12 trin til at komme igennem skilsmissen

Med denne liste i baglommen kan du måske komme gennem mørket, der truer efter det svære brud

På den anden side af de 12 trin ligger du igen tæt sammenslynget med ny kærlighed, fordybet i elskov. Vi lover. Garantrisset. (Foto: All Over)
På den anden side af de 12 trin ligger du igen tæt sammenslynget med ny kærlighed, fordybet i elskov. Vi lover. Garantrisset. (Foto: All Over)

På samme måde som en alkoholiker skal igennem en lang proces for at forhåbentligt blive et nyt og bedre menneske, skal en skilsmisseramt også gennem en række faser for at blive et nogenlunde klar til sit nye liv - og på sigt klar til en ny partner.

huffingtonpost.com’s skilsmissesektion lister den amerikanske forfatter og skilsmissecoach (ja, sådan nogle findes) Lee Block 12 trin, som den fraskilte skal gennemgå for at komme ud på den anden side - lidt som Anonyme Alkoholikeres 12 trin.

De 12 trin er lidt amerikanske, men de rummer alligevel relevante pointer, også på denne side af Atlanten.

Det lærte vi af vores skilsmisse

Trin 1: Mod friheden
Du skal helt ned og vende i dit forhold, og du skal prøvet alt for at redde - uden succes. Så kan du komme til denne indsigt: erkend, at du er magtesløs i dit ægteskab, og at jeres fælles liv må slutte. Dette er et vigtigt trin, fordi det er første skridt mod friheden.

Trin 2: Genfind dig selv
Erkend, at den eneste måde, du kan genvinde fatningen og din jeg-følelse er at forlade din partner. Dette er skridtet, hvor du begynde at håbe på en bedre fremtid. Du har indset, at din situation er håbløs - og du er begyndt at gøre noget ved det

Trin 3: Papirene i orden
Gå rettens vej. Selvom nogle få kan skilles fuldstændig uden konflikter, skal der stadig laves vigtig papirarbejde. Du har prøvet alle veje, men ved at få hjælp af en advokat kan du sikre dig, at du ikke bliver snydt.

Trine 4: Hvad vil du ha' ?
Gør op med dig selv, hvad du kan forvente, og hvad du vil have ud af skilsmisseboet. Skriv alt, hvad du vil have. Fra lysekronen til forældreretten. Noter hvad du og dine børn har brug for.

Trine 5: Erkend din skyld
Erkend over for din selv, din terapeut og den eks, at du også har din skyld i forholdets sammenbrud. For at komme videre med dit liv, skal du indrømme den medvirken til, at forholdet gik i stykker. Det kræver typisk to til at få det til at fungere - og to til at lave en fiasko.

Trin 6: Vær forberedt
Vær forberedt på at blive singleforælder. Hvis du ikke er klar til at være single og endda måske alenefar eller -mor, er du måske slet ikke klar til skilsmisse. Virkeligheden kan være grum, men det hjælper, hvis de ser realiteterne i øjnene

Trin 7: Singlelivet
Erkend, at det er hårdt at være singleforælde, men det er bedre end at blive i forholdet. Det er et svært skridt, men det kan være bedre for børnene at se jer lykkelige hver for sig end ulykkelig sammen.

Trin 8: Børnene
Tal med dine børn om, at I skal skilles. Det er bedst, at mor og far gør det sammen. Lad dem forstå, at det ikke er deres fejl, I går fra hinanden, og at I stadig elsker dem.

Trin 9: Børnene 2
Overkompensér over for dine børn, at I er skilt. Forkæl dem med ekstra meget kærlighed og omsorg.

Trin 10: Vær positiv
Blive ved med at se på det positive i at være single, selv om du er ved at kaste op af træthed efter en hård dag på jobbet, afhentning af trætte unger i institutionen, nervepirrende indkøb i ulvetimen, madlavning og hundeluftning. Osv..

Dette er en proces, fordi der er masser af dage, hvor du vil få lyst til at opgive. Men du kan komme igennem.

Trin 11: Lær af dine fejl
Med (selv-)terapi og gode venner kan du lære at ikke gentage de samme fejl, men til gengæld foretage de rigtige valg. Du bliver nødt til at finde ud af, hvorfor du har taget de valg, du har. Du skal lære dig selv så godt at kende, at du ikke gentager dine fejl

Trin 12: Hjælp andre
Hjælp andre i samme situation. Det hjælper at give lidt tilbage til samfundet/omgangskredsen. Tænk på, hvad du selv havde brug for, da du selv gik igennem den smertefulde skilsmisseproces. Brud er svære, men det kan være lettere, når man får støtte fra nogen, der ved noget om det.

Sådan kommer du over tabt kærlighed