Fiskelugt ødelægger sexlivet

Selvom det intet har med manglende hygiejne at gøre, skammer nogle kvinder sig så meget over deres skedelugt, at det kan hæmme deres sexliv

Skammen over lugten kan forhindre kvinder i at have et velfungerende sexliv. (Foto: Colourbox.com)
Skammen over lugten kan forhindre kvinder i at have et velfungerende sexliv. (Foto: Colourbox.com)

Flere kvinder end man umiddelbart tror, holder sig tilbage fra et aktivt sexliv, fordi de synes, at de lugter dårligt mellem benene. Om lugtgenerne er reelle eller ej, spiller nødvendigvis ikke den store rolle, hvis frygten alene virker som en hæmsko, forklarer sexolog og jordemoder Vivi Hollænder fra bedresex.nu.

- Hvis angsten for pinlige situationer hele tiden sidder i baghovedet, holder man sig tilbage, og på længere sigt kan det påvirke både selvopfattelsen og lysten til at dyrke sex. Mange tror, at skeden skal være fuldstændig duftfri, men en sund skede har en naturlig syrlig duft, som indeholder feromoner, der er med til at tænde manden seksuelt, siger Vivi Hollænder til ekstrabladet.dk.

Frastødende
Men er lugten frastødende, kan det være tegn på en bakteriel ubalance, der kan gøres noget ved. Mange tyer til overdreven vask med sæbe, men det kan faktisk forværre problemet. I stedet skal man sørge for at få genoprettet skedens surhedsgrad, så den sunde bakterieflora trives, forklarer Vivi Hollænder.

- Det er aldrig rart at få at vide, hvis man lugter dårligt, og det er heller ikke spor sjovt, at være den, der skal gøre opmærksom på problemet hos sin partner. Men er det et reelt problem, bør du gøre opmærksom på det på en nænsom måde – og helst ikke i forbindelse med sex, hvor hun er ekstra sårbar. Tag problemet op på et andet tidspunkt, hvor der en fortrolig og positiv stemning og sig f.eks. ’Jeg synes, din duft er anderledes end den plejer, hvad tror du det skyldes?’ Og så tage den derfra.

- Hvis du gerne vil have en glad og frigjort sexpartner fremover, vil det være særdeles uklogt at få hende til at føle sig ulækker, siger sexolog Vivi Hollænder.

Psykiske gener
Den 29-årige Lonnie fra Herlev har i mange år døjet med lugtgener:
- Den første kæreste, jeg havde som ganske ung, fik mig til at få det endnu dårligere med den ubehagelige lugt og udflåd fra skeden. Han benyttede nemlig hver en lejlighed til at påpege hvor ulækkert, det var, siger Lonnie til ekstrabladet.dk.

- Problemerne begyndte, da jeg kom i puberteten, og jeg måtte gå med bind i trusserne, da specielt udflåden var rigtig slem, fortsætter Lonnie, der i dag heldigvis har en meget forstående og ikke specielt snerpet mand, der ikke nedgør hende.

Først til læge som voksen
- Jeg gik med problemet i mange år og var faktisk voksen, før jeg endelig turde tage mig sammen til at gå til læge med det, og min generelle erfaring er, at man desværre ikke tager de her ting specielt alvorligt. For alle kvinder har jo i mere eller mindre grad udflåd, får man igen og igen at vide.

- Jeg har prøvet en masse cremer, intimsæber og piller, men intet har for alvor kunnet få has på generne, siger Lonnie, der i perioder, hvor det har været rigtig slemt, helt har mistet lysten til sex.

'For når man ikke kan lide sig selv for neden, hvordan skulle en mand så kunne,' tænkte hun.

Ingen oralsex
Og med hensyn til at modtage oralsex har skammen fuldstændig afholdt Lonnie fra denne form for sex:

- Jeg er helt overbevist om, at et rigtig stort antal kvinder døjer med nøjagtig de samme problemer og gener, som jeg gør - og får de ikke god opbakning på hjemmefronten, via en forstående og overbærende partner, kan de her ting i sidste instans afholde en fra både partnerskab og sexliv, siger Lonnie.