Kvinder må være dumme, men ikke sexede

Omstridt undertøjsreklame er sexistisk, men forening frygter for fremtiden

Hvis det her er sexistist, frygter Seksualpolitisk Forum for ligestillingen i fremtiden.
Hvis det her er sexistist, frygter Seksualpolitisk Forum for ligestillingen i fremtiden.

Hvorfor er det nedsættende for kvinder at blive fremstillet som seksuelle væsner, men ikke når de vises som dumme husmødre med rengøringsvanvid?

Det spørger Seksualpolitisk Forum, som protesterer mod Forbrugerombudsmandens afgørelse om undertøjsfirmaet JBS’ omstridte annoncer. HK, Dansk Magisterforening, Dansk Sygeplejeråd, 3F, FOA, Teknisk Landsforbund og Kvinderådet havde indgivet klage, fordi de mente, at reklamerne var sexistiske. Forbrugerombudsmanden gav klagerne ret.

Seksuelle subjekter
Vivi Hollænder, sexolog, jordemoder og talsmand for Seksualpolitisk Forum, ser to hovedproblemer i Forbrugerombudsmandens afgørelse.

- For det første mener vi, at kvinderne i annoncerne er seksuelle subjekter, ikke objekter. De fremstår som aktive kvinder, som vedkender sig deres seksualitet. Ok, annoncerne er tæt erotisk ladede, uden at vise hud, og det kan i sig selv åbenbart være provokerende for nogle, siger Vivi Hollænder til ekstrabladet.dk.

- Og så er det ikke i sig selv noget i vejen med at være et sexobjekt. De fleste mennesker oplever at være objekt for et andet menneskes begær. Det er moraliserende, at det at blive fremstillet som seksuelt ophidset i sig selv skulle være nedsættende og ringeagtende, siger Vivi Holllænder, der iøvrigt også stiller sig uforstående overfor, at de klagende fagrupper føler sig stødt, idet kvinderne tydeligvis var iklædt erotisk udklædningstøj og ikke autentiske uniformer.

Ringeagt
- Dernæst fatter jeg ikke, hvorfor det kan være udtryk for ringeagt, at kvinden fremstår som et seksuelt væsen, men at det er helt okay, når kvinder i utallige andre reklamer, som i øvrigt vises på både alle tilgængelige flader, er smådumme husmødre med rengøringsvanvid og med kun et ting i hovedet, nemlig det nyeste rengøringsmiddel?

På baggrund af Forbrugerombudsmandens afgørelse ser Vivi Hollænder dystert på fremtiden:

- Jeg ser det som et tilbageslag for den seksuelle frigølse og ligestillingen. Jeg har ikke ondt af erhvervslivet, de skal nok finde andre måder at tjene penge på. Men det er et fattigt samfund, hvis man ikke længere kan vise kvinder - og mænd - som mennesker med en seksualitet, siger Vivi Hollænder til ekstrabladet.dk