Knald ved siden af uden at være utro

15 gode råd om åbne forhold: Sexolog, journalist og forfatter Sara Skaarup giver dig en skridt for skridt-guide

Klarlæg om der er en grænse for, hvor mange gange man må ses med en tredjepart. Eller hvor mange personer, man kan se samtidig, og hvor længe der skal gå imellem disse møder. (Foto: All Over)
Klarlæg om der er en grænse for, hvor mange gange man må ses med en tredjepart. Eller hvor mange personer, man kan se samtidig, og hvor længe der skal gå imellem disse møder. (Foto: All Over)

Kunne du tænke dig et åbent forhold, men ved du ikke rigtig, hvordan du kommer i gang?

Så kan bogen 'Kærlighedskontrakten' være noget for dig.

Den er skrevet af forfatteren og journalisten Sara Skaarup. 37-årige Sara, der også er sexolog, er gift og har to børn.

Følgende er et uddrag af bogen, som blandt andet er en skridt for skridt-guide til det åbne forhold, bygget på interview med personer, der har erfaringer med åbne forhold.

Dette er nogle af de ting, I skal være opmærksomme på, hvis I beslutter jer for et åbent forhold:

Læs mere om Kærlighedskontrakten her

1. Hvem er I sammen med: Nogle oplever, det er okay at dyrke sex med hvem som helst. Andre bliver enige om, hvem de vil gå udenom. Det kan for eksempel hurtigt blive indviklet, hvis man involverer sig med kolleger.

Familierelaterede mennesker vælger de fleste fra, ligesom det kan være en fordel at holde fælles, nære venner uden for seksuel interaktion. Måske er mennesker fra disse eller andre grupper okay at gå i clinch med, hvis man får partnerens accept i det konkrete tilfælde forinden, eller hvis I gør det sammen. Der kan også være specifikke personer, I ikke ønsker, den anden er intim med, ekskærester for eksempel.

Læs: Hver 4. elsker ikke sin partner

2. Aktiviteter: Aftal, hvilke former for sex der er okay at dyrke med andre. For dig og for din partner. Nogle oplever, at samleje er okay, andre at grænsen går før det. Tal om, om der er noget, I er utrygge ved, at den anden gør – sex med flere, voldsom sex, tantrasex eller noget helt fjerde. Måske er der specifikke handlinger, som det gør ondt at tænke på, partneren deler med en anden, såsom at sove sammen. Det er også vigtigt at tale om, hvorvidt I er enige om, hvad sikker sex vil sige.

Læs: Tantrasex reddede vores forhold

3. Eksklusivitet: Overvej, om der er noget, I to gerne vil blive ved med at holde for jer selv. Det kan være handlinger, kærtegn, steder, måder at tale på, særligt tøj eller andet, der skal reserveres for jer to. Det kan føles trygt at aftale, at man ikke kalder andre for ‘min elskede’, eller kun danser til ‘jeres sang’ med hinanden.

4. Antal elskere og frekvens: Klarlæg, om der er en grænse for, hvor mange gange man må ses med en tredjepart. Eller hvor mange personer man kan se samtidig, og hvor længe der skal gå imellem disse møder. Det kan føles lidt voldsomt, hvis den ene part har dates med tre forskellige på en uge.

5. Medbestemmelse: Det er forskelligt, hvor meget indflydelse partneren har på, hvem den anden er sammen med. Find ud af, om I synes, det skal være helt op til den enkelte, eller om det skal være muligt for den anden at nedlægge veto over for en tredjepart.

6. Geografiske begrænsninger: Det kan være, I ønsker, at udfoldelsen af jeres åbenhed henlægges til særlige steder. Måske føles det okay at dyrke det frie liv i andre byer, men ikke i jeres egen landsby. I kan vælge at frede jeres fælles badmintonklub, så der intet som helst finder sted her, mens det er lige omvendt med tangoklubben. Mange par enes om at bevare hjemmet som en elskerfri zone, eventuelt med mulighed for undtagelser, hvis man er sammen om oplevelsen.

Læs: Den moderne mand er en hanrej

7. Tidsmæssige begrænsninger: Overvej om alle dage skal være ‘lige åbne’. Det kan være, I har det godt med at aftale særlige perioder, hvor I koncentrerer jer om hinanden, eller særlige perioder, hvor åbenheden udfoldes. Det kan også være en aftale om, at I kun giver den gas i weekender og i sommerferien – I vælger selv.

8. Samværet med tredjeparten: Det er også en god ide at tale om, hvor længe af gangen I som udgangspunkt kan være sammen med en tredjepart – en time, en aften, en weekend, eller om det er helt frit. Måske føles det okay, at man går ud og spiser sammen eller fikser tredjepartens toilet, mens I er mindre trygge ved, at den anden besøger vedkommendes venner eller lærer vedkommendes børn at kende.

Læs: Snup en elsker - eller to

9. Økonomi: Afgør, om det står jer frit for, hvor mange (fælles) penge den enkelte bruger sammen med sin tredjepart, eller om I ønsker en ramme herfor. Nogle er okay med, at deres partner giver en middag, betaler for et hotelværelse eller køber gaver til en tredjepart, andre ikke. Overvej om partneren eventuelt skal godkende aktiviteter, der koster mere end småpenge på forhånd.

10. Diskretion: Find ud af, om det er vigtigt for jer ikke at blive set sammen med andre. Må alle vide besked om jeres livsstil, eller skal ingen vide det? Tænk over, hvordan I vil håndhæve det, hvis I aftaler diskretion. Om det for eksempel er okay at holde i hånd med en tredjepart på gaden.

12. Forhåndskommunikation med partneren: Aftal, om det kræver godkendelse af partneren, før man skrider til handling med en anden, eller er det noget, man helt selv styrer. Måske skal partneren sige aktivt o.k. til hvert møde.

Det kan være, at partneren skal have besked, før man er intim med en anden eller bagefter eller slet ikke, medmindre vedkommende spørger. Muligvis vil den ene part gerne adspørges og give samtykke på forhånd, mens den anden er tilfreds med en sms om, at partneren har mødt et spændende menneske og kommer senere hjem.

Læs: Knald ved siden af med god samvittighed

13. Kendskab til den andens elskere: Nogle vælger, at partneren har chance for at møde den, du ses med, eventuelt før I er sammen seksuelt, eller hvis det bliver en fast relation, hvor varme følelser opstår. Det kan være, hvor ‘hovedpersonen’ selv er til stede samtidig eller ikke. Et par kan også enes om, at relationer til andre er noget, de vil køre helt adskilt.

Læs: Swingerpige vil have åbent forhold

14. Kommunikation undervejs: Overvej, om I skal være til at få fat i for jeres partner, imens I er sammen med en tredjepart. Måske skal telefonen være på lydløs. En del mennesker enes om at sende en sms, når man er på vej hjem til partneren.

15. Kommunikationen med tredjepart: Tal om, hvilke kanaler det er okay at bruge: Mail, sms, telefonopkald, Facebook. Det kan være, I har det fint med, at kommunikationen sker når som helst. Nogle vælger at sige, den skal ske, når de primære parter ikke er sammen. Måske er det ikke fedt, at tredjeparten ringer, når man sidder og spiser aftensmad med familien.

Arbejdet med at blive enige kan gå gelinde, faktisk har parterne i et kærlighedsforhold ofte ganske mange overbevisninger til fælles. Temperamenterne kan imidlertid være meget forskellige, og på et eller andet tidspunkt rammer I nok et punkt, hvor I ikke er helt enige. Her er et bud på en fremgangsmåde, der gerne skulle kunne få vandene til at mødes. Også hvis I senere i forløbet støder på uenigheder, der kræver intenst arbejde, kan I ty til modellen her.

Læs mere om Kærlighedskontrakten her

Her kan du se sexperterne Signe v. Bentzen og Tomas Roar tale med forfatteren Anja Lysholm, der også har skrevet en bog om åbne forhold