Magtfulde mænd får mere sex

Mænd søger magt, penge og status for at få succes hos det modsatte køn. Det hævder forfatterne bag ny bog

Når yngre kvinder tiltrækkes af magtfulde mænd, er det tit, fordi de har lyst til at være tæt på magtens centrum, altså at smage på et liv med overskud, kontrol og fri bar. (Foto: Trevor Watson)
Når yngre kvinder tiltrækkes af magtfulde mænd, er det tit, fordi de har lyst til at være tæt på magtens centrum, altså at smage på et liv med overskud, kontrol og fri bar. (Foto: Trevor Watson)

Hvorfor risikerer magtfulde mænd alt for sex med en ung kvinde? Det spørgsmål stiller bogen 'Why Beautiful People Have More Daughters'.

Fra et darwinistisk synspunkt er spørgmålet formuleret helt forkert. For mænd vil have magt for at få sex - bevidst eller ubevidst.

- Sex er målet, siger darwin-eksperten Laura L. Betzig i bogen. Magt er bare midlet. Så at spørge fx Bill Clinton, hvorfor han vil have et seksuelt forhold til en ung kinde med alle de problemer, det kunne medføre, er som at spørge en, som har arbejdet hårdt for at tjene penge, om hvorfor han vil bruge pengene.

Betzig hævder, at magtfulde mænd altid har giftet sig monogamt, men samtidig har haft konkubiner, slaver og elskerinder. På den måde har de spredt deres gener mest muligt. Rent kvalitativt er der ingen forskel på moderne magtmænd som Clinton og så den marokkanske hersker Ismail den Blodtørstige (1645 -1727), som efter sigende skulle have fået over 800 børn og haft et harem på 500 kvinder.

Derfor er sagen om Bill Clinton, der røg cigarer med en ung kvinde i The Oval Office, ikke overraskende. For mænd har altid søgt magt for at få sex. Det, der gjorde Clinton ekstraordinær, var bare, at han blev knaldet... for det.

Magt er tiltrækkende
Den danske kønsforsker Christian Groes-Green er helt enig, idet han mener, at i erotikkens verden har magt altid været tiltrækkende.

- Og magt kan altså både have at gøre med aldersforskel, penge, status, viden og berømthed, siger Groes-Green til ekstrabladet.dk. Når yngre kvinder tiltrækkes af magtfulde mand, er det tit, fordi de har lyst til at være tæt på magtens centrum, altså at smage på et liv med overskud, kontrol og fri bar.

En magtfuld mand vil også ofte kræve mindre af en yngre kvinde, der derfor er fri for ansvar og får lov at køre på frihjul som uskyldig eller uartig lillepige, mener kønsforskeren. Mændene tiltrækkes af de yngre kvinder, fordi de lettere accepterer rollen som underordnet og ikke udfordrer mandens status.

- Men vi skal huske, at hverdagens roller tit vendes på hovedet, når det kommer til sex. Det viser sig, at jo mere magt mænd (og kvinder) har til daglig, jo mere lyst har de til underkastelse i sengen. Det vil ikke undre mig, om der er mange direktører, chefer og professorer, der lader sig binde, piske eller bure inde af deres yngre elskerinder.

Joan Ørting, derimod, synes, at det er en falliterklæring. Kvinder boller opad - mænd boller bare, siger man, og det er måske ikke helt forkert, ifølge Joan Ørting. Mænd med magt og rigdom tænder mange kvinder:

- Men den succesrige forretningsmand eller rockstjerne for den sags skyld kan ikke fylde hele hendes liv. For det er der ikke plads til. Han skal jo tjene penge, og den slags tager tid. Men rent darwinistisk er det vel noget med, at en kvinde søger lederen af flokken, der har de bedste gener og samtidig kan være stærk og beskytte hende og hendes afkom.

Smagsprøver på 'Why Beautiful People Have More Daughters' af Miller og Kanazawa findes på 'Ten Politically Incorrect Truths About Human Nature' på psychologytoday.com