Annonce:
Annonce:

Stress af - og få mere sex

Ikke i aften, skat: Kronisk stress kan forklare barnløshed og manglende sexlyst

Annonce:
Følg Sex & Samliv

Det giver god evolutionær mening at forsvare sig eller løbe, når du står overfor en mand med en hammer eller en sulten løve, istedet for at forsøge at bedække din kvinde. Men hvis din stress er kronisk, hæmmes dit sexliv som sådan også effektivt.

Forskere har længe vidst, at stress booster niveauerne af stresshormoner, såkaldte glucocorticoider såsom cortisol, som i sin tur hæmmer gonadotropin, GnRH, der er et frigørelseshormon for andre sexhormoner, hvilket resulterer i fald i sædtal, ægløsning og seksuel aktivitet.

Og nu har videnskabsfolk fra University of Berkely fundet endnu en lille del af det store sexstresspuslespil.

Den nyeste forskning viser, at de samme stresshormoner også øger indholdet af et hormon, kaldet det gonadotropinhæmende hormon, GnIH), der går direkte ind og begrænser produktionen af GnRH.

Annonce:

Stresshormonerne er med andre ord dobbeltvirkende.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i ’Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)’, tog udgangspunkt i rotteforsøg.

Det er med til at forklare, hvorfor dyr i zooligisk have ofte har svært ved at reproducere sig selv, ligesom selv også par i fertilitetsbehandling oplever, at selve behandlingens stress kan påvirke succesen.

LÆS: Sådan bekæmper du stress

- Det giver god evolutionær mening at ikke bruge kræfter på reproduktion under perioder med akut stress, siger en af hovedkræfterne bag undersøgelsen, Elisabeth Kirby. Kronisk stressede hanrotter havde alarmerende høje forekomster af glucocorticoider. Hun vil nu teste hunrotter.

På sigt håber Kirby, at man ad kemisk vej kan blokere GnIH og på den måde afhjælpe kronisk stress’ negative indvirkning på sexlivet og reproduktion.

Læs en mere detaljeret artikel om undersøgelsen her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: