Annonce:
Annonce:

Lyt trusserne af hende

Kønsparlør 2: Tal og lyt - og få mere sex

Annonce:
Følg Sex & Samliv

Misforståelser og fortielser. Tavshed og ryg mod ryg i dobbeltsengen. Et sexliv på vågeblus.

Helt almindelige foreteelser i mange parforhold. Og tit skyldes det nedbrud i kommunikationen.

Men det er hjælp forude. For sexolog og parterapeut Rikke Thuesen har specialiseret sig i netop kommunikation som kernen i ethvert parforhold.

Hendes grundlæggende tese er, at hvis det knaser med kommunikationen, går det ud over alle dele af forholdet - også sexlivet.

I forrige uge fortalte Thuesen om, hvordan man og kvinder misforstår hinanden, fordi de har forskellige indfaldsvinkler til at kommunikationen. Fx har mænd brug for lidt ro og alenetid uden snak, og ofte løser de deres problemer uden at tale om det. Og kvinder tror fejlagtigt, at han gerne vil tale og bombarderer ham dermed med spørgsmål, som ender med at irritere ham.

Annonce:

Ikke ro
- Modsat tror mænd fejlagtigt, at kvinden også gerne vil have ro, når hun tumler med noget, hun er ked af. Og han lader hende dermed være i fred, og forstår intet, når hun så eksploderer.

Så en mand, der opdager/noterer, at hans partner virker misfornøjet, trist eller ked af det, spørger:

Han: Er der noget galt, skat, du ser ked ud af det?
Hun: Det skal du ikke tænke på. Hun mener: Ja, men hvis du vil vide det, så skal du vise ægte interesse og spørge noget mere.

Han hører hendes ord og tænker, hun nok har brug for ro, og lader hende være. Hun føler, han ikke ser hende og interesserer sig for hende - og bliver ked af det og vred.

Andre eksempler
Han: Er der noget, jeg kan gøre for dig?
Hun: Næh, jeg klarer det selv… Hun mener: Ja, gerne, men du må selv komme ind i kampen og gøre noget.

Han: Har jeg gjort noget galt?
Hun: Næh… Hun mener: Ja du har, men jeg ved ikke helt hvad og jeg synes også selv, at du burde finde ud af det, så du kan jo blive ved med at spørge, så vi kan snakke om det.

Annonce:

Han: Er vi ok - er alt i orden?
Hun: Ja... Hun mener: Nej, og du burde spørge mere ind, hvis du har lyst til at finde ud af det.

Vanskelig
Det er jo ikke så sært, at kommunikationen er vanskelig, når der bagom så få ord bliver sagt så meget, og kvinder skal blive bedre til at sige, hvad de mener og hvad de har behov for – i stedet for at lege gætteleg med manden og så blive sur, når han ikke ved, hvad det er for en leg, han er med i.

Og manden skal huske på, at det værste han kan gøre at lade hende være i fred, hvis hun virker sur eller trist. Få hende til at snakke, stil spørgsmål, og giv hende opmærksomhed - mange gange kan man snakke konflikten væk - hvis man ellers kan forstå, hvad hinanden siger.

Annonce:

Dette skal manden gøre
I sidste instans handler det for mange mænd om, at de gerne vil have mere ro, mindre brok og mere sex - og vejen dertil er faktisk ganske let. Det, de skal forstå, er, at de let - uden at ville det - kan forandre en sød og kærlig kvinde til et urimelig brokkende bitch, men desværre forstår mændene sjældent, hvad der skete.

Så for at få husfred - og for at få en kvinde, der er nemmere antændelig på den gode måde, så er her nogle råd:

Lyt
Lyt interesseret til hende, og tag hende alvorligt. Lad være med at underkende hendes mening eller feje dem af bordet som ligegyldigheder. Hvis hun siger, at hun er nervøs for noget, hun skal i morgen, så støt hende, giv hende omsorg, og lyt uden at komme med gode råd - og lad for guds skyld være med at sige, at der da ikke er noget at være nervøs for.

Skift ikke emne
Skift ikke emne - mange mænd har en evne til at overtage samtalen, og dermed hører de ikke, hvad hun siger. Jeg har hørt mange kvinder starte en historie, og så retter korrigerer manden, eller han overtager samtalen ved at dreje vinklen eller overtrumfe hendes historie. Selv om den er lidt kedelig, så betyder den noget for hende - så lyt.

Annonce:

Vælg dine kampe
Mange mænd synes, deres kvinde brokker sig og kommanderer, fx når hun beder ham gøre noget, eller beder ham lade være med at gøre noget. Mange forskere mener, at denne trang til at gøre det modsatte af det, kvinder beder om, handler om en oprørstrang mod mor. Så tænk over, om det i virkeligheden er mor, du gør modstand mod, eller om det er din kvinde. Så vælg dine kampe med omhu - parforholdet er et kompromis, og hvis man mødes på midten, opstår der smukke melodier.

Det skal kvinden gøre
Kort ned på samtalen, lad være med de lange forklaringer og baggrundshistorier, gem dem til veninderne. Være konkret og faktaorienteret, når du taler med din mand, så er han mere motiveret til at lytte.

Timing
Vælg det rette tidspunkt. Lad være med at starte en krævende samtale, når I er gået i seng, eller mens han læser avis eller er koncentreret om noget, han synes er vigtigt. Sig til ham, at du gerne vil snakke og om hvad, og så spørg ham, hvornår han har tid. Og hold så en rimelig tid, så det, han håber, varer en halv time, ikke ender med at vare hele aftenen.

Annonce:

Emne
Hold dig til emnet og vælg det rette emne. Kvinder har en tendens til at have mange emner kørende i en samtale - og det kan være både trættende og irriterende for en mand - så hold dig til et emne af gangen. Og så tænk over, hvad det er, du fortæller din mand - det er ok, at han ikke synes, alt hvad du fortæller, er spændende - så brug veninderne til det, han ikke orker.

På den måde vil din mand have mere lyst til at lytte opmærksomt og høre på, hvad du har at sige, og han vil være mere forstående og vise meget mere interesse, end han gør i dag.

Rikke Thuesen holder foredrag om sex og kommunikation her

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: