Annonce:
Annonce:

Find gnisten på nettet

Det er hjernens kemi, der styrer, hvem du bliver forelsket i, siger forsker. Hun har lavet en personlighedstest, som gør 'gnisten' til et søgeparameter

Ifølge Helen Fisher bliver vores personlighed, når man ser bort fra vores opvækst og ydre påvirkninger, groft sagt afgjort af balancen imellem fire stoffer i den menneskelige hjerne. (Foto: Colourbox.com)
Ifølge Helen Fisher bliver vores personlighed, når man ser bort fra vores opvækst og ydre påvirkninger, groft sagt afgjort af balancen imellem fire stoffer i den menneskelige hjerne. (Foto: Colourbox.com)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Det burde i teorien være en sikker hitter hver gang: Du går ind på et datingsite, taster dine kærestekriterier ind, sorterer eventuelle afskyelige snemænd fra via profilbilledet og vupti: Tilbage står du med den perfekte mand eller kvinde; i bliver kærester og lever lykkeligt til jeres dages ende.

Men en ting er som bekendt teori, en anden er praksis: Hvilken netdater har ikke prøvet at sidde over for en date, som, i teorien, kunne være din perfekte partner - men som man bare ved aldrig bliver andet end en høflig kop kaffe.

- På dating-sites bliver folk kategoriseret efter ting som uddannelsesniveau, socio-økonomisk baggrund, interesser, religiøse værdier og udseende. Alt det er vigtigt, når du leder efter en partner - men det er kun den ene halvdelen af puslespillet. Den anden halvdel er de karaktertræk, som ligger i din genetik.

Annonce:

Sådan siger den amerikanske antropolog Helen Fisher, der i mange år har forsket i, hvad der fysisk sker i vores hjerner og krop, når vi er forelskede.

Hun var for nylig i Danmark for datingsitet match.com, der nu som de første har gjort det, vi kalder for ’kemien’ eller ’gnisten’ til et af søgekriterierne i deres dateres profiler.

Styret af hormoner
Match.com kontaktede Helen Fisher for at finde ud af ’hvad der får os til at forelske os i et menneske frem for et andet’. Det har hun nu udviklet til en personlighedstest, som kan være en ekstra hjælp for dem, der søger kærligheden på nettet.

Ifølge Helen Fisher bliver vores personlighed, når man ser bort fra vores opvækst og ydre påvirkninger, groft sagt afgjort af balancen imellem fire stoffer i den menneskelige hjerne: Testosteron, østrogen, dopamin og serotonin.

De styrer en lang række egenskaber og karaktertræk, der er med til at udgøre vores personlighed - og, skulle det vise sig, vores valg af partner.

Annonce:

Spørgeskema
- Jeg lavede et videnskabeligt spørgeskema, som måler, i hvilken grad du er styret af disse fire kemiske stoffer, for at observere, hvem der bliver tiltrukket af hvem. Se, om der er noget mønster, siger Helen Fisher.

Hun satte spørgeskemaet i omløb på match.com, og efter 28.000 afleverede besvarelser var sagen klar.

- Der viste sig tydelige, biologiske mønstre: Folk, som havde et højt dopamin-niveau, valgte med en hyppighed der var langt over statistisk tilfældighed, mennesker, der var ligesom dem selv; en der vil tage på eventyr med dem og som ikke hænger sig i detaljer. Den traditionelle type, der er styret af serotonin-systemet, de vil også have en, der ligesom dem selv: Stabil, pålidelig og konventionel, siger Helen Fisher.

Omvendt stod det til med mennesker, der i høj grad var styret af enten testosteron eller østrogen:

- Højtestosteron-typerne, jeg kalder dem lederne, går derimod ikke efter mennesker som dem selv. Det ville være som to katte der slås om mælken: De vil have deres modsætning. Østrogen går efter testosteron og testosteron går efter østrogen.

Annonce:

- Jeg tror, den stædige og beslutsomme testosteron-type har brug for de sociale færdigheder og omsorgsfuldhed, som østrogen-typen har. De østrogen-styrede har en tendens til at bruge følelserne i stedet for hjernen og kan være meget ubeslutsomme - så de har brug for testosteron-typens logiske sans og beslutsomhed, siger Helen Fisher.

Ikke i seng med løbesko på
Helen Fishers opdagelser bliver nu udnyttet på match.com: Netdaterne tager en test, der inddeler dem i fire ’personligheder’: Leder (testosteron), diplomat (østrogen), eventyrer (dopamin) og beskytter (serotonin).

Hvis man er en leder/eventyrer-type, så hjælper sitet med at finde matces, der er diplomat/eventyrer-type, og derfor personlighedsmæssigt et godt match.

For net-daterne skulle det gerne betyde færre dates, der er perfekte 'i teorien', men totalt uden kemi i virkeligheden.

Udenfor netdating-universet kan de fire typer også bruges som en rettesnor, hvis ens kærlighedsliv sidder fast i en uheldig rille.

Hun havde også et par pointere til ekstrabladet.dks udsendte, der i videnskabens navn havde testet sig selv med spørgeskemaet, og var blevet en blanding af 'diplomaten' og 'eventyreren':

Annonce:

- Når en 'diplomat' møder en potentiel kæreste, så har de en tendens til at overtænke tingene: 'Ja, det går godt nu - men hvordan vil vores forhold være fem år fra nu, vil han blive en god far, hvad vil mine venner/min mor/mine chef synes om ham, hvad hvis det ikke holder, osv. De skal lære at lægge bekymringerne til side og bare kaste sig ud i det!, siger Helen Fisher.

Føler sig kvalt
- Til eventyrer-typen plejer jeg at sige, at de skal lade være med at ’hoppe i seng med løbeskoene på’ - de er meget bange for at blive begrænset og føler sig hurtigt kvalt i et forhold, siger Helen Fisher.

'Leder’-typen skal lade være med hele tiden at prøve at styre og bestemme alting og give kærligheden plads, mens ’beskytterne’ skal passe på, at deres hang til redebyggeri og traditioner ikke bliver for meget for hurtigt for en potentiel partner, siger Fisher.

De, der har lyst til at prøve testen, kan tage den her . For dem, som gerne vil vide mere om de fire typer, planlægger Helen Fischer at udgive en bog om emnet til februar.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: