Glatte og lækre Barbier

Forskruet skønhedsideal: Teenagere prøver desperat at omgå loven i jagten på den perfekte krop

Det gør ondt som ind i helvede at få fjernet kropshår med voks, men teenagere lider hellere end gerne for skønheden. (Foto: Morten Bjørn Jensen)
Det gør ondt som ind i helvede at få fjernet kropshår med voks, men teenagere lider hellere end gerne for skønheden. (Foto: Morten Bjørn Jensen)
Følg Sex & Samliv
Er brysterne for store? Skær dem af. Penis for lille? Gør den større. Maven for tyk? Sug den væk.

Unges udseende er afgørende for, om de har succes eller fiasko. Og danske teenagere bruger timevis om ugen på at trimme, barbere og soignere sig selv.

Ifølge en undersøgelse blandt 582 unge, som WEBPOL har lavet for Ekstra Bladet, svarede hele 81 procent af pigerne, at de fjerner hår på hele kroppen. 83 procent barberer kønshårene, og halvdelen af drengene trimmer sig forneden.

En ud af 12 piger mellem 15 og 18 år overvejer ligefrem at lægge sig under kniven for at få en perfekt krop.

Vil til udlandet
Da det ikke er tilladt at lave operationer, der kun har kosmetiske formål på personer under 18 år, forsøger de at få det gjort i udlandet.

– Både piger og drenge helt ned i 15-16 års alderen ringer til os. De har typisk fået afvist en brystoperation eller en penisforlængelse i Danmark og prøver nu alle andre muligheder. Mange er ret desperate og prøver at presse os til at sende dem af sted.

– De spørger bl.a., om ikke nok de kan komme af sted, hvis de får forældrenes underskrift, men vi sælger altså ikke kosmetiske rejser til folk under 18 år, fortæller souschef Danni Egtved fra Kirurgi Rejser, et rejsebureau, som udelukkende sender folk på skønhedsrejser.

Tynde vil fedtsuges
– Mange af de piger, som vil have en fedtsugning, sender fotos af sig selv. Og de er ikke specielt overvægtige. Jeg vil kalde dem almindelige af udseende. Det er især de unge, som har en lavere grænse for, hvornår de synes, at de er tykke.

Jørn Ege er et grelt eksempel på en plastikkirurg, som har skamferet bryster og baller på folk i alle aldre, men han er ikke det eneste brodne kar i branchen.

Ikke alle skønhedskirurger er lige omhyggelige med at tjekke patienters alder, og hvorfor vente med at strutte til sin 18 års fødselsdag, hvis man kan få et par silikonebryster allerede som 16-årig?

Stor risiko for de unge
– Vi har en klar politik om ikke at operere bryster og kønsdele på personer under 18 år. Men jeg har en fornemmelse af, at der er klinikker nede i sidegaderne, som godt kan finde på at gøre det.

– Der findes dårlige og gode plastikkirurger, og man skal se sig godt for. Risikoen for, at det kan gå galt, er stor, siger formanden for Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi, Per Bjerregaard.

– Man skal huske, at loven ikke er lavet for at genere folk. Det er fuldstændig åndssvagt at lade sig operere, før man er færdigudviklet. Og jeg ville være utrolig utryg ved at tage til udlandet for at få det gjort.

Kroppen er deres visitkort
Fremtidsforsker Marie-Therese Hoppe mener, at det først og fremmest handler om at have kontrol over sin krop.

– Kroppen spiller en større rolle nu, end den gjorde før. Det er ens visitkort. Før handlede det om penge, og hvem ens forældre var. I dag skal man være lækker. Og når man har kontrol over sin krop, signalerer man, at man har styr på sit liv.

– Bagsiden af medaljen er, at flere får anoreksi, fordi de ønsker kontrol. Samtidig ender vi også med flere overvægtige. Det er dem, som aldrig får chancen for at hoppe ned i en størrelse 36, og som ender med at lade står til, fordi de alligevel aldrig når idealet. Det har en social slagside, fordi fattigdommen bliver synlig i den utjekkede krop.

Alligevel mener Marie-Therese Hoppe ikke, at der er grund til at slå alarm over de unges kropsfiksering.

– Det, der er galt med ungdommen er, at de er unge. Men man skal nyde dem, for det er en god generation, som generelt er glade, sunde og solidariske over for hinanden.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby