Hun er alligevel ikke fra Venus

Mythbuster: Nyt studie viser, at de to køn er mere ens end antaget

Kvinderer slet ikke så forskellige fra mænd, som man kunne tro. (Foto: colourbox.com)
Kvinderer slet ikke så forskellige fra mænd, som man kunne tro. (Foto: colourbox.com)

Typisk kvinder. Sådan er mænd. Og ikke mindst Kvinder er fra Venus og mænd er fra Mars.

Helt almindelige talemåder, der afspejler, at vi i det daglige og i medierne ser mænd og kvinder som værende meget forskellige, psykologisk set.

Men det forholder slet ikke sådan, ifølge en undersøgelse i 'Journal of Personality and Social Psychology,' hvor amerikanske forskere blandet andet genanalyserede data fra 13 andre studier samt lavede deres egne.

Læs:

Se også: Det koster knald, når konen er en kran

I fokus var blandt andet empati, seksualitet, matematiske evner, samvittighed, åbenhed, konkurrencelyst, beslutsomhed og så videre, hvoraf nogle træk ofte karaktererises som værende maskuline eller feminine.

Men det viste sig, at der var meget få kønsdistinkte udsving med hensyn til psykologiske træk. Og det får forfatterne bag studiet til at advare mod brug af kønsklicheer, fx i parforhold, ifølge sciencedaily.com:

'Når der går noget galt mellem partnere, får partnerens køn hurtigt skylden. Kønsstereotyper forhindrer folk i at se deres partner som et individ.'

Et godt eksempel på, at det er forkert med denne firkantede opdeling i marsmænd og venuskvinder, er homoseksuelle par, der har mange af de samme problemer som heteropar. Det er ikke så meget køn som menneskets karakter, der skaber problemer, mener psykologerne fra University of Rochester.

Tidligere har dansk forsker været på banen med lignende påstand:

Se også: Sexbrevkasser er sexistiske

Det fremgår ikke, om kvinders lange telefonsamtaler indgik i forskernes data.

Se også: Seks grunde til at hade parforhold Se også: 6 tegn på du er en mand - måske

1 af 2 Denne graf viser æmaskulin selvhævdelse', baseret på deltagernes selvrapporterede træk som konkurrencevillighed, beslutsomhed, selvtillid og stædighed. Som det fremgår er det ikke støre kønsforskelle. (Fig: University of Rochester)
2 af 2 Kvinderer slet ikke så forskellige fra mænd, som man kunne tro. (Foto: colourbox.com)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere