Humor skal få unge til at bruge kondom

Med lige dele humor og sund fornuft forsøger Nanna og Mads at spille op til sikker sex

Nanna og Mads vil have unge til at huske gummi.
Nanna og Mads vil have unge til at huske gummi.

- Jeg tror først og fremmest ikke det nytter med løftede pegefingre. Man når ikke langt ved at forsøge at skræmme de unge. Det skal gerne falde de unge helt naturligt at bruge kondom, forklarer 25-årige Nanna, kendt fra Nannassexblog.dk, der er uddannet seksualunderviser hos Sex og Samfund.

Samen med stand up-komikeren Mads Brynnum tager hun rundt på landets skoler og afholder sexshows. De kalder det stand-up foredrag, hvor komik er et af hovedmidlerne til at få det seriøse og 'farlige' til lidt bedre at glide ned, og hvor et af de væsentlige emner helt naturligt netop er de unges brug af kondom - eller måske rettere manglen på samme.

For til trods for årtiers indsats med snart utallige kampagner og undervisning i skolen, så understreger alle statistikker og undersøgelser fortsat, at brugen af kondom blandt de helt unge desværre er meget lidt udbredt.

- Hele showet handler om, at sex skal være sjovt, at sex ER sjovt. Derfor har delen omkring kondom og sexsygdomme fået overskriften: Når sex ikke er sjov. Men selv om emnet er alvorligt, er det altså ikke ensbetydende med, det bliver mere kedeligt af den grund.

Øvelse gør mester
En af de ting, Nanna og Mads opfordrer de unge til, er at øve sig i at sætte et kondom på. For på den måde at undgå pinlige fumlerier, når det pludselig er alvor. For ikke blot kan det være pinligt, hvis man ikke lige har styr på regnfrakken, det kan i høj grad også fremkalde præstationsangst hos fyren, manden i centrum, der jo gerne skal kunne præstere.

- Jo flere gange man har prøvet at sætte et kondom på, jo mindre behøver man at bekymre sig om det. Mange har fortalt mig, hvor befriende det er, når en sexpartner - dreng som pige - bare sætter kondomet på, uden at det først eventuelt skal debatteres.

GØR DET NU BARE! – frem for at gøre et stort nummer ud af det, er budskabet. Ellers er det ikke så underligt, at det går hen og bliver både usexet og en afbrydelse af akten, pointerer Nanna, der sammen med showmakkeren desuden giver de unge en lille guide i, hvordan sex med kondom bogstaveligt talt kan blive lidt mere sjovt og farverigt.

Sjove farver
- Blandt andet opfordrer vi til, at man anskaffer sig kondomer i sjove former og farver og med dutter, riller og sågar med cola- eller banansmag. I showet har vi selvfølgelig også den klassiske kondom-pårulning på flamingo-pik, krydret fra sidelinjen med Mads jokes - og det plejer at skabe lige dele jubel og væmmelse, når han slikker på kondomet for at afgøre hvilken smag, det er med, siger Nanna, der er den mere seriøse, mens Mads uden tvivl er showets klovn, når det først går løs rundt om på undervisningsstederne.

- Vi har et manus, som vi følger sådan nogenlunde, men da vi begge er vant til at improvisere, bliver det aldrig til oplæsning. Desuden er vi naturligvis meget åbne for spørgsmål undervejs, og kan jeg mærke, at der er speciel interesse for enten det ene eller andet emne, så bruger vi selvfølgelig ekstra tid og kræfter på netop det.

Læs mere om Mads og Nanna her