Licens til bordeldrift

Forening foreslår, at prostitution lovliggøres fuldt ud, og at myndighederne skal uddele licenser til bordelejerne

Forening mener, at myndighederne bør udstede bordellicenser for at få styr på de brådne kar i branchen. (Foto: Søren Lorenzen)
Forening mener, at myndighederne bør udstede bordellicenser for at få styr på de brådne kar i branchen. (Foto: Søren Lorenzen)

Hvor en kriminalisering af køb af sex i Sverige tilsyneladende ikke har været en succes, har New Zealand været anderledes heldige med øget liberalisering på prostitutionsområdet.

Det hævder Seksualpolitisk Forum, som er et apolitisk netværk af forskere og debattørrer, der vil forbedre sexarbejdernes vilkår blandt andet ved at legalisere erhvervet yderligere.

Efter New Zealand i 2003 vedtog ’The Prostitution Law Reform Act’, er der ikke kommet flere prostituerede, og samtidig har sexarbejdere fået bedre sociale vilkår. Et af tiltagene var en bordellicensordning med krav til bagmænden/bordelmutter.

Dette ser Seksualpolitisk forum gerne indført i Danmark. De foreslår følgende model:

Bordeldrift (inklusive escortbureauer) skal ske under ordnede forhold, med statslig licensgivning og kontrol. Om der gives licens, skal afhænge af:

  • god sikkerhed
  • god renlighed
  • ingen overdrevet økonomisk udnyttelse/fortjeneste
  • at alle som arbejder på stedet er der frivilligt og legalt
  • at stedet er frit for narko eller nogen form for kriminalitet
  • at stedet videregiver tilbud om rådgivning og oplysning, psykologisk, erhvervsmæssigt, socialt.

Herved vil sexarbejdernes sikkerhed og netværk samt muligheden for at bekæmpe brådne kar i branchen optimeres.

Talsmand for Seksualpolitisk Forum Steen Schapiro mener ikke, at licensen er en gave til rockerstyrede bordeller:’

- Når staten går ind og regulerer bagmænd og bordeller, stiller de krav om ordentlige og legale forhold. Bagmænd må specifikt ikke tidligere være dømt for en række kriminelle forhold. På den måde får vi renset ud i eventuelle problemer og skabt bedre og sikrere forhold for sexarbejderne, siger han til ekstrabladet.dk.

Læs mere om Seksualpolitisk Forums forslag her