Derfor dater du sociopaten

Du kan ikke undvære de rosende ord eller alle overraskelserne. Men det er ikke ægte, og du bliver sammen med sociopaten, selv om det går galt. Det mener flere psykologer

Udenpå er sociopaten kærlig, forstående og forkælende. Og kvinden falder for alle de dejlige egenskaber ved ham. Men i virkeligheden er det hele en forklædning. For han er tom inde i hjertet, og hun gennemskuer det ikke. (Modelfoto: Colourbox)
Udenpå er sociopaten kærlig, forstående og forkælende. Og kvinden falder for alle de dejlige egenskaber ved ham. Men i virkeligheden er det hele en forklædning. For han er tom inde i hjertet, og hun gennemskuer det ikke. (Modelfoto: Colourbox)

Du kan ikke undvære de charmerende bemærkninger om din gode røv. Ej heller overraskelsen med flybilletter til Borneo. Og selv om det hele er falsk forklædning, forlader du ikke sociopaten, før skaden er sket.

Det er mest manden, men også et stigende antal kvinder, der gemmer en sociopat bag det charmerende ydre, som pludselig skriger op og skader dig.

Uden varsel ændrer sociopaten adfærd og bliver aggressiv både fysisk og psykisk. Men sociopaten har en effektiv plan klar for at få dig til at blive og føle dig elsket.

Se også: 11 tegn på at du dater en sociopat

- Han kan være umådeligt charmerende og rosende. Samtidig får han dig til at føle dig som dronningen, fordi han kommer med overraskelser og lytter interesseret. Han er alt det, man drømmer om, siger Hanne Pedersen, der er privatpraktiserende, autoriseret psykolog og parterapeut i København, til Ekstra Bladet.

Fra forkælelse til faresignaler
Forkælelse fylder meget i forholdet, men allerede efter en måned med sociopaten dukker faresignalerne op. Signaler, som mange kvinder vælger at bortforkare, fordi de oplever, hvor fantastisk manden kan være, når alt er i orden.

- Det omskiftelige humør hos sociopaten vinder frem, og det gør ham uberegnelig for kvinden. Først er han sur, og pludselig er han det sødeste i verden. Hvis hun spørger, om der er noget galt, eller om han er sur, så bider han hende gerne godt og grundigt af: 'Du ser da også problemer alle vegne! Der er ikke noget galt - det skulle da lige være dig!', siger Hanne Pedersen.

- På den måde stiller sociopaten en facade op, der skal lokke kvinde til at komme til ham, så han kan få opmærksomhed og styre spillet.

Hanne Pedersen mener, at sociopaten får sin samlever til at føle sig forkert, fordi hun åbenbart ikke forstår hans reaktioner.

Se også: Her er psykopaternes yndlingsjobs

Charmerende sexmonster
Det er ikke kun, når sociopaten giver gaver og bevarer bukserne på, at han kan være charmerende. Når han hiver benklæderne af og tager sin kvinde med i seng, så ved hun, hvad hun får. Indtil det vender.

- Han er ofte en fantastisk elsker. Han ved nøjagtigt, hvad kvinden vil have, og det kan hun ikke stå for. Men pludselig vender det. For han giver hende kun, hvad hun vil have i en periode, indtil han ved, han fuldstændig har magten over hende, siger psykolog og parterapeut Hanne Pedersen.

Ifølge Hanne Pedersen er socipater både spændende og frække i forsøget på at imponere deres kvinde.

- Sociopater er alfahanner. De gør mange macho-ting, som kvinden ikke tør, og det tænder hende. Han overskrider gerne de gængse normer for opførsel - både på den positive side og så den mere alvorlige, farlige og mørke side.

Kamæleon som forklædning
Sociopaten benytter sig af en særlig forklædning, når han skal imponere sin partner og sine omgivelser. Ja, der er nærmest tale om et kostume, der bliver trukket over kroppen ved særlige lejligheder.

Det mener Camilla Holst, der er privatpraksiserende psykolog i København og samtidig tilbyder terapi og psykologhjælp via www.camillaholst.com.

- Sociopater er som kamæleoner. De smelter sammen med deres partner. De omforandrer sig, så de kommer til at ligne det miljø, de færdes i, selv om de slet ikke er, hvad de giver sig ud for at være, siger Camilla Holst.

- Kvinden tænder på sociopaten, fordi han er ekspert i at begå sig i hendes miljøer. Udadtil har han alle de rigtige meninger og argumenter på plads. Men i virkeligheden er der ingen dybde i det, han ved. Det er tom snak.

Se også: Sådan taler psykopatmordere

Men sociopaten forandres hurtigt tilbage til det, han i virkelighed er, når han har været til familiefødselsdag eller firmafest med sin partner; en følelsesmæssigt afstumpet person, der udnytter sine omgivelser til at få, hvad han vil have.

Fanget i elastikforholdet
Ifølge psykolog Camilla Holst har en kvinde, som er sammen med sociopater, aldrig mødt et andet menneske, der forstår hende så godt.

- Hun er bjergtaget fra begyndelsen. Og hun bliver forelsket i sociopaten, fordi han virker selvsikker og kompetent og vil de samme ting med livet som hende. Men det er alt sammen noget, der foregår oppe i hovedet på ham - ikke i hjertet.

Når hun først er fanget i forholdet med sociopaten, bliver hun trukket fra den ene ende af følelsesregistret til den anden.

- Det er en slags elastikforhold, som sociopaten skaber. På den ene side skubber han hende fra sig, fordi hun ikke kan give ham det, han vil have, men han trækker hende tilbage igen, fordi han ikke ønsker at give slip på det, de sammen har kæmpet for, siger Camilla Holst.

Og hér bliver hun for at finde meningen med det komplekse forhold, han har skabt, og det nedbryder hende.

Kvindelige sociopater vinder frem
Både Hanne Pedersen og Camilla Holst mener, der er klart flest mandlige sociopater i samfundet.

Men de er begge enige om, at der begynder at være flere og flere kvindelige sociopater. Især kvinder i chefstillinger fordi de ofte kan være intelligente, egoistiske og manipulerende i forhold til deres omgivelser.

Alle sammen træk, der før eller siden vinder frem i en sand sociopat.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Sex & samliv
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen