Sexkamp på Istedgade

En række politikere demonstrerer på Istedgade i København på søndag i anledning af Kvindernes internationale Kampdag - sexarbejdere i moddemonstration

På søndag mødes to demonstrationer. Den en for et forbud af sexkøb. Den anden imod. (Arkivfoto: Trevor Watson)
På søndag mødes to demonstrationer. Den en for et forbud af sexkøb. Den anden imod. (Arkivfoto: Trevor Watson)

Der er lagt op til ballade på Kvindernes Internationale Kampdag på søndag d. 8. marts.

8. marts-initiativet med SF-politikeren Balder Mørk Andersen i spidsen begynder deres demonstration på Rådhuspladsen kl. 14 og bevæger sig derefter ned ad Istedgade og ender på Vega til stormøde og taler af blandt andre Viily Søvndal (SF) og Pernille Rosenkrantz-Theil (S). De vil have sexkøb forbudt som i andre nordiske lande.

’Istedgade har desværre udviklet sig til symbolet på manglende ligeværd og misbrug af prostituerede i Danmark. Ved at gå gennem gaden viser vi sexkøbere, alfonser og menneskehandlere, at vi tager afstand fra deres handlinger, og at prostitution ikke er foreneligt med et ligeværdigt samfund’ skriver foreningen i deres pressemeddelelse.

Moddemo
Nu er der også arrangeret en moddemonstration, planlagt af Feministisk Initiativ, som først og fremmest eksisterer for denne begivenhed. På deres Facebookside skriver de:

- Dette er en gruppe for alle os, der mener, at kampen for sexarbejderes rettigheder er en feministisk kamp. Vi ønsker at bekæmpe diskrimination og undertrykkelse af ALLE kvinder.

Denne moddemonstration støttes af SIO, som er Sexarbejdernes Interesseorganisation. Sus, der er talskvinde for SIO, siger til ekstrabladet.dk.

- Vi opfordrer alle kvinder, der mener, at kvinder har ret til selv at vælge deres levevej, til at møde op til demonstrationen på søndag. Det handler om noget så feministisk som retten til selvbestemmelse.

Moddemonstrationen begynder på Reventlowsgade og Istedgade på Vesterbro kl. 14.45 og ender på Enghave plads med taler. Den er kun for kvinder.

Ansvaret er mændenes
For en af bagmændene til 8.marts-initiativet handlet det om ansvar, sexkøbernes ansvar:

- 100.000 vanesexkøbere sætter deres egen seksuelle tilfredsstillelse over ansvaret for prostitueredes - helbred. Og den manglende politiske vilje til at lovgive mod sexkøb har fået antallet af prostituerede til at vokse med 300 % over de sidste 17 år, forklarer talsperson for 8. marts-initiativet, Balder Mørk Andersen, til pressen.

Forkerte tal
Men talsmand for Seksualpolitisk Forum , Steen Schapiro, hævder, at Balder Mørks tal er forkerte:

- De sammenligner tal for, hvor mange der arbejdes på en specifik dag i 1990 med det anslåede tal for, hvor mange der arbejder som prostituerede et helt år. Ja, der er flere udenlandske sexarbejdere nu, men det er heldigvis kun meget få, der er her ufrivilligt, ifølge Rigspolitiets skøn, siger Steen Schapiro fra Seksualpolitisk Forum.

Samtidig nævner han, at der ikke er noget, der tyder på, at prostitutionen i Sverige skulle være mindsket som følge af forbud mod sexkøb, men at alle prostituerede og især de svageste har fået det værre på grund af forbuddet.

Schapiro mener, at man i stedet for et forbud bør give sexabejderne respekt og bedre arbejdsforhold og droppe fordømmelserne. Samtidig nævner han, at flere rapporter fra blandt fra Sverige viser, at prostitutionen i Sverige ikke er mindsket som følge af forbud mod sexkøb, og at især de svageste sexarbejdere har fået det værre.

Læs mere om 8. marts-inititativet her

Læs mere om Seksualpolitisk Forum her

Læs en luders dagbog af Sus her

Læs om SIO her