blive forelsket. Vi kan bare ikke styre vores følelser, og selv om vi tror vi kan, bliver vi nogle gange overrasket, mener Katrine Berling.