Hver fjerde unge kvinde har sexsmerter

Det gør ondt, når de har sex, men alligevel gør de det

Selvom det gør ondt, dyrker nogle kvinder sex. (Foto: Colourbox.com)
Selvom det gør ondt, dyrker nogle kvinder sex. (Foto: Colourbox.com)

Man tror, at unge kvinder i dag tager for sig af retterne. Men når det handler om sex, forsøger de at leve op til et idealbillede af, hvordan en kvinde skal være, mener den svenske jordemoder og sexolog Eva Elmerstig, der netop har lavet en afhandling om smerter ved samleje, skriver aftonbladet.se.

2000 unge kvinder mellem 13 og 22 indgik i undersøgelsen, og det viste sig, at knap halvdelen af dem har ondt, når de har sex. Og halvdelen af dem forsætter samlejet på trods af smerterne.

Kønsroller
For Elmerstig er det resultatet af en traditionel kønsnorm, som underbygger billedet af kvinden, som altid vil have samleje og tilfredsstille sin partner.

Hun mener yderligere, at mange kvinder er bange for at ødelægge noget for partneren eller i forholdet, hvis de ikke har sex. Og på længere sigt kan det at dyrke sex trods smerter udvikle sig til egentlig vaginisme, en slags krampetilstand, som gør samleje næsten uudholdeligt.

- Man skal kun gøre det, man synes er dejligt. Man skal ikke gøre noget, fordi man tror, det forventes af en, fordi man er kvinde. Og så er der jo andre måder at dyrke sex på end penetrationssex.

Stress
En anden svensk undersøgelse, lavet af gynækologen Sophia Erhström, påpeger en sammenhæng mellem langvarig stress og vestibulit, som er en smertefuld betændelseslignende tilstand omkring skedeåbningen.

Erhström undersøgte en gruppe kvinders niveauer af stresshormonet cortisol - og samtidig udfyldte de omfattende spørgeskemaer om job og privatliv.

- Vi så en stærk kobling mellem et negativt selvbillede, med depressive træk, og vestibulit, siger Sophia, der mener den bagvedliggende årsag er, at stress nedsætter immunforsvaret.

Knap så enkelt
Den danske sexolog, seksualvejleder og jordemoder Vivi Hollænder fra bedresexliv.dk har ikke indtryk af, at så mange unge kvinder har smerter ved sex, som den svenske artikel peger på.

- Måske er de danske kvinder - og mænd - mere bevidste om, at det er vigtigt, at kvinden er våd og parat, inden manden trænger ind, siger Hollænder og peger på, at smerter ved samleje kan skyldes mange ting.

- Først og fremmest kan det være smertefuldt, hvis kvinden ikke er rigtig tændt og spænder op i stedet for at give efter. Og har man én gang haft et smertefuldt samleje, kan alene angsten for, at det skal gøre ondt igen, være med til, at kroppen gør modstand, selv om man faktisk har lyst.

Spændinger
En anden, ofte overset, årsag til smerter ved samleje er muskelspændinger i underlivet, mener Hollænder.

- På samme måde som man kan have myoser i skuldrene og andre steder, kan de opstå i bækkenbunden. Man skal heller ikke se bort fra størrelsen på mandens penis. En lang penis, der rammer livmoderhalsen i hårde, dybe stød, kan også være særdeles smertefuldt. Det kan undgås ved at vælge mere hensigtsmæssige samlejestillinger og teknikker, men det kræver, at man er opmærksom på, hvad smerterne skyldes.

- Jeg vil derfor ikke, som den svenske jordemoder, påstå, at det udelukkende skyldes, at pigerne vil leve op til et idealbillede. Det kan ikke udelukkes, at det kan være årsagen for nogen, men billedet er langt mere nuanceret.