Kvinder tænder på skægstubbe

En mand med skægstubbe er maskulin, moden, dominerende - og klart den bedste scoring både til de lange og de korte forhold

Det kan være, det kradser, men undersøgelse viser, at kvinder tænder på skægstubbe. (Foto: Colourbox.com)
Det kan være, det kradser, men undersøgelse viser, at kvinder tænder på skægstubbe. (Foto: Colourbox.com)

Kysset kradser og giver skægpest, og oralsex kan gøre nas. Alligevel tænder kvinder på en mand med skægstubbe. Han er nemlig tilpas maskulin og moden - og den bedste scoring, både som kæreste og til et engangsknald.

Psykologer fra Northumbria University har fundet ud af, at kvinder, i hvert fald britiske mellem 18 og 44 år, helst vil have en mand med skægstubbe i forhold til en glatbarberet eller en med fuldskæg.

Det foreligger ikke nogen endegyldig forklaring på, hvorfor kvinderne helst vil have en mand, der kradser lidt, men evolutionseksperter peger på, at ansigtshår kan signalere aggression, fordi det visuelt forstørrer underansigtet og kæben, som typisk er tegn på et højt af testosteron-niveau.

Psykologerne, der lavede undersøgelsen, tror, at mænd med skægstubbe giver kvinder det bedste af to verdener. Ikke for maskulin, men moden og med anlæg for at få fuldskæg.

Forskerne brugte billeder af 15 mænd, som de ved hjælp af computere gav forskellige mængde ansigtshår - glatbarberet, lidt skægstubbe, mange skægstubbe, lidt skæg, fuldskæg.

Fem kategorier
76 kvinder skulle så bedømme mændene/billederne ud fra kategorierne aggression, dominans, tiltrækning, alder og social modenhed. Derudover skulle kvinderne angive, hvor attraktive mændene var i forhold til at blive partnere, både korte og lange forhold.

Ansigter med fuldskæg blev betragtet som mest aggressive, maskuline og modne. Og ældst. Tilgengæld blev de også anset for mindst tiltrækkende og det dårligste valg til som partner til et kort forhold.

Det var så mænd med lidt skægstubbe, der blev set som de mest attraktive - og som bedste scoring på kort og på lang sigt.

Glatbarberede blev nummer sjok i kategorierne maskulinitet, dominans, aggression og modenhed og langtidspartner.

Konklusion
Forskerne konkluderer således i tidsskriftet ’Personality and Individual Differences':

'Ansigtshår er et kraftfuldt socioseksuelt signal og en tydelig biologisk markør for seksuel modenhed. At kvinder helst vil have mænd med skægstubbe, afspejles i denne undersøgelse ved, at de ønsker en post-pubetær, men ikke for maskulin mand.'

Forskerne håber at foretage lignende undersøgelser i andre lande, idet der er store kulturelle forskelle i betydning af skæg.

Afhængig af cyklus
Ifølge Sexolog Rikke Thuesen er der en forklaring på kvinders skægstubbetrang, som nuancerer blilleder lidt:

- Kvinders cyklus påvirker, hvilken mandetype de falder for, siger hun til ekstrabladet.dk. Omkring ægløsningen er de oftest mere tiltrukkede af den meget 'maskuline mand'. Mænd med skæg/skægstubbe virker ganske rigtig stærke, maskuline og beskyttende, og instinktivt søger kvinden i hendes frugtbare periode efter den stærke han, så hun kan få goder gener til sit barn.

I andre perioder af hendes cyklus kan hun føle sig mere tiltrukket af andre mandetyper og egenskaber, da hun i højere grad søger nærhed., tryghed og samhørighed, og der er den stærkt maskuline mand ikke nær så attraktiv - så det er vigtigt at lade stubbene stå på det rette tidspunkt, tilføjer Rikke Thuesen