Sexarbejder: Jeg hjælper de gamle

'Det er plejepersonalet, der ringer efter mig, når de gamle skal have sex,' siger 40-årig prostitueret, der føler, hun yder vigtigt omsorgsarbejde

Birgitte frygter for et forbud mod prostitution, selvom hun hader trafficking. (Modelfoto: Pelle Rink)
Birgitte frygter for et forbud mod prostitution, selvom hun hader trafficking. (Modelfoto: Pelle Rink)

Birgitte er 40 og har været prostitueret i 11 år. For hende er det et job, som hun endda betaler skat af. En del af hendes kunder er ældre mænd på plejehjem.

’Jeg tænker aldrig gamle gris, når jeg kommer ud til en gammel mand. De er jo ikke ulækre, bare fordi de har lyst til sex i en høj alder, siger hun til kvindemagasinet Q, der har et helt temanummer om prostitution på gaden i dag.

’Det er ofte plejepersonalet, der ringer til mig og får aftalen i stand. Jeg spørger aldrig om alder, men jeg forhører mig, om han kunne tænkes at være voldelig, eller om han har nogle skavanker, jeg skal tage hensyn til,’ forklarer hun til Q.

Nærhed
’Ofte vil de bare gerne ligge tæt sammen med mig og røre og føle nærhed igen. Mændene fortæller mig tit ting, som de ikke synes, de kan være bekendt at fortælle deres nærmeste. Ting, som de ikke vil belemre deres børn med.'

’Det er ikke altid, jeg lige ser på klokken, når jeg er ude hos en gammel mand, for det tager en evighed at få ham af seler, skjorte, undertrøje og lange underbukser,’ siger hun til Q og er samtidig bekymret for prostitutionsdebatten herhjemme, fordi hun frygter, det kan blive forbudt som i Sverige, Norge og til dels Finland.

’Det ville være en katastrofe for de gamle mænd og for de handicappede. Så er deres muligheder for at snakke og røre ved en pige væk. De mister chancen for intimitet.’

Læs hele artiklen med Birgitte her

En glæde i arbejdet
Birgittes beretning bekræfter den virkelighed, som sexolog, jordemoder og talskvinde for Seksualpolitisk Forum, Vivi Hollænder, møder. Seksualpolitisk Forum er et netværk, som blandt andet arbejder på at nedbryde fordomme omkring sexarbejdere.

- Mange sexarbejdere, som har ældre og handicappede kunder, fortæller, at det er en glæde at kunne gøre en stor forskel for disse mennesker, og typisk for dem er, at de besidder en stor medmenneskelighed og indsigt, forklarer Vivi Hollænder overfor ekstrabladet.dk.

- De har evnen til at se mennesket bag det gamle eller knap så smukke ydre, og yde en omsorg, som der er et stort behov for. Desværre overses seksualiteten hos vores gamle og funktionshæmmede medborgere, og det er i høj grad med til at forringe deres livskvalitet.

Vivi Hollænder forklarer, at det typisk ikke den seksuelle akt eller udløsningen, der er det primære i samværet, men den intime kontakt og nærværet med et andet menneske.

Hvis der var et mere seksualvenligt miljø på vores plejehjem og bosteder, så beboerne fik mulighed for at udleve deres seksualitet, ville behovet for købesex falde, mener talskvinden for Seksualpolitisk Forum.

Væmmes
- Når nogle mennesker rynker på næsen eller væmmes over Birgittes arbejde, skyldes det især uvidenhed om, at den form for omsorg også kan indeholde arbejdsglæde, siger Hollænder.

Ofte er Birgittes kolleger tidligere sundhedsarbejdere, som har taget springet til sexarbejde, fordi de gennem deres job har set det udækkede behov. De føler en større tilfredshed ved at give den ældre person en glæde, som påskønnes og tillige er bedre betalt end andet stressende omsorgsarbejde.

- De prostituerede, der kommer på plejehjemmene, er jo sjældent purunge piger, som er presset til det, men voksne kvinder, der ved, hvad de gør. Det burde vi påskønne i stedet for at ringeagte, siger sexologen.