Når hun er mere liderlig end ham

Det er lidt af et tabu, men en del parforhold har problemer, fordi manden ikke har lige så stor sexlyst som kvinden

Følg Sex & Samliv

Mange kvinder bærer på en dyb hemmelighed, som end ikke de nærmeste eninder bliver indviet i; nemlig at de er seksuelt forsømte, at de ikke er genstand for partnerens begær særligt ofte - eller måske slet ikke

Det skriver sexolog Vivi Hollænder i magasinet Tidens Kvinder.

Det sker i masser af parforhold: Hvor det før var kvinden, der udskød eller undgik sex med små, hvide løgne om menstruation, opvask eller ondt i hovedet, et det omvendte ved at være tilfældet. Nu er han den, der har masser undskyldninger parat, når sengetiden nærmer sig: Arbejde, der skal gøres, en vigtig tv-udsendelse eller den klassiske hovedpine eller træthed.

Der er prestige i at have et velfungerende sexliv, og der er prestige i at være en kvinde, som manden ikke kan holde fingrene fra. Derfor har de færreste lyst til at fortælle, at han vender sig bort eller har undskyldninger parat, når man har gjort sig lækker og lægger op til lir.

En nyere undersøgelse har vist, at problemet med mindre lyst hos manden er aktuelt for 16 % af de kvinder, som deltog. Det er ikke så få endda – og alligevel hører vi så sjældent om det.

Derimod er det ikke tabu at fortælle om den omvendte situation, når manden – den evige jæger – ikke kan få nedlagt kvinden så ofte, som han kunne ønske.

Læs: Sådan får han lysten tilbage

Et skamfuldt problem for begge
Når manglende lyst hos manden er så omgærdet af tavshed, skyldes det først og fremmest skam - og ikke kun mandens skamfuldhed, men i høj grad også kvindens.

En kvinde, hvis mand ikke begærer hende, vil omgående kaste skylden på sig selv. Hun er nemlig også opdraget til, at hun som kvinde skal være den eftertragtede – den, der har lov til at begrænse og afvise mandens sexlyst. Når hendes mand ikke længere efterstræber hendes gunst, vil hun derfor begynde at betragte sig selv som usexet og frastødende. Langsomt begynder hendes tro på egen kvindelighed at smuldre, og selvtilliden daler.

Manden skammer sig over ikke at kunne indfri forventningerne i sengen og over ikke at leve op til billedet af det evigt virile handyr, der i tide og utide forsøger at vælte sin kvinde omkuld.

Selvfølgelig er rollerne her kraftigt generaliseret. I de fleste velfungerende parforhold kan kvinderne også tage initiativ til sex – men der er ikke mange kvinders selvtillid, der kan holde til permanent at have rollen som forføreren og jægeren.

Læs: Når mand kun vil nusse

Når hun begynder at mærke mandens interesse er aftagende, vil hun formentlig forsøge de gængse virkemidler: lækkert undertøj, slankekure, romantiske middage osv. Men hvis hendes indsats i længden er forgæves, kan det meget vel gå den anden vej: Hun holder op med at gøre noget ud af sig selv og lader stå til, fordi hun ikke længere opfatter sig selv som et seksuelt tillokkende individ. Umiddelbart kan hun også opleve, at sexlysten forsvinder i takt med nedturen. Men inderst inde nager savnet og længslen.

Der er også den oplagte mulighed, at hun søger opmærksomheden og bekræftelsen andre steder, og en forsømt kvinde vil til enhver tid kunne finde en elsker, der er parat indtage den tomme plads i dobbeltsengen. Selv om hun ikke selv har et ønske om at være utro eller bevidst søger en elsker, vil hun have sværere ved at modstå en charmeoffensiv fra en ihærdig kvindebedårer.

Læs: Sådan giver du ham mere lyst

Ramt på kvindelig og mandighed
Nu er det meget sjældent, at to parter i et forhold har den samme mængde lyst til sex. Som regel er der en overvægt til den ene side, og i perioder kan det skifte til den anden. Det er først problematisk, når uligevægten medfører frustrationer og mislyde, der påvirker forholdet i negativ retning.

Gradvist aftager den fysiske berøring. Man afholder sig fra kys og kram – den ene part for ikke at vække falske forhåbninger og den anden for at undgå tilnærmelser, der kan opfattes som et seksuelt krav.

Derved forsvinder intimiteten og nærheden ud af parforholdet – og på længere sigt også samhørigheden og fortroligheden. I stedet er der grobund for konflikter, skænderier og dårlig atmosfære.

Her er mekanismen den samme uanset hvilken af parterne, der føler sig forsømt. Men når det er kvinden, der har mere lyst end manden, adskiller det sig ved, at der sjældent bliver talt om problemet. Begge parter dukker nakken, fordi emnet er så følsomt, og begge føler sig ramt på henholdsvis kvindeligheden og mandigheden.

Læs: Giv din sexlyst et boost

Der skal tages hul på bylden
Der kan være mange årsager til, at det er kvinden i forholdet, der har den største seksuelle appetit. Mennesker er født med forskelligt seksuelt drive på samme måde, som vi fødes med forskellig appetit på andre ting i tilværelsen. Desværre sløres denne forskel ofte i forelskelsesperioden, hvor sexlysten fra begge parter er næsten ubegrænset.

Uligheden vil måske først vise sig, når det bliver hverdag, og der er andre ting, der binder parret sammen. En så grundlæggende ulighed kan være svær at leve med på længere sigt, og man må ikke gøre sig for store forhåbninger om at opnå seksuelt match.

Er der tale om, at mandens grundlæggende sexlyst er dalet væsentligt i en længere periode, er der grund til at gøre noget ved problemet – også selv om han i første omgang afviser det. Det er dumt at slå det hen og vente så længe, at den onde cirkel kommer i gang. Et dårlig sexliv fylder langt mere end et godt, og det er langt lettere at løse problemerne, inden de ender i hårdknude.

Andre oplagte årsager kan være præstationsangst i forbindelse med dalende erektionsevne, svigtende selvtillid pga. mange afvisninger, sygdom, depression, medicin eller andre ting. Risikoen for, at det faktisk skyldes manglende tiltrækning eller utroskab, er selvfølgelig også til stede, men uanset hvilken årsag, der ligger til grund, er det vigtigt at få taget hul på bylden.

Læs mere i Tidens Kvinder

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind