Sex i døgndrift

Mange sex-afhængige skal have udløsning flere gange om dagen - og de skammer sig over det

Når som helst og hvor som helst: De sexafhængige bruger størstedelen af deres vågne tid på at fantasere om sex og lade op til det næste knald. (Polfoto)
Når som helst og hvor som helst: De sexafhængige bruger størstedelen af deres vågne tid på at fantasere om sex og lade op til det næste knald. (Polfoto)
De begærer, og de vil begæres. De har sex med sig selv, med andre og nogle gange med flere på én gang. De er afhængige af sex - hele tiden og helst døgnet rundt.

De er utro, de køber det, og de sælger det. De tager det, og de giver det væk. De kaldes for: sexafhængige, players eller sexaholics.

De er afhængige af jagten, forførelsen og det forbudte. De jager det store fix, som skal give dem lidt ro. Men bagefter er de alene tilbage med skam, tomhed og selvhad.

- De er hyperaktive og tit afhængige af flere udløsninger om dagen. Men så snart de har fået den, skammer de sig. Og for at få den ubehagelige følelse væk, må de have mere sex, siger sexolog Joan Ørting.

Kan ikke stoppe
Når det er ekstremt, forhindrer deres sexafhængighed dem i at få kærlighed og intimt samvær med et andet menneske, fordi de ikke kan kontrollere deres fantasier og seksuelle lyster, som netop er uden nærvær og samhørighed.

- En del af dem har faste kærester. Men det er ikke dem, de deler det vilde eller aktive sexliv med. Det henter de ude i byen, forklarer Joan Ørting.

I yderste konsekvens sætter den sexafhængige sig ud over, hvad der er rigtigt og forkert, og har mistet styrken til selv at vælge og til at stoppe.

- Lystfølelse er blevet til afhængighed. Ligesom alkoholikeren, der ikke mere kan tåle alkohol, men som heller ikke kan lade glasset stå.

Flest mænd
- De sexafhængige flygter enten fra ubehagelige følelser eller jager gode følelser som ro og balance. Og de bruger deres tid på at opnå få sekunders velvære, fortsætter Joan Ørting, der mener, at antallet af sexafhængige er i stærk stigning.

Sexaholics i Danmark udgør en broget flok: Mænd og kvinder fra 20'erne og op i 60'erne - men især mænd.

Nogle af dem beskriver sig selv som seksuelle bulimikere, der bruger størstedelen af deres vågne tilstand til at fantasere om sex og på at lade op til næste knald.

- Det er især stressede mænd med et højt præstationsniveau, som rammes. De bruger alle deres kræfter på at bekæmpe deres seksuelle drifter og lyster. Og de synes, det er mere pinligt at tale om sexafhængighed end om f.eks. afhængighed af sprut og stoffer, siger Joan Ørting, der har haft en række sexafhængige i terapi.