Kvinder lige så løse på tråden som mænd

Den populærvidenskabelige læresætning om, at mænd er mere promiskuøse end kvinder, bliver udfordret

Beggars can't be choosers: Kvinder er mindre kræsne, når udbuddet er lavt. (Foto: Colourbox.com)
Beggars can't be choosers: Kvinder er mindre kræsne, når udbuddet er lavt. (Foto: Colourbox.com)

En omfattende tværvidenskabelig undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet ’Trends in Ecology and Evolution’ antyder, at det ikke er en universel parringsstrategi for mennesker, at mænd hopper på alt med en puls, og kvinder altid sorterer fra.

Men lad os lige begynde med begyndelsen.

I 1948 lavede genetikeren Angus J. Bateman nogle senere meget berømte og meningsdannende undersøgelser af bananfluers parringsstrategier. Med Darwin i baghånden nåede han frem til følgende konklusioner: A: Mandlig evolutionær succes (læs: hvor meget afkom en han får med forskellige hunner) er mere variabel end kvindelig (Læs: nogle får masser af f…. anden ingen). B: Hanner får mere evolutionær succes ved gentagne parringer end hunner. C. Hanner er mere villige til at parre sig og mindre diskriminerende end hunner.

De konklusioner støttede den almindelige antagelse, at alle handyr (også blandt mennesker) er mere promiskuøse og konkurrencebetonede end kvinder, der til gengæld er mere kræsne.

Den nye undersøgelse, der er ledet af psykologen Gillian Brown fra University of St. Andrews, nuancerer billedet af menneskets parringsstrategi.

’Vi forsøgte at lave en omfattende analyse af diverse teorier om seksuel selektion, sat op imod diverse data om parringsstrategier og reproduktionssucces i forskellige befolkninger rundt omkring på kloden for på den måde at få en bedre forståelse for menneskets kønsroller,’ forklarer Brown i undersøgelsen.

Brown og hendes kollegaer undersøgte med andre ord 18 forskellige befolkninger for, hvordan de udvælger partnere, og hvem de får børn med.

Det viste sig godt nok, at mænd har større variation med hensyn til reproduktionssucces end kvinder. Men i monogame kulturer er der stor lighed mellem kvinder og mænd succes. Forskerne analyserede faktorer, der påvirker selektionen: Forskel på kønnenes dødelighed, antal af kvinder i forhold til mænd, befolkningstæthed, kvaliteten af potentielle parringsemner.

Hvilket vist betyder, at kvinder er mindre kræsne, hvis udbuddet og kvaliteten er lav - især hvis begge køn er opdraget til at tro på den eneste ene.