Alle har ret til et sexliv!

I parforholdet har ingen ret til i længere tid at afskære deres partner fra at have sex, mener sexolog

Et nej skal respekteres. Men det betyder ikke, at man i lægnden skal acceptere det. (Foto: Colourbox.com)
Et nej skal respekteres. Men det betyder ikke, at man i lægnden skal acceptere det. (Foto: Colourbox.com)

Kræv din ret!

Så enkelt og brutalt kan det siges. Sexologen Vivi Hollænder stikker hånden ned i parforholdskrukken med sex, afmagt og savn og vover påstanden, at sex er en ret, der skal både nydes og ydes.

- Er man i fast parforhold, er det muligt at undertrykke sine seksuelle behov i en periode, men på længere sigt vil det have konsekvenser i form af dybe frustrationer. Især for den part, som kæmper med den uforløste lyst og trang til at vise kærlighed igennem den intime nærhed, siger Vivi Hollænder fra bedresex.nu til ekstrabladet.dk.

Misforhold
Specielt når han/hun føler at have forsøgt alt for at rette op på misforholdet, opleves afmagten til sidst ubærlig - og det kan næsten ikke undgås, at situationen medfører et betændt og indestængt klima i parforholdet.

- Man skal desuden gøre sig klart, at ’lukker man for det varme vand’, så efterlader man sin partner med frustrationer, som på længere sigt skaber grobund for andre konflikter i parforholdet, fortsætter Vivi Hollænder.

En lyserød sky
Alle, der har været i et parforhold af blot få måneders varighed ved, at sex kun sjældent er at sammenligne med et overdådigt tag-selv-bord, hvor man døgnet rundt, når sulten nu engang melder sig, uhæmmet kan spise af retterne.

I bedste fald kan tilstanden eksistere de første måneder, hvor man svæver på en lyserød sky. Men pludselig melder hverdagen med alle dens små problemer, irritationer og finurligheder sig, hvorpå sex hurtigt bliver en størrelse, der skal passes og plejes for at fungere.

Nej-sigeren har magten
- Det er oftest nej-sigeren, der har magten i den seksuelle relation, fordi et nej altid skal respekteres. Den part, som har mest lyst, får automatisk rollen som den, der skal plage og gøre sig umage for at få sex. Det nedbryder selvværdet, hvis man aldrig mærker partnerens lyst og begær, men i stedet oplever sine seksuelle tilnærmelser påtrængende og uønskede - og at sex er noget, man skal gøre sig fortjent til, forklarer Hollænder.

Den part med ringe eller ingen lyst oplever ikke problemet nær så insisterende, men bør alligevel tage det alvorligt, hvis man gerne vil bevare sit parforhold eller undgå utroskab. Hvis sex bliver brugt som straf/belønning, er der noget grundlæggende skævt i forholdet - og kærligheden vil have svært ved at overleve.

Vælge sex fra
- Lad mig slå fast, at det er op til enhver selv at vælge sexlivet fra. Mange mennesker påstår, at de trives fint uden sex, og det er de naturligvis i deres gode ret til, påpeger sexolog Hollænder.

- Derimod har ingen ret til i længere tid at træffe det samme valg for deres partner, således at de indirekte kræver, at han/hun skal leve i cølibat. Den går ikke! Så simpelt er det bare

Man kan dog ikke forvente, at initiativet til at løse problemet kommer fra den part, der har mindst lyst. Desuden er vedkommende i forholdet, der har mindst lyst til sex, kun sjældent bevidst om, at han/hun i virkeligheden udøver en form for laveste-fællesnævner-tyranni.

Stop med at tigge!
- Hvis du fx som seksuelt underernæret mand ønsker at bevare jeres parforhold, vil det derfor også være helt op til dig - på en sød og kærlig måde - at forklare din kvinde, at det er slut med at tigge og bede om sex.

Du må kræve, at der bliver gjort noget ved problemet, og samtidig gøre det klart, at du ellers bliver nødt til at udleve din seksualitet på anden vis. Altså at skilsmisse eller utroskab i sidste ende kan blive konsekvensen.

- Det kan lyde barsk, når man helst vil have sex med den person, man nu engang elsker, men situationen er i længden uholdbar, siger Vivi Hollænder.