Annonce:
Annonce:

Forskere skændes om forhud

Dansk overlæge langer ud efter af snitteglad australsk penisforsker

Den danske overlæge Morten Frisch (th) vil have omskæring af drengebørn til debat. Men han er oppeimod internationale forskere som Brian J. Morris (th), som hævder, der ikke er problemer ved at skære i små tissemænd. (Foto: colourbox.com)
Den danske overlæge Morten Frisch (th) vil have omskæring af drengebørn til debat. Men han er oppeimod internationale forskere som Brian J. Morris (th), som hævder, der ikke er problemer ved at skære i små tissemænd. (Foto: colourbox.com)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Snit-snit: Omskæring, hvor forhuden fjernes på penis på det lille drengebarn, kan give den voksne mand seksuelle problemer.

Den omskårne mand udvikler et tyndt lag hård hud på sin penis. Og det nedsætter følsomheden, hvilket kan betyde, at han skal gå hårdere til den under samlejet for at få orgasme. Det kan i sin tur give smerter hos kvinden.

Det har danske Morten Frisch, overlæge på Statens SerumInstitut, dokumenteret i flere undersøgelser.

Nu langer han ud efter en australsk forsker, der lige har publiceret eget studie, som peger på det modsatte: Omskårne mænd får ikke flere seksuelle problemer end ikke-omskårne. Han baserer sin konklusion på analyser af andre undersøgelser om samme emne.

Derfor er forhuden vigtig

Men manden bag den nye meta-undersøgelse, Brian J. Morris, er ifølge Frisch verdens mest aktive pro-omskæringsaktivist:

Annonce:

- Han har gjort det til sin mission at rejse tvivl om alle undersøgelser, som ikke støtter hans overbevisning om, at drengeomskæring er løsningen på stort set alle verdens sundhedsproblemer.

Underdanmark har dårligt sexliv

Pseudovidenskab
For et par år siden udgav Morris en artikel med den sigende titel: Why Circumcision is a Biomedical Imperative for the 21st century', som ifølge Frisch er en pseudovidenskabelig salgstale for udbredelse af drengeomskæring:

- Det siger sig selv, at en mand, som kan påstå noget så absurd, ikke er i stand til at levere nogen troværdig vurdering af den eksisterende litteratur om de velkendte og dokumenterede negative seksuelle konsekvenser af drengeomskæring, lyder det fra den danske læge, der fortæller, at Morris forsøgte at forhindre Frischs egen undersøgelse fra 2011 at blive publiceret i et verdens mest agtede videnskabelige tidsskrifter inden for epidemiologi og folkesundhed, 'International Journal of Epidemiology.'

Det lykkedes ikke, fordi redaktionen gennemskuede Brian J. Morris’ politiske motiver, mener Frisch, der på youtube fortæller om forløbet.

Religiøs omskæring påvirker sexlivet

Annonce:

Ifølge Morten Frisch er Brian J. Morris nyrefysiolog, som under dække af sin professortitel giver indtrykket, at han er læge. Og i den nye undersøgelse forsøger han at afvise resultaterne fra det danske studie. Den kamp har Frisch allerede taget i et svar.

- Dette siger noget om, hvor vigtigt vort danske studium er, og hvor vigtigt det derfor er for Morris at svine det til med sin underlødige kritik, siger Frisch, der mener, at den største svaghed i Morris' meta-undersøgelse er, at den tillægger undersøgelser fra Afrika kolossal stor betydning, hvor voksne mænd blev omskåret frivilligt og fulgt et par år efter omskæringen, hvor de var blevet foregøglet store fordele såsom nedsat hiv-risiko og bedre sex.

- Morris lader som om, den slags studier giver nogen som helst relevant info om, hvad det betyder for seksualiteten 20+ år senere, når spædbørn omskæres i Vesten, siger Morten Frisch.

Hun vil redde forhuden

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: