Annonce:
Annonce:

Orgasme-kur til par i krise

Kærlighedshormonet holder skilsmissen stangen

Annonce:
Følg Sex & Samliv

Den berusende følelse af kærlighed og velbehag, der skyller gennem dig, når du har sex, skyldes til dels signalstoffet oxytocin.

Oxytocin har en kæmpe indflydelse på sex- og samlivet. Hormonet frigives hos både mænd og kvinder ved sex og især under orgasmen, og det menes at have meget stor indflydelse på vores adfærd og den følelsesmæssige tilknytning, man har til sin partner.

Oxytocin er desuden årsagen til, at man kan orgasme-knalde sig til en styrkelse af parforholdet.

- Ikke mange er klar over, hvor stor indflydelse hormonet oxytocin, der ikke er et kønshormon, har på vores sexliv. Hormonet spiller en rolle i forbindelse med både vores følelser og adfærd, og en smule kendskab til oxytocins virkninger kan måske gøre det lidt lettere for mænd og kvinder at forstå hinanden, siger sexolog Vivi Hollænder.

Annonce:

- Under orgasmen frigives oxytocin, især fra hypothalamus, men også fra mandens prostata og testikler og fra kvindens æggestokke. Hormonet udløser sammentrækningerne i kvindens skede og i manden sæd- og urinleder. Derudover er det medvirkende til følelsen af afslappethed, samhørighed og tilfredshed efter samlejet.

At samme årsag kalder nogle det ligefrem for ’forelskelseshormonet’ eller ’kærlighedshormonet’ og mener, at det har stor betydning for parternes følelsesmæssige tilknytning.

Læs om oxytocin på wikipedia

Forsoningsknald virker
- Her har vi måske noget af forklaringen på, hvorfor nogle par finder såkaldte ’forsoningsknald’ så forløsende, at de mere eller mindre ubevidst søger konflikter igen og igen for at opleve det kærlighedsfremkaldende hormonkick i den søde genforening.

Masser af sex er altså ikke den værste kur, hvis forholdet skranter. Nu er det dog ikke sådan, at hormonet alene gør hele tricket.

Annonce:

- Så ’kommer man til’ at knalde ved siden af til julefrokosten, eller benytter frokostpausen hos den lokale massøse frem for at spise sammen med kollegaerne i kantinen, så er der altså ikke den store risiko for, at man ender med at få et nært og følelsesmæssigt forhold til den, man har været utro med.

- Til gengæld er risikoen/muligheden/chancen uden tvivl tilstede, når det kommer til mere langvarige sidespring med den samme person. Nu er det ikke sådan, at oxytocin alene gør en forelsket; der skal også være andre faktorer tilstede, så som sympati, gensidig tiltrækning osv. Men er der det, vil hormonet være medvirkende til at skabe en tilknytning, mener Hollænder.

Netop derfor virker det kraftigt i forbindelse med forsoningsknald, hvor der i forvejen er følelser mellem parterne: Og derfor ikke så ofte engangsknald.

Snif dig i kontakt til din indre tøs

Annonce:

Følelser
- Man er tilbøjelig til at mene, at kvinder lægger mere vægt på følelser end mænd gør, når det kommer til sex. Derfor kunne man fristes til at mene, at hormonet virker kraftigere på mænd end på kvinder. Det kan dog også være den anden vej rundt: at kvinder er mere kritiske i deres valg af sexpartnere og kun vælger at dyrke sex med de mænd, de i forvejen finder tiltrækkende og sympatiske. Mig bekendt er der ikke lavet undersøgelser, der påviser, hvordan sammenhængen er i den forbindelse, siger sexolog Vivi Hollænder og fortsætter:

- Det er desuden en myte, at mænd kun dyrker sex for sex skyld. Mænd har et lige så stort behov for nærvær, følelser og intimitet som kvinder. Især hvis de er i forhold til en kvinde, de holder af. Indtil da er de måske mere villige til at indgå løse forbindelser, hvor det kun er sex, det drejer sig om.

Kærlighed er et spørgsmål om kemi

Aggression og gnavenhed
- Hormonets afslappende effekt modvirker den aggression og gnavenhed, som store mængder af testosteron kan udløse hos nogle mænd, når de bliver seksuelt frustrerede. Det er heller ikke et ukendt fænomen, at mænd bliver langt mere omgængelige, når deres seksuelle behov bliver opfyldt. Det samme gælder for den sags skyld også kvinder, selv om deres seksuelle frustrationer ikke nødvendigvis udmønter sig aggressivt.

Annonce:

- Dette kan være den hormonelle forklaring på, at mange mænd føler stor trang til at sove efter samleje. Hos kvinder er testosteron-koncentrationen ikke nær så stor, derfor påvirkes deres søvnlyst heller ikke i så stor grad. Hav det i baghovedet næste gang, han falder snorkende omkuld! Det er ikke nødvendigvis, fordi han er ugidelig eller ikke har lyst til at snakke med dig bagefter, men simpelthen fordi hans testosteron-niveau var tårnhøjt, og det påvirkes kraftigt af oxytocin, siger sexolog Vivi Hollænder fra bedresexliv.dk.

Derfor taler hun om følelser

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

DAGENS EB+

Annonce:
Hvis Mette går, bør der udskrives valg
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: