Alt du ikke vidste om 'Fifty Shades'

Find ud af, hvad det frække s/m-fænomen egentlig betyder...

I 2011 udkom den første bog i trilogien - verden har ikke været den samme siden.
I 2011 udkom den første bog i trilogien - verden har ikke været den samme siden.

E. L James' BDSM-roman-trilogi om rigmanden Christian Grey og hans uskyldige Askepot Anastasia Steele, 'Fifty Shades,' har solgt mere end 90 millioner eksemplarer verden over.

Det gør bøgerne til et populærkulturelt og sexologisk fænomen. Og derfor har videnskaben nu kastet sig over de erotiske ord, som kvinder elsker og kritikere elsker at hader.

Tidsskriftet 'Sexualities' egner hele decembernummeret til 'Fifty Shades.'

I ni tunge artikler analyserer forskere fænomenet i hoved og røv.

Se også: Kinky sex er ikke spor sygt

En sammenligner 'Fifty Shades' og klassikeren 'O's historie' af Pauline Réage - med henblik på, hvordan frivillig tvang og erotisk magtspil fremstilles. Der konkluderes blandt andet, at James' bøger repræsenterer en tilbagevenden til traditionelle ideer om femininitet og en mere begrænset version af sadomasochistisk begær end Reages værk fra 1954.

Se også: På slaveskolen bliver pigerne lykkelige

I en anden artiklen hævder forfatteren, at 'Fifty Shades-'fænomenet som grænseoverskridende erotisk fiktion stimulerer kvindeligt forbrug og hendes seksuelle identitet til en vare - de seksuelle grænseoverskridelser fungerer som mekanismer, hvor kapitalismen og det heteronormative samfund understøttes.

Se også: S/M-hit nu som sexlegetøj

En tredje artikel ser på, hvordan visse religøse kvinder i USA har omfavnet BDSM. Forfatteren har blandt andet læst blogs, skrevet af evangeliske kristne og mormoner, som viser, at en del af disse dybt religiøse kvinder har fundet personlig, kulturel og spirituel værdi i bøgerne.

Se også: Sexbog skyld i skilsmisse

En fjerde forklarer, hvorfor 'Fifty Shades' er så svære for en mand at læse færdig, endsige forstå dem, mens en femte artikel belyser, hvordan læsernes opfattelser af bøgerne og brugen af dem varierer fra onani og erotisk læsenydelse til offentlige debatter.

Se også: Unge kvinder fanget i S/M

En sjette fortæller, at sexshops har kapitaliseret på E. L James' trilogi, og hvordan BDSM er blevet mainstream og sjov imodsætning til undergrund og farligt, mens en syvende tekst ser på, hvorledes fænomenet passer ind i de strenge britiske love omkring hård pornografi.

Og så videre og så videre... Indtil du er blevet marginalt klogere eller bare mere forvirret på højere niveau.

Vi forudser, at temanummeret ikke bliver solgt i et millionoplag...

Filmen kommer i biografer verden sommeren 2014. Så runder salget om bøgerne nok 100 millioner.

- Og så tror jeg, at der hviler en længsel hos den moderne kvinde efter den her rolle. Bare for en tid. Der ligger en utrolig befrielse i at give sig hen og lade alle andre tage beslutningerne. Det burde alle nok prøve bare en periode i livet, forklarer Doktoren. (Arkivfoto: colourbox.com) Plus 'Doktoren': Sådan lærer jeg mine slavetøser op

0 kommentarer
Vis kommentarer