Kvinder er ustabile af natur

Forudsigelige hanner kæmper om de mere svingende hunners gunst, viser gennemgang af 35 års forskning

Hanner har grundlæggende mere stabile personligheder end hunner. (Foto:colourbox.com)
Hanner har grundlæggende mere stabile personligheder end hunner. (Foto:colourbox.com)

She can change her mind like she changes her sweaters
From one minute to the next it's hard to tell
She blows hot and cold just like stormy weather
She's my gift from the Lord or a fiend from hell
That's my baby
She can be all four seasons in one day

(Sting)

Hvis du også har svært ved at gennemskue, hvad hormonbomben derhjemme finder på, er du nok ikke alene.

Det ser ud til, at kvinders notoriske uforudsigelighed og humørsvingninger er biologisk bestemt, for det gælder tilsyneladende i hele dyreriget, ifølge physorg.com, der citerer tidsskriftet Biological Reviews.

Videnskabsfolk fra Exeter University har gennemgået de seneste 35 års forskning på området for seksuel udvælgelse og evolutionsteori, hvor det således fremgår, at hanners personlighed ofte er meget udtalt og forudsigelig. Er en han i dag fx eventyrlysten, er han sandsynligvis det samme i morgen. Men en kvinde er langt mere uberegnelig.

Evolutionen
Forskerne tror forskellene grunder i evolutionen, fordi forudsigelig adfærd (især i forhold til aggression, avlspleje og risikovillighed) hjælper en han med at få en mage.

Der er flere grunde til, at hunner vil have en forudsigelig han. Det er nemmere for hende at planlægge fremtiden, når hun ved, hvordan han vil reagere. Og hun kan beundre manden evne til at tage en beslutning og holde fast.

Sasha Dall fra Exeter University henviser fx til et studie blandt zebraer, hvor gennemsnitshunnen var ligeså villig til at undersøge nye områder som hannen. Men hunnen varierede sin søgen søgning fra dag til dag, mens hannerne var meget konsekvente. Og han, der kan være meget udfarende og alligevel overleve de medfølgende farer, er et godt parti for hunnen.

Ifølge Dall peger forskningen på, at hanners personlighedtræk er udviklet på samme måde som de fysiske: Hanner med de bedste træk, fysiske og personlighedsmæssige, vinder hunnerne.

Og da hannerne ikke har meget at skulle have sagt i forhold til at finde en mage, betyder hunnernes personlighedstræk desto mindre, må så være den usagte konklusion.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere